Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Ανάποδος Κόσμος / Πληροφοριοδότης του FBI
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάποδος Κόσμος / Πληροφοριοδότης του FBI

Ομάρ Ματίν

Λίγοι θα έχουν συγκρατήσει στη μνήμη τους το όνομα Ομάρ Ματίν (φωτογραφία), περισσότεροι όμως θα θυμούνται το μακελειό που διέπραξε στο νάιτ κλαμπ Pulse τον Ιούνιο του 2016 με θύματα 49 ανθρώπους, οι περισσότεροι μέλη της ομοφυλοφιλικής κοινότητας της Φλόριντα. Ακόμα λιγότεροι θα θυμούνται ότι ο πατέρας του δράστη ήταν ένας ενεργός πολιτικά μετανάστης, ο Σαντίκ Ματίν, ο οποίος με αξιοσημείωτη ψυχραιμία καταδίκασε την πράξη του γιου του και ζήτησε συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων και από τους 58 τραυματίες. Όπως συμβαίνει συνήθως σε παρόμοια εγκλήματα, η επίθεση έδωσε τροφή στην ακροδεξιά προπαγάνδα για «τρομοκράτες» που «εισβάλλουν» στις ΗΠΑ και βάζουν στο στόχαστρο τον αμερικανικό τρόπο ζωής. Τι κι αν ο πατέρας του δράστη είχε μεταναστεύσει νόμιμα στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1980; Λίγο πριν πέσει νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών ο «σεκιουριτάς» και δηλωμένος εχθρός των γκέι Ομάρ Ματίν, είχε δηλώσει οπαδός του Ισλαμικού Κράτους, που ήθελε να πάρει εκδίκηση για τις επιθέσεις στη Συρία και στο Ιράκ.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας παραδέχθηκαν ότι είχαν ερευνήσει δύο φορές, το 2013 και το 2014, έπειτα από ισάριθμες καταγγελίες, τον Ομάρ Ματίν ως ύποπτο για τρομοκρατική δραστηριότητα, αλλά δεν βρήκαν κάτι το μεμπτό. Ο τότε διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ διαβεβαίωσε ότι η ομοσπονδιακή υπηρεσία θα ερευνήσει με «διαφάνεια και εντιμότητα» τα λάθη της, αλλά ακόμα δεν έχει παρουσιάσει πόρισμα. Η εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας G4S, στην οποία δούλευε ο δράστης, έπεσε στα μαλακά και τιμωρήθηκε με πρόστιμο 151.400 δολαρίων για «ανακριβή» ψυχολογικά τεστ βάσει των οποίων τον είχε προσλάβει ως ένοπλο φρουρό.

Η υπόθεση θα περνούσε σιγά - σιγά στα ψιλά των εφημερίδων αν η χήρα του Ματίν δεν είχε παραπεμφθεί σε δίκη για παροχή υλικής υποστήριξης στον δράστη και για παρεμπόδιση του έργου της Δικαιοσύνης. Αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να κατηγορηθεί ως συνεργός, η Νουρ Σαλμάν έριξε τη "βόμβα" μέσω των δικηγόρων της, αποκαλύπτοντας ότι ο πεθερός της δεν είναι ένας συνηθισμένος μετανάστης, αλλά υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI για έντεκα ολόκληρα χρόνια, μέχρι τον Ιούνιο του 2016, όταν ο γιος του επιτέθηκε στο νάιτ κλαμπ του Ορλάντο. Η χήρα επικαλείται έγγραφα από τα οποία προκύπτει ότι πράκτορες του FBI είχαν συζητήσει με τον πατέρα- πληροφοριοδότη πριν κλείσουν την πρώτη έρευνα για τον γιο του το 2013.

Υπό το φως των νέων αποκαλύψεων, η πολιτική δραστηριότητα του πατέρα Ματίν αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς μέχρι πρόσφατα αντιμετωπιζόταν σαν ένα «ιδιόρρυθμο» άτομο. Ο Σεντίκ Ματίν επί χρόνια παρεμβαίνει στα πολιτικά πράγματα του Αφγανιστάν με ένα ερασιτεχνικό κανάλι στο YouΤube. Ιδρυτής της «μη κερδοσκοπικής» θρησκευτικής οργάνωσης Durand Jirga, συγκέντρωνε οικονομικές εισφορές, έλεγε ότι θέλει να γίνει Πρόεδρος της χώρας και να επιλύσει τις συνοριακές διαφορές με το Πακιστάν. Τη μια εμφανιζόταν με κοστούμι, την άλλη με στρατιωτική στολή. Τη μια κατήγγειλε τους Ταλιμπάν, την άλλη τους εκθείαζε. Άλλοτε κατηγορούσε τον Αφγανό Πρόεδρο Ασράφ Γκανί για προδοσία, άλλοτε τον απειλούσε. Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ο Σεντίκ Ματίν είχε στείλει χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Τουρκία και στο Πακιστάν. Είναι άραγε άλλος ένας εύπορος τσαρλατάνος του Διαδικτύου; Το FBI ξέρει καλύτερα, αλλά κατά πάγια πρακτική δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει τις ταυτότητες των πληροφοριοδοτών του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL