Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Αρμενία: "Ανένδοτος" της αντιπολίτευσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρμενία: "Ανένδοτος" της αντιπολίτευσης

Είναι πρώην δημοσιογράφος, εργάστηκε επί χρόνια ως αρχισυντάκτης στη μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη εφημερίδα της Αρμενίας “Χαγιακακάν Ζαμανάκ”. Μέσα απ’ τις σελίδες της ασκήθηκε σκληρή κριτική στις κυβερνήσεις των τελευταίων δέκα ετών του παραιτηθέντος Προέδρου και πρωθυπουργού της χώρας Σερζ Σαρκιζιάν του παντοδύναμου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Φυλακίστηκε το 2009 με τις κατηγορίες του “φόνου” και της “διατάραξης της δημόσιας τάξης” μετά τα επεισόδια που αμαύρωσαν την εκλογή του Σαρκιζιάν, ένα χρόνο νωρίτερα. Απελευθερώθηκε το 2011 με τη γενική αμνηστία που χορηγήθηκε τότε σε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους. Είναι βουλευτής και ηγετικό στέλεχος του Αρμενικού Εθνικού Κογκρέσου, της αντιπολιτευόμενης οργάνωσης της οποίας ηγείται ο πρώην πρόεδρος Λεβόν Τερ-Πετροσιάν, διαπρύσιος αντίπαλος του Σαρκιζιάν.

Πρόκειται για τον 42χρονο Νικόλ Πασινιάν, τον άνθρωπο που ηγείται της σημερινής μαχητικής λαϊκής εξέγερσης στην Αρμενία, η οποία οδήγησε τον Σαρκιζιάν στην παραίτηση και τη χώρα στο χάος της ακυβερνησίας και της αναζωπύρωσης των πολιτικών παθών.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 13 Απριλίου η ιστορική χώρα του Καυκάσου έχει βυθιστεί σε μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση με καθημερινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας χιλιάδων πολιτών που εξανάγκασαν σε παραίτηση τον Σερζ Σαρκισιάν στις 23 Απριλίου. Ο τελευταίος είχε εκλεγεί πρωθυπουργός μόλις έξι ημέρες νωρίτερα από το κοινοβούλιο έχοντας χρηματίσει Πρόεδρος επί δέκα χρόνια.

Νέα φάση

Χθες η λαϊκή εξέγερση στην Αρμενία πέρασε σε νέα φάση. Ο Πασινιάν κάλεσε τους οπαδούς του σε εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής ένα 24ωρο αφότου το κοινοβούλιο απέρριψε την υποψηφιότητά του για τη θέση του πρωθυπουργού.

Μετά την παραίτηση του Σαρκιζιάν, ο οποίος μεταπήδησε από την προεδρία στην πρωθυπουργία χάρις στο συνταγματικό δημοψήφισμα του 2015 που ενέκρινε την αλλαγή του πολιτικού συστήματος από το προεδρικό στο πρωθυπουργικό, η Αρμενία παραμένει υπό υπηρεσιακή κυβέρνηση ενώ τα κόμματα υποτίθεται πως θα συμφωνούσαν στον διορισμό ενός προσώπου κοινής αποδοχής για τη θέση του πρωθυπουργού.

Συναίνεση προς αυτή την κατεύθυνση δεν υπήρξε μέχρι στιγμής και επιπλέον το κυβερνών Ρεπουμπλικανικό Κόμμα μπλόκαρε την προσπάθεια του Πασινιάν να αναλάβει την πρωθυπουργία καταψηφίζοντας προχθές την υποψηφιότητά του, που ήταν και η μοναδική. Από τους 100 βουλευτές που μετείχαν στην ψηφοφορία, οι 55 ψήφισαν κατά και οι 45 υπέρ του. Το κυβερνών κόμμα διατείνεται πως ο πρώην δημοσιογράφος “δεν έχει τα προσόντα που απαιτεί η θέση του πρωθυπουργού”.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο ίδιος κάλεσε του οπαδούς του σε εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής και απηύθυνε έκκληση για προκήρυξη γενικής απεργίας. Σχεδόν αμέσως χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν εκ νέου την Πλατεία Δημοκρατίας στη πρωτεύουσα Γερεβάν κοντά στο κοινοβούλιο ανεμίζοντας αρμενικές σημαίες, φορώντας μπλουζάκια με τυπωμένη πάνω τους τη φωτογραφία του Πασινιάν, αλλά κυρίως δηλώνοντας και δείχνοντας αποφασισμένοι να παραμείνουν στους δρόμους μέχρις ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. “Νικόλ, Νικόλ” φώναζαν ρυθμικά οι διαδηλωτές και εναλλάξ το σύνθημα “Ελεύθερη, ανεξάρτητη Αρμενία”.

Αυτοκίνητα και φορτηγά μπλόκαραν κεντρικές διασταυρώσεις στο Γερεβάν ενώ πλήθη κόσμου σταμάτησαν την κυκλοφορία στη λεωφόρο που οδηγεί στο κύριο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας αναγκάζοντας τους τουρίστες να κατευθυνθούν έως εκεί με τα πόδια μεταφέροντας στα χέρια τις αποσκευές τους.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αποκλείστηκαν και οι δρόμοι που οδηγούν στα σύνορα με τη Γεωργία και το Ιράν. Έκλεισαν επίσης οι σταθμοί του μετρό στην πρωτεύουσα καθώς και πολλά καταστήματα, ενώ τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις ανακοίνωσαν εκπαιδευτικοί και μαθητές.

"Δεν εγκαταλείπουμε"

“Η μόνη δύναμή μου είναι ο λαός μου. Δεν θα εγκαταλείψουμε, θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις και την εκστρατεία ανυπακοής" τόνισε ο ίδιος ο Πασινιάν σε δηλώσεις του στο Reuters διαβεβαιώνοντας πως οι διαμαρτυρίες θα είναι ειρηνικές. Κάλεσε μάλιστα τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας να συνταχθούν με τους διαδηλωτές.

Στην ερώτηση αν θα υποβάλει εκ νέου υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία στην προγραμματισμένη για τις 8 Μαΐου νέα ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, απάντησε πως “θα το σκεφτούμε και θα το διαπραγματευτούμε". Σημειώνεται πως, αν το κοινοβούλιο δεν κατορθώσει για δεύτερη φορά να εκλέξει πρωθυπουργό, θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Ο Πασινιάν σημείωσε ότι, αν συμβεί αυτό, μία επιλογή που θα έχει το κίνημά του είναι να μποϊκοτάρει τις εκλογές. "Δεν μπορώ να σας πω τώρα, θα εξαρτηθεί από τη συγκεκριμένη κατάσταση" σημείωσε.

Πάντως, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Κάρεν Καραπετιάν κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να προσπαθήσουν να επιλύσουν την κυβερνητική κρίση που πλήττει τη χώρα εδώ και εβδομάδες επιτείνοντας εκτός των άλλων και τα οικονομικά προβλήματά της. "Όλοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη για πολιτισμένες πρακτικές και γρήγορες αποφάσεις για την επίλυση της κρίσης, όσο δύσκολο κι αν φαίνεται αυτό" σημείωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Αλλά στους δρόμους οι προθέσεις είναι διαφορετικές. "Οι πολίτες δεν θα υποχωρήσουν, οι διαδηλώσεις δεν θα σταματήσουν" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σεργκέι Κονσιλιάν, ένας 45χρονος επιχειρηματίας που μετέχει στο κίνημα της αντιπολίτευσης. "Θα κερδίσουμε γιατί είμαστε ενωμένοι, όλος ο αρμενικός λαός είναι ενωμένος" συμπλήρωσε ο Γιαγιάν Αμιραγκιάν, ένας 19χρονος φοιτητής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL