Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.6°C21.8°C
3 BF 75%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.8°C16.2°C
3 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.1°C20.0°C
1 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
24.4°C28.8°C
6 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
0 BF 94%
Ηρεμο κλίμα εντός και εκτός θέλουν οι Τούρκοι βιομήχανοι / Προεκλογικό παζάρι και ανησυχίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ηρεμο κλίμα εντός και εκτός θέλουν οι Τούρκοι βιομήχανοι / Προεκλογικό παζάρι και ανησυχίες

Κίνδυνο πόλωσης στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου βλέπουν οι Τούρκοι βιομήχανοι, που απηύθυναν έκκληση προς όλους να επικρατήσει ήρεμο κλίμα τους δύο μήνες μέχρι τις κάλπες ζητώντας παράλληλα να αποφευχθούν ενέργειες που θα έβλαπταν την ενταξιακή διαδικασία της χώρας στη Ε.Ε. καθώς και τις σχέσεις με άλλες χώρες.

Οι κεμαλιστές αναζητούν εναγωνίως συμμάχους για να ενισχύσουν τα χαμηλά ποσοστά τους και να εμποδίσουν την επανεκλογή του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή του δημοσκοπήσεις που προβλέπουν άνετη νίκη του αρχηγού του, από τον πρώτο γύρο, με 55,6%.

Tο κατεστημένο της Άγκυρας φρόντισε πάντως να στείλει σαφές μήνυμα στους Κούρδους: ακόμα δυο βουλευτές του αριστερού - φιλοκουρδικού κόμματος HDP έχασαν χθες τις έδρες τους στην απερχόμενη Βουλή (συνολικά 11) μετά από καταδίκες για "τρομοκρατία" και οδηγούνται στη φυλακή, εκεί όπου παραμένει έγκλειστος ο πρώην ηγέτης του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος είχε πάρει το 10% στις προεδρικές εκλογές του 2014.

Η παρέμβαση των βιομηχάνων

Η παρέμβαση της Ένωσης Τούρκων Βιομηχάνων (TUSIAD), συνοδεύθηκε από παραινέσεις για ελεύθερες, δημοκρατικές και δίκαιες εκλογές και για αποφυγή ενεργειών που θα έβλαπταν τη μακροοικονομική σταθερότητα, την ώρα που τα μεγάλα πολιτικά κόμματα έπαιρναν θέσεις στην προεκλογική αφετηρία χωρίς να περιμένουν την επίσημη απόφαση της Βουλής την Κυριακή, η οποία απλώς θα επικυρώσει την απόφαση του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να στηθούν πρόωρα, οι διπλές κάλπες στις 24 Ιουνίου.

“Οι τρέχουσες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία απαιτούν τη μέγιστη προσοχή ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα της οικονομίας μας” προειδοποίησε χθες η TUSIAD ζητώντας να δοθεί προτεραιότητα στις πολιτικές που θα διασφαλίσουν τα μακροοικονομικά μεγέθη.

Η τουρκική λίρα ανέκαμψε χθες ελαφρά έναντι του δολαρίου και του ευρώ, αλλά παραμένουν οι ανησυχίες για την πορεία της τουρκικής οικονομίας καθώς διευρύνεται συνεχώς το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ενώ ο πληθωρισμός κυμαίνεται στο 12% χωρίς να εκδηλώνεται παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας για μείωση των επιτοκίων.

Οι Τούρκοι βιομήχανοι ζήτησαν μεν να επικρατήσει ένα κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και ανοχής, αλλά απέφυγαν να σχολιάσουν την παράταση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης κάτω από το οποίο θα προσέλθουν στις κάλπες 55 εκατομμύρια πολίτες της χώρας.

Εντός και εκτός το Καλό Κόμμα

Παρ’ ότι κυκλοφορούσαν επίμονα σενάρια για πρόωρες εκλογές, η απόφαση Ερντογάν να τις επισπεύσει κατά σχεδόν ενάμιση χρόνο μάλλον αιφνιδίασε μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης, καθώς δημιουργεί τετελεσμένα που συνδέονται με πιθανό αποκλεισμό επικίνδυνων αντιπάλων από την κάλπη. Ανάλογα με την ερμηνεία της εκλογικής νομοθεσίας για συμμετοχή κόμματος υπό την προϋποθεση ότι έκανε το ιδρυτικό συνέδριό του τουλάχιστον έξι μήνες πριν από τις εκλογές, ενδέχεται να αποκλειστεί το Καλό Κόμμα (IYI Parti) της Μεράλ Ακσενέρ. Κι αυτό γιατί το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος -το οποίο προέκυψε από διάσπαση των εθνικιστών Γκρίζων Λύκων- ξεκίνησε μεν εντός προθεσμίας, αλλά ολοκληρώθηκε αργότερα.

Το κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ, εκφραστής ενός μείγματος εθνικισμού και ισλαμικών συντηρητικών θέσεων, κυμαίνεται στο 10% στις δημοσκοπήσεις, ενώ η ίδια θα μπορούσε να αποσπάσει πολύτιμες ψήφους από τον Ερντογάν και τους κεμαλιστές εφόσον διεκδικήσει ακόμα και ως ανεξάρτητη την Προεδρία με τη συγκέντρωση 100.000 υπογραφών.

Κεμαλιστές: Συμμαχία αρχών

Ο αρχηγός της κεμαλικής αντιπολίτευσης και πιθανός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για την προεδρία Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε έτοιμος για εκλογική συνεργασία με όποιον υποστηρίζει τη δημοκρατία και είναι αντίθετος στο καθεστώς Ερντογάν.

Το CHP επιδιώκει μια "συμμαχία αρχών" απέναντι στην εκλογική συμμαχία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) με το Εθνικιστικό Κίνημα (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δηλαδή με τους εθνικιστές που έμειναν στο πλευρό του αρχηγού τους μετά τη διάσπαση. Σύμφωνα με το νέο εκλογικό σύστημα παραμένει το εκλογικό μέτρο του 10% για την είσοδο κομμάτων στη Βουλή, ωστόσο τα κόμματα μπορούν να συγκροτούν συμμαχίες και να κατεβαίνουν στις κάλπες με διακριτά ψηφοδέλτια.

Με το νέο σύστημα, που αποτέλεσε τη βάση για τη συμμαχία Ερντογάν - Μπαχτσελί, θα μπορούσε να εκλεγεί βουλευτής ο υποψήφιος ενός μικρού κόμματος που χωρίς την "ομπρέλα" του μεγάλου θα βρισκόταν εκτός Βουλής. Χάρις σε αυτή την "ανταλλαγή", τις εισβολές σε Συρία και Ιράκ, καθώς και στην εθνικιστική ρητορική του, ο Ερντογάν προσδοκά να πάρει ψήφους των εθνικιστών και να επανεκλεγεί -ει δυνατόν από τον πρώτο γύρο- για πενταετή θητεία στο υπερενισχυμένο προεδρικό αξίωμα.

Η πρόσκληση των κεμαλιστών για συνεργασία αφορά κυρίως το κόμμα της Ακσενέρ, αλλά και το μικρό Κόμμα της Ευδαιμονίας (που συγκροτείται από υπολείμματα του Κόμματος της Ευημερίας του πρώην πρωθυπουργού και μέντορα του Ερντογάν, Νετζμετίν Ερμπακάν). Αδιευκρίνιστη παραμένει η θέση του πρώην Προέδρου της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος έχει πάρει αποστάσεις από τον Ερντογάν και μέχρι πρόσφατα φερόταν ως πιθανός αντίπαλός του για την Προεδρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL