Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
Τώρα είναι η ευκαιρία να ληφθούν μέτρα κατά της φοροδιαφυγής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τώρα είναι η ευκαιρία να ληφθούν μέτρα κατά της φοροδιαφυγής

Μετά τα Panama Papers η Κομισιόν έφερε προτάσεις στο τραπέζι, όμως διάφορες κυβερνήσεις έβαλαν «φρένο» στην προσπάθεια αυτή. "Οι κυβερνήσεις αυτές ήταν χωρών με πιο ανεπτυγμένες οικονομίες" εξηγεί ο Δ. Παπαδημούλης

Οι αποκαλύψεις για τη νομιμοφανή φοροδιαφυγή των πλουσίων αυτού του κόσμου δεν προσφέρονται για... πτώσεις από τα σύννεφα ούτε ήρθαν σαν κεραυνός εν αιθρία. Η έξη των πλουσίων να γίνονται πλουσιότεροι εις βάρος της συντριπτικής πλειονότητας των κοινωνιών αποτελεί τάση σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα.

"Τα Paradise Papers, νωρίτερα τα Panama Papers και τα LuxLeaks είναι η κορυφή του παγόβουνου" σημείωνε κυβερνητικός αξιωματούχος προσθέτοντας πως "οι παγκόσμιες ελιτ κρύβουν τον πλούτο τους και φοροδιαφεύγουν την ίδια ώρα που ανθεί το κοινωνικό και δημοσιονομικό ντάμπινγκ".

Να πάψει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της η διεθνής κοινότητα

Για μια μεγάλη ευκαιρία να ληφθούν μέτρα εναντίον της φοροδιαφυγής μιλούν στην Αθήνα. Όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποκλειστικά με εθνικά μέσα, τονίζοντας πως πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα να πάψουν πια να κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους.

"Οι νομιμοφανείς 'κομπίνες' διαφόρων κολοσσών που φοροδιαφεύγουν εις βάρος του 99% δεν μπορούν να συνεχιστούν. Και η ευρωπαϊκή ηγεσία έχει υποχρέωση να το λάβει υπόψη και να δράσει" αναφέρει στην "Αυγή" της Κυριακής ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης.

Οι εξαγγελίες της Κομισιόν, διά στόματος Μοσκοβισί, για συμφωνία των κρατών - μελών σε αυστηρότερους κανόνες που να εμποδίζουν όσους δικηγόρους, τραπεζίτες ή πάσης φύσεως συμβούλους βοηθούν εταιρείες - κολοσσούς να φοροδιαφεύγουν μπορεί να γίνουν επανάληψη "του ίδιου έργου".

Μετά τα Panama Papers η Κομισιόν έφερε προτάσεις στο τραπέζι, όμως στο Συμβούλιο της Ευρώπης διάφορες κυβερνήσεις έβαλαν «φρένο» στην προσπάθεια αυτή. "Και οι κυβερνήσεις αυτές ήταν χωρών με πιο ανεπτυγμένες οικονομίες" εξηγεί ο Δ. Παπαδημούλης. Πρόκειται για κράτη όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέχεται κράτη - μέλη να συντηρούν φορολογικούς παραδείσους στο εσωτερικό τους. "Αν συνεχίσουμε έτσι, όμως, δεν πρόκειται ποτέ να αντιμετωπιστεί η σκανδαλώδης φοροδιαφυγή των υπερπλουσίων" επισημαίνει ο Δ. Παπαδημούλης, τονίζοντας πως αυτό συνιστά ζήτημα για την ίδια τη δημοκρατία στην E.Ε.

Οι πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Πριν από μια εβδομάδα περίπου, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου όλες οι πολιτικές ομάδες -ακόμη και οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος- υπογράμμισαν την ανάγκη λήψης μέτρων, κάτι που μπορεί να γίνει το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός στιβαρού πλαισίου που θα αποτρέπει τη δημιουργία off shore και φορολογικών παραδείσων.

Στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Panama Papers με πρωτοβουλία της ευρωομάδας της Αριστεράς έχουν ήδη εκπονηθεί τρεις εκθέσεις, δύο εκ των οποίων αναμένεται να δημοσιευτούν άμεσα. Ήδη έχει δημοσιευτεί η έκθεση για τον ρόλο των «Big Four», των τεσσάρων μεγάλων ελεγκτικών γραφείων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Παναμά.

Στην ολομέλεια που έγινε μέσα στην εβδομάδα η ευρωομάδα της Αριστεράς στήριξε την πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα Paradise Papers και πρότεινε τη δημιουργία μιας μόνιμης επιτροπής που θα διερευνά την φοροαποφυγή, το οικονομικό έγκλημα και την απάτη. Στόχος της μόνιμης επιτροπής θα είναι η παροχή βοήθειας προς το Ευρωκοινοβούλιο για την παραγωγή οδηγιών και κανονισμών που θα καθιστούν παράνομες πρακτικές που σήμερα θεωρούνται νόμιμες, ενώ θα μπορεί να συμβάλει στην κατάρτιση "μαύρης λίστας" όσων φοροδιαφεύγουν.

Φορολογική εναρμόνιση στην Ευρώπη και διεθνής συνεργασία

Αρκούν όμως αυτές οι κινήσεις; Η απάντηση είναι: Σαφώς όχι. "Σε επίπεδο παγκόσμιο και ευρωπαϊκό θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη πολιτική βούληση για περιορισμό του φαινομένου της φοροδιαφυγής μέσω του διεθνούς φορολογικού ανταγωνισμού και των λεγόμενων φορολογικών παραδείσων" υπογραμμίζουν στην Αθήνα τονίζοντας ιδιαιτέρως την ανάγκη φορολογικής εναρμόνισης στην Ε.Ε. καθώς και την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Δ. Παπαδημούλης υπογραμμίζει την ανάγκη για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα που να υποχρεώνει τις πολυεθνικές να φορολογούν τα κέρδη τους εκεί όπου παράγονται, αυστηρές κυρώσεις ενάντια σε εταιρείες και φυσικά πρόσωπα που εντοπίζονται σε φορολογικούς παραδείσους.

"Στην επικείμενη σύνοδο της G20 η Ε.Ε. πρέπει να ασκήσει πιέσεις τόσο σε οικονομικές υπερδυνάμεις όσο και σε αναδυόμενες οικονομίες, που συγκεντρώνουν τεράστια κέρδη μέσω της φθηνής εργασίας, τα μεταφέρουν σε φορολογικούς παραδείσους και εξαγοράζουν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις" αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Επιτάχυνση του δικαστικού έργου

Σύμφωνα με πληροφορίες στην Αθήνα επεξεργάζονται μηχανισμό προκειμένου να επιταχυνθεί το δικαστικό έργο, ώστε οι παραβάσεις κατά του δημοσίου συμφέροντος, όπως η φοροδιαφυγή, να οδηγούνται άμεσα στη Δικαιοσύνη, χωρίς καθυστερήσεις, ώστε καμία τέτοια υπόθεση να μην μείνει στα συρτάρια.

Παράλληλα στην κυβέρνηση υπογραμμίζουν το πλαίσιο των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι διεθνείς και ευρωπαϊκές συμφωνίες, η ψηφιακή τεχνολογία και τα εθνικά μέσα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν υπογραφεί διεθνείς συμφωνίες που ενισχύουν το θεσμικό πλαίσιο ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών μεταξύ των κρατών που συμμετέχουν.

Η ροή των πληροφοριών προς την ελληνική φορολογική διοίκηση έχει πλέον αρχίσει και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να τις αξιοποιήσει ώστε να εντοπίσει τους παραβάτες και να επιβάλει τις προβλεπόμενες ποινές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL