Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
"Κλειδώνει" ο κλοιός Τραμπ γύρω από το Ιράν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Κλειδώνει" ο κλοιός Τραμπ γύρω από το Ιράν

Ένα νέο σκηνικό στοχοποίησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας ικανό να "υποστηρίξει" άμεσες και έμμεσες πιέσεις ή να χρησιμεύσει ως άλλοθι για εκτόξευση απειλών -ενδεχομένως και δράσης- στήνει με προσεκτικές κινήσεις η κυβέρνηση Τραμπ. Εκτός αυτού, δεν κρύβεται πια πίσω από το δάκτυλό της όσον αφορά τις απώτερες επιδιώξεις της πολιτικής της έναντι του Ιράν που δεν είναι βέβαια ο αφοπλισμός ή ο έλεγχος των εξοπλισμών σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά η υπονόμευση της κυβέρνησης της χώρας και η αλλαγή καθεστώτος.

Πάντως, η εμμονή της στην τακτική των πιέσεων και του οικονομικού αποκλεισμού χωρών οι κυβερνήσεις των οποίων δεν της είναι αρεστές φαίνεται πως θα δοκιμάσει άλλη μια φορά τις αντοχές του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Η αστάθεια στην αγορά πετρελαίου επανέρχεται ύστερα από τέσσερα χρόνια ηρεμίας και "ελεγχόμενων" διακυμάνσεων που βοήθησαν κοθοριστικά στη συγκράτηση της παγκόσμιας οικονομίας σε τροχιά σταθερής ανάκαμψης.

Η τιμή του αργού κινείται πάλι στα 80 δολάρια το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2014, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι η φθίνουσα παραγωγή της Βενεζουέλας και μια πιθανή μείωση των ιρανικών εξαγωγών λόγω της επιβολής νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να περιορίσουν περαιτέρω την παγκόσμια προσφορά σε μια εποχή υψηλής ζήτησης, εκτινάσσοντας πάλι τις τιμές στα ύψη.

Πυραυλικό πρόγραμμα

Μετά το "διάγγελμα" του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο τη Δευτέρα και τις ωμές απειλές του ότι οι ΗΠΑ θα "ματώσουν" την οικονομία του Ιράν με τις νέες κυρώσεις που θα επιβάλουν εναντίον του, σειρά πήραν οι "προτροπές" προς τον ιρανικό λαό να "επιλέξει τι είδους ηγέτες θέλει". Η συγκεκριμένη φράση, όπως ακριβώς τη διατύπωσε προχθές ο Πομπέο, ο έτερος ιέραξ που πλαισιώνει τον Τραμπ μαζί με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον, πολλαπλασίασε τις ενδείξεις για το πού ουσιαστικά αποβλέπει ο Λευκός Οίκος. Άλλωστε και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ δεν αρνήθηκε πως η Ουάσιγκτον θα έβλεπε θετικά την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν. Μίλησε μάλιστα για "εντεινόμενη απελπισία" των Ιρανών, που "ζουν εδώ και πολλά χρόνια υπό ένα καθεστώς που τους κακομεταχειρίζεται". Τροφή στα σχετικά σενάρια έδωσε ο ίδιος ο Τραμπ στις αρχές του μήνα, όταν δήλωσε ότι οι Ιρανοί "αξίζουν" μια κυβέρνηση που "θα κάνει πραγματικότητα τα όνειρά τους", ενώ ο δικηγόρος του Ρούντι Τζουλιάνι, που μίλησε πρόσφατα σε Ιρανούς αντικαθεστωτικούς στις ΗΠΑ, εξήρε τον "σκληρό" Αμερικανό Πρόεδρο, που, όπως είπε, είναι "αποφασισμένος" να επιτύχει "αλλαγή καθεστώτος" στην Τεχεράνη.

Στην τεταμένη ατμόσφαιρα ήρθαν να προστεθούν χθες και δημοσιεύματα που υποδηλώνουν ότι η Τεχεράνη συνεχίζει την ανάπτυξη του πυραυλικού προγράμματός της. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των "New York Times" που επικαλείται ομάδα Αμερικανών ερευνητών με έδρα την Καλιφόρνια, μετά την καταστροφή το 2011 -από ισχυρή έκρηξη τα αίτια της οποίας παραμένουν άγνωστα- της κεντρικής βάσης πυραυλικών δοκιμών του Ιράν κοντά στην Τεχεράνη, μια δεύτερη, μυστική εγκατάσταση δημιουργήθηκε σε απομακρυσμένη τοποθεσία στην έρημο η οποία λειτουργεί μέχρι σήμερα. Οι ερευνητές συνέλεξαν επί εβδομάδες δορυφορικές φωτογραφίες της περιοχής και αναλύοντάς τες διαπίστωσαν ότι οι δραστηριότητες στη βάση αυτή επικεντρώνονται στις δοκιμές προηγμένων κινητήρων πυραύλων και καυσίμων, ενώ συχνά διεξάγονται υπό την κάλυψη της νύχτας. Το πιθανό σενάριο είναι ότι το Ιράν αναπτύσσει εκεί πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς ή ενδεχομένως ένα άγνωστο εξελιγμένο διαστημικό πρόγραμμα. Ωστόσο, η ανάλυση της δομής των εγκαταστάσεων και τα ίχνη στο έδαφος υποδηλώνουν έντονα -χωρίς όμως και να το αποδεικνύουν- ότι αντικείμενο των δραστηριοτήτων είναι η ανάπτυξη τεχνολογίας πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν παραβιάζει τη διεθνή συμφωνία για τον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος ή οποιαδήποτε άλλη διεθνή συνθήκη, επισημαίνει η εφημερίδα, ωστόσο, εάν ολοκληρωθεί, θα μπορούσε να απειλήσει την Ευρώπη και ενδεχομένως τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κι αν διαπιστωθεί ότι το Ιράν διεξάγει πυραυλικές δοκιμές μεγάλου βεληνεκούς, αυτό θα αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ Τεχεράνης και Ηνωμένων Πολιτειών. "Πέντε ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που εξέτασαν τα ευρήματα συμφώνησαν ότι εμπεριέχουν αξιόλογες αποδείξεις ότι το Ιράν αναπτύσσει τεχνολογία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς" αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Γαλλική παρέμβαση

Σαφείς αποστάσεις από την πολιτική Τραμπ έναντι της Ισλαμικής Δημοκρατίας πήρε χθες το Παρίσι, καυτηριάζοντας με ήπιους, πάντως, τόνους την αμερικανική στάση που κινδυνεύει, όπως τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λεντριάν, να θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τη Μέση Ανατολή και να ενισχύσει τους σκληροπυρηνικούς στο Ιράν.

"Διαφωνούμε με την τακτική αυτή, διότι οι κυρώσεις που θα επιβληθούν εναντίον του Ιράν δεν θα βοηθήσουν τον διάλογο και αντίθετα θα ενισχύσουν τους συντηρητικούς και θα αποδυναμώσουν τον Ιρανό Πρόεδρο Ρουχανί (...) Τελικά αυτή η στάση κινδυνεύει να θέσει την περιοχή σε μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτόν που βρίσκεται σήμερα" επισήμανε ο Γάλλος ΥΠΕΞ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Inter. Σύμφωνα με τον Λεντριάν, το Παρίσι θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα παρόλο που συμφωνεί με τις ΗΠΑ ότι θα πρέπει να περιοριστούν οι βαλλιστικές δραστηριότητες του Ιράν και οι ηγεμονικές φιλοδοξίες του στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL