Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
"Μεγάλο μέτωπο" κατά Ερντογάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Μεγάλο μέτωπο" κατά Ερντογάν

Δύσκολη φαίνεται πως θέλουν να κάνουν τη ζωή του Ερντογάν, ή τουλάχιστον να "συμβάλουν" ώστε οι επικείμενες εκλογές να μην είναι ένας περίπατος για τον ισλομοδεξιό Πρόεδρο, κομβικά πρόσωπα στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό τα οποία βρέθηκαν κάποια στιγμή μαζί του στο τρένο της εξουσίας, αλλά απομακρύνθηκαν με διάφορους τρόπους από το προσκήνιο.

Ανάμεσά τους, ο πρώην Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, οι οποίοι συναντήθηκαν τη Δευτέρα στην Άγκυρα προφανώς για να καθορίσουν τις κινήσεις τους εν όψει των εκλογών. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, οι δύο άνδρες συναντώνται και διατηρούν τακτική επικοινωνία μετά την αποχώρησή τους από την ενεργό πολιτική. Σημειωτέον ότι ο Γκιούλ, που χρημάτισε Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας από το 2007 ώς το 2014, και ο Νταβούτογλου, επί χρόνια υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις του Ερντογάν, ήταν μεταξύ των ιδρυτικών μελών του AKP το 2001, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που την επόμενη κιόλας χρονιά, 14 μήνες μετά την ίδρυσή του, κέρδισε την πρώτη εκλογική αναμέτρησή του.

Σε κάθε περίπτωση, είναι φανερό ότι η αντιπολίτευση και σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες αναζητούν κοινό τόπο συνεννόησης και βολιδοσκοπούν αλλήλους στην προσπάθειά τους να συσπειρωθούν σε ένα μέτωπο ικανό να αντιπαρατεθεί και να αμφισβητήσει με πιθανότητες επιτυχίας την πολιτική παντοδυναμία του Ερντογάν.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ηγέτης του Κόμματος της Ευδαιμονίας (διάδοχο σχήμα του πάλαι ποτέ Κόμματος της Ευημερίας του ισλαμιστή Νεσμεντίν Ερμπακάν) Τεμέλ Καραμολάογλου πρόκειται να συναντηθεί εντός της εβδομάδας με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης των κεμαλιστών, πρόεδρο του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και την ηγέτιδα του "νεοφυούς" Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ, πριν συναντηθεί με τον Γκιούλ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ίδιος ο Κιλιτσντάρογλου, σε μια ασυνήθιστη για τα δεδομένα κόμματος εξουσίας κίνησή του, απηύθηνε χθες έκκληση στους ηγέτες της αντιπολίτευσης για συσπείρωση εν όψει των εκλογών της 24ης Ιουνίου, μιλώντας χαρακτηριστικά για "ραντεβού με τη δημοκρατία" και δηλώνοντας πρόθυμος να "κάνει θυσίες".

"Απευθύνομαι στους ηγέτες όλων των πολιτικών κομμάτων. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε θυσίες. Εμείς, ως κόμμα, κάνουμε ήδη θυσίες για χάρη της Τουρκίας ώστε η χώρα να βγει στο φως. Αγαπάμε την πατρίδα μας και είμαστε έτοιμοι (...) οφείλουμε να αγωνιστούμε μαζί για να επιστρέψουμε στις ιδρυτικές αρχές της Τουρκικής Δημοκρατίας, για να καθαρίσουμε το κράτος που έχει βρομιστεί" τόνισε χθες ο Κιλιτσντάρογλου μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του CHP.

Σχολιάζοντας την κατάσταση της δημοκρατίας στην Τουρκία, ο ηγέτης των κεμαλιστών τόνισε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης "υποχρεούνται να συναινέσουν σε μια ευρεία συμμαχία και μια μεγάλη ένωση". "Αυτή η εποχή δεν είναι του ενός ή του άλλου κόμματος, του ενός ή του άλλου πολιτικού, είναι η εποχή που πρέπει να δράσουμε ενωμένοι για να σώσουμε την πατρίδα" συμπλήρωσε. Η έκκληση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αποδέκτες όλους τους πολιτικούς χώρους, "εθνικιστές, συντηρητικούς, σοσιαλιστές, φιλελεύθερους" που καλούνται ως "δημοκράτες να ενωθούν για να ξαναχτίσουν τη δημοκρατία".

"Ρυπαίνετε το κοινοβούλιο"

Βέβαια, η δυναμική αυτή αφύπνιση των κεμαλιστών δεν περνά απαρατήρητη από το πολιτικό "ραντάρ" του Ερντογάν, ο οποίος έδρασε χθες άμεσα, εξαπολύοντας ρητορικές "βόμβες" κατά των άσπονδων πολιτικών αντιπάλων του, οπαδών του κοσμικού κράτους. Με την έκφραση "ρυπαίνετε το κοινοβούλιο", ο Τούρκος Πρόεδρος εξαπέλυσε μύδρους κατά του CHP μετά την κίνηση 15 βουλευτών του να προσχωρήσουν στο Καλό Κόμμα της Ακσενέρ ώστε αυτό να μπορέσει να σχηματίσει Κοινοβουλευτική Ομάδα για να του επιτραπεί να συμμετάσχει στις εκλογές. "Στις 24 Ιουνίου, το έθνος μου, οι συμπολίτες μου θα δώσουν την πρέπουσα απάντηση σ' αυτούς που ρυπαίνουν το κοινοβούλιο. Η απάντηση θα είναι το αποτέλεσμα της κάλπης" τόνισε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν.

Λίγο νωρίτερα άρχιζαν και οι πρώτοι πονοκέφαλοι για τους Ευρωπαίους, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος προανήγγειλε προεκλογική συγκέντρωσή του "σε μια ευρωπαϊκή πόλη" τον επόμενο μήνα εν όψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου. "Θεού θέλοντος, τον Μάιο θα πραγματοποιήσουμε την πρώτη μας συγκέντρωση σε μια κλειστή αθλητική εγκατάσταση στην Ευρώπη, σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Όλες οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί" ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία του σε μέλη του AKP, χωρίς πάντως να διευκρινίσει ποια θα είναι αυτή η ευρωπαϊκή χώρα.

Πέρυσι, εν όψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Γερμανία είχαν απαγορεύσει πολλές συγκεντρώσεις Τούρκων πολιτικών. Ο Ερντογάν τότε είχε παραλληλίσει τη γερμανική κυβέρνηση με το ναζιστικό καθεστώς. Μετά την προκήρυξη των εκλογών την περασμένη εβδομάδα, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι θα απαγορευτεί στον Τούρκο Πρόεδρο να "επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί" τις τουρκικές κοινότητες στην Ευρώπη.

Προχθές, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της G7 στο Τορόντο, τόνισε ότι δεν θα επιτραπούν συγκεντρώσεις Τούρκων υποψηφίων στη Γερμανία, καθώς η γερμανική νομοθεσία απαγορεύει τις προεκλογικές εκδηλώσεις ξένων υποψηφίων έως και τρεις μήνες πριν από τις εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL