Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
Οι εγωιστές πλούσιοι και οι ταλαίπωροι φτωχοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι εγωιστές πλούσιοι και οι ταλαίπωροι φτωχοί

Για ακόμη μια φορά η Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα (COP23) που ολοκληρώθηκε χθες στη Βόννη ύστερα από δέκα ημέρες εντατικών διαβουλεύσεων εξελίχθηκε σε μια αδυσώπητη μάχη μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών με αντικείμενο το "αντίτιμο" που θα πρέπει να καταβάλουν οι πλούσιοι ώστε οι υπό ανάπτυξη χώρες να κατορθώσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της προσαρμογής σε έναν κόσμο με λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η σύνοδος σημαδεύτηκε και από τη δημόσια επαναδιατύπωση της απόφασης Τραμπ για αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού, αλλά και από την πρωτοβουλία της Βρετανίας και του Καναδά για μια διεθνή συμμαχία κατά του άνθρακα, στην οποία πάντως η Γερμανία, η χώρα που φιλοξένησε τη διάσκεψη, αποφάσισε να μην συμμετάσχει.

Την ίδια ώρα, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στον τομέα της κλιματικής αλλαγής, ο καθηγητής Κέβιν Άντερσον του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, εξήγησε τα αίτια της αναμενόμενης για εφέτος αύξησης των παγκόσμιων εκπομπών CO2 κατά 2%, υπό το πρίσμα μιας διαφορετικής οπτικής, που εστιάζει ακριβώς σε αυτό το χάσμα πλούσιων και φτωχών.

Σε συνέντευξή του στην "Deutsche Welle", δήλωσε χαρακτηριστικά: "Κάποιοι θα πουν ότι η Κίνα είναι η κύρια αιτία της φετινής αύξησης επειδή κατανάλωσε λίγο περισσότερο άνθρακα, αλλά εξαρτάται από το πώς βλέπει κανείς το ζήτημα. Έχω, ας πούμε, ένα MacBook που κατασκευάστηκε στην Κίνα, πιθανώς χρησιμοποιώντας ενέργεια που παρήχθη από άνθρακα, αλλά δεν νομίζω ότι φταίει κατ' ανάγκην η Κίνα γι' αυτό. Η Δύση έχει μεταφέρει ουσιαστικά τη βιομηχανία της σε υπεράκτιες περιοχές και περιμένουμε από τις φτωχότερες χώρες με λιγότερα εργασιακά δικαιώματα, χαμηλότερες αμοιβές και χαμηλότερες περιβαλλοντικές συνθήκες, να φτιάξουν αυτές τα αγαθά που καταναλώνουμε εμείς. Κι έπειτα τους κατηγορούμε από πάνω επειδή αυξάνονται οι εκπομπές CO2. Νομίζω ότι αυτό είναι ηθικά ύποπτο".

Υποκριτική στάση

Σ' αυτήν ακριβώς την υποκριτική στάση των πλουσίων απέναντι στους φτωχούς αναλώθηκε ένα μεγάλο μέρος των συζητήσεων στην COP23. Οι αντιπροσωπείες των υπό ανάπτυξη χωρών έδιναν μέχρι χθες σκληρό αγώνα για να αποσαφηνιστούν ζήτημα που αφορούν στις ενισχύσεις των πλούσιων προκειμένου να γίνει δυνατή η μετάβασή τους σε ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο μοντέλο παραγωγής. Η αγωνία τους από το βήμα της ολομέλειας ήταν παραπάνω από εμφανής.

Κυρίως οι εκπρόσωποι φτωχών χωρών δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να πουν τα πράγματα με τ' όνομά τους. "Ο εγωισμός των ισχυρών είναι δηλητήριο που αρρωσταίνει τη Γη", είπε ο υπουργός Οικοσοσιαλισμού και Υδάτων της Βενεζουέλας Ραμόν Βελασκουέζ Αρακαγιάν. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Νικαράγουας Πολ Όκουιστ προειδοποίησε: "Όταν οι πρόσφυγες λόγω κλιματικής αλλαγής πάρουν τον δρόμο κατά εκατομμύρια προς τον βορρά, τότε μόνον τα θέμα θα μπει πρώτο στην ατζέντα". Ο πρωθυπουργός της Κοινοπολιτείας της Δομινίκας (στις Μικρές Αντίλλες της Καραϊβικής, μεταξύ Μαρτινίκας και Γουαδελούπης) Ρούσβελτ Σκέριτ περιέγραψε με πολύ γλαφυρό τρόπο το πώς οι συμπατριώτες του αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να προστατευτούν από τον τυφώνα "Μαρία". Ο υπουργός Οικονομίας της Τζαμάικας Νταρίλ Βαζ απηύθυνε ύστατη έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα λέγοντας πως "τώρα είναι η ώρα των πράξεων, όχι άλλα λόγια".

Οι ΗΠΑ, αν και δεν μπλόκαραν τις διαπραγματεύσεις, επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από τη Συμφωνία του Παρισιού, μάλιστα "το συντομότερο δυνατόν". Στην κατάμεστη αίθουσα της ολομέλειας, η επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας Τζούντιθ Γκάρμπερ διευκρίνισε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν σαφής ως προς τη στάση των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι παραμένει ανοιχτή η δυνατότητα επιστροφής "σε κάποια άλλη χρονική στιγμή" και υπό ευνοϊκές προϋποθέσεις για τον αμερικανικό λαό. Η Γκάρμπερ διαβεβαίωσε ότι ανεξαρτήτως της αποδέσμευσής τους από τη Συμφωνία για το Κλίμα, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στην πρώτη θέση στον τομέα καθαρής ενέργειας και καινοτομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL