Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Βατικανό: «Θα εξεταστούν σε βάθος» τα ευρήματα για τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην Αυστραλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βατικανό: «Θα εξεταστούν σε βάθος» τα ευρήματα για τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην Αυστραλία

Η έκθεση της Βασιλικής Επιτροπής Ερευνών για τις αντιδράσεις των θεσμών στα εγκλήματα παιδεραστίας, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στην Αυστραλία, «αξίζει να μελετηθεί σε βάθος» σχολίασε απόψε το Βατικανό σε ανακοίνωσή του.

«Η Αγία Έδρα στέκει στο πλευρό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Αυστραλίας -στους λαϊκούς πιστούς, στους θρησκευόμενους αλλά και στους ιερείς- ενώ ταυτόχρονα ακούει και συμπορεύεται με τα θύματα και τους επιζώντες στην προσπάθειά τους για ίαση και δικαιοσύνη», τονίζει η ανακοίνωση.

Ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε πρόσφατα ότι η Εκκλησία «καλείται να γίνει τόπος ελέους, ιδίως για εκείνους που υπέφεραν» και ότι θα προωθήσει ένα περιβάλλον που «θα εγγυάται την προστασία όλων των ευάλωτων παιδιών και ενηλίκων», διαβεβαιώνει το Βατικανό. Η δήλωση του Πάπα έγινε με την ευκαιρία της συνάντηση που είχε με μέλη επιτροπής στους οποίους είχε αναθέσει να παρουσιάσουν προτάσεις για την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης.

Ο ποντίφικας, που τάσσεται υπέρ της «μηδενικής ανοχής» για τέτοια θέματα, συνέστησε στους επισκόπους που προστάτευσαν παιδεραστές να παραιτηθούν.

Στην Αυστραλία, μετά από μια δεκαετία καταγγελιών και αποκαλύψεων για διάφορους θεσμούς, η κυβέρνηση υποχώρησε τελικά στις πιέσεις και συγκρότησε, το 2012, ερευνητική επιτροπή.

Από το 2013 τα μέλη της επιτροπής επικοινώνησαν με περισσότερους από 15.000 ανθρώπους που υποστήριζαν ότι είχαν πέσει θύματα παιδεραστών σε περισσότερους από 4.000 θεσμούς. Στην Εκκλησία, σε ορφανοτροφεία, σε αθλητικούς ομίλους, σε σχολεία ή σε οργανώσεις.

Μεταξύ άλλων, η επιτροπή προτείνει να υποχρεωθούν οι ιερείς να σπάνε το απόρρητο της εξομολόγησης και να αναφέρουν τις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που τους αποκαλύπτονται στο πλαίσιο του μυστηρίου αυτού. Άλλη πρόταση αφορά την αγαμία των ιερέων που θα μπορούσε να μην είναι στο εξής υποχρεωτική.

Ο επίσκοπος Τζορτζ Πελ, το «νούμερο 3» του Βατικανού και ανώτατος εκπρόσωπος της Καθολικής Εκκλησίας στην Αυστραλία, διώκεται από τα τέλη Ιουνίου για αδικήματα σχετικά με σεξουαλική κακοποίηση στο παρελθόν.

Η αστυνομία κάνει λόγο για «πολλές καταγγελίες», χωρίς όμως να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις για τις κατηγορίες και την ηλικία των θυμάτων. Ο ο Τζ.Πελ αρνείται τις κατηγορίες.

Καταθέτοντας στην επιτροπή ωστόσο ο Πελ παραδέχτηκε ότι «απέτυχε στον χειρισμό υποθέσεων που αφορούσαν παιδεραστές ιερείς στην Πολιτεία της Βικτόρια, τη δεκαετία του 1970».

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL