Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Στους 162 οι νεκροί από τον κυκλώνα στη Μοζαμβίκη και στη Ζιμπάμπουε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στους 162 οι νεκροί από τον κυκλώνα στη Μοζαμβίκη και στη Ζιμπάμπουε

Ο τροπικός κυκλώνας Ιντάι που σάρωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας τη Μοζαμβίκη και τη Ζιμπάμπουε, παρασύροντας στο πέρασμά του δρόμους, γέφυρες, νοσοκομεία, σχολεία και τουλάχιστον ένα φράγμα, προκάλεσε τον θάνατο 162 ανθρώπων.

Παράλληλα, το 90%" της Μπέιρα, δεύτερη μεγαλύτερη πόλης της Μοζαμβίκης, έχει υποστεί ζημιές και καταστροφές, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Ο κυκλώνας Ιντάι πέρασε από το κεντρικό τμήμα της Μοζαμβίκης την Πέμπτη το βράδυ, προτού συνεχίσει την καταστροφική του πορεία στη γειτονική Ζιμπάμπουε.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση του AFP, 73 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μοζαμβίκη, οι 55 μόνον στην πόλη Μπέιρα και 89 στη Ζιμπάμπουε, όπου τα σωστικά συνεργεία αδυνατούν να φτάσουν σε ορισμένες περιοχές που έχουν πλημμυρίσει. 

Στη Ζιμπάμπουε όπου οι 86 από τους 89 νεκρούς της έχασαν τη ζωή τους σε μία μόνο περιοχή, «αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες ενός πολέμου σε μεγάλη κλίμακα», δήλωσε ο υπουργός που ασκεί προσωρινά καθήκοντα υπουργού Άμυνας Πέρανς Σίρι.

Την ίδια ώρα στη Μοζαμβίκη, η έκταση των ζημιών στην Μπέιρα, πόλη μισού εκατομμυρίου κατοίκων «είναι τεράστια», αναφέρει η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

«Το 90% της Μπέιρα και των περιχώρων της υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν. Η κατάσταση είναι τρομερή. Φαίνεται ότι το 90% της πόλης έχει καταστραφεί τελείως», επισήμανε ο Τζέιμι Λεσιέρ της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου. «Τα μέσα επικοινωνίας διακόπηκαν τελείως και οι δρόμοι καταστράφηκαν», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Μας λένε ότι η κατάσταση μπορεί να είναι χειρότερη ακόμη εκτός της πόλης. Χθες, Κυριακή, ένα μεγάλο φράγμα υποχώρησε και αποκλείστηκε ο τελευταίος δρόμος ο οποίος προσέφερε πρόσβαση στην πόλη", διευκρίνισε ο Τζ.Λεσιέρ.

Η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου προειδοποίησε εξάλλου ότι ο απολογισμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί, ενώ στην περιοχή αναμένονται ακόμη ισχυρές βροχοπτώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL