Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Η παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση στο επίκεντρο της G20
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση στο επίκεντρο της G20

Η σύνοδος κορυφής της G20 στην Οσάκα, που αρχίζει αύριο, Παρασκευή, θα διαδραματισθεί κυρίως στα παρασκήνια, καθώς το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακανθώδη ζητήματα: την εμπορική σύγκρουση μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου, τις γεωπολιτικές εντάσεις γύρω από το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και την Τουρκία και, βέβαια, το παζάρι των Βρυξελλών.

Η ομάδα των κρατών-μελών G20 ήρθε στο προσκήνιο της επικαιρότητας το 2008, όταν οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά, καθώς υπήρχε φόβος και πανικός, για μία παγκόσμια οικονομική κατάρρευση που ξεκινούσε από την Wall Street.

Μέσω της συνεργασίας τους, οι 20 χώρες βοήθησαν στην επιστροφή της παγκόσμιας οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης.

Παρά το γεγονός ότι η οικονομική ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη, σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία κλιμάκωση της ρητορικής κατά του ελεύθερου εμπορίου, ενώ απειλείται με ανατροπή το υφιστάμενο πλαίσιο διεξαγωγής του διεθνούς εμπορίου.

Οι ηγέτες της G20 συναντώνται στην ιαπωνική πόλη Οζάκα, μέσα στην εβδομάδα για να συζητήσουν την παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση, ενώ βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο εκτροχιασμού της παγκόσμιας οικονομίας, από τον προστατευτισμό και τις μονόπλευρες εμπορικές προσεγγίσεις.

Το Σάββατο η πολυαναμενόμενη συνάντηση Ντ. Τραμπ- Σι Τζινπίνγκ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα έχει την πολυαναμενόμενη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια της οποίας τη συζήτηση θα μονοπωλήσει το ζήτημα του εμπορίου, στην Οσάκα το Σάββατο στις 11:30 [05:30 ώρα Ελλάδας], ενημέρωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σήμερα.

Η διμερής συνάντηση, η οποία σκοπό έχει να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, πιθανόν προσελκύει τη μεγαλύτερη προσοχή από οποιοδήποτε άλλο γεγονός στο πλαίσιο, ή στο περιθώριο, της συνόδου της G20 στην Ιαπωνία.

Ο Τραμπ -που έχει καταστήσει πολύ σαφές ότι προτιμά τις κατ' ιδίαν συζητήσεις και συμφωνίες, παρά τις πολυμερείς διαβουλεύσεις- θα έχει συνολικά εννέα διμερείς συναντήσεις κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένης μιας με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, αύριο Παρασκευή στις 14:00 τοπική ώρα [08:00 ώρα Ελλάδας], δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Χόγκαν Γκίντλι στους δημοσιογράφους που συνταξιδεύουν με τον αμερικανό πρόεδρο.

Πηγή: ΑΜΠΕ - Xinhua

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL