Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.8°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 92%
Η Κίνα σε "νέα εποχή"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Κίνα σε "νέα εποχή"

Η Κίνα βρίσκεται πια σε μια "νέα εποχή". Μια εποχή που, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Σι Τζινπένγκ στη χθεσινή ομιλία του στο 19ο συνέδριο του κινεζικού Κ.Κ., θα της επιτρέψει να καταλάβει τη θέση που δικαιούται "στην κεντρική παγκόσμια σκηνή", τη στιγμή μάλιστα που η επιτυχία του "σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά" δείχνει στις αναπτυσσόμενες χώρες ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές για να επιτύχουν.

Στο προηγούμενο συνέδριο, ο Κινέζος ηγέτης είχε εμφανιστεί ιδιαίτερα προσεκτικός και μετριοπαθής, καθώς είχε μόλις αναλάβει την προεδρία της χώρας και του κόμματος. Πέντε χρόνια αργότερα, ο τόνος ήταν εντελώς διαφορετικός, με τον Σι να εκπέμπει αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα. Όπως τόνισε στην τρίωρη ομιλία του, η οικονομία της χώρας "ευημερεί" και η Κίνα είναι πλέον "μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη", που παίζει "σημαντικό ρόλο στην Ιστορία της ανθρωπότητας".

Και σε αυτό το σημείο δεν απέφυγε μια έμμεση αναφορά στον Τραμπ και στις πολιτικές προστατευτισμού του, σημειώνοντας ότι η δική του χώρα αποτελεί μια εξωστρεφή δύναμη. "Καμία χώρα μόνη της δεν μπορεί να ξεπεράσει τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Καμία χώρα δεν έχει το περιθώριο να στραφεί στην απομόνωση" τόνισε.

Στη συνέχεια, ο Σι παρουσίασε το όραμά του για μια απόλυτα εκσυγχρονισμένη σοσιαλιστική χώρα ώς το 2035. Μια χώρα που, όπως είπε, θα περιλαμβάνεται στις πιο καινοτόμες του κόσμου, με το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ των κατοίκων των πόλεων και της υπαίθρου να έχει μειωθεί σημαντικά και με τα περιβαλλοντικά προβλήματα να έχουν λυθεί. Όπως υποσχέθηκε, μέχρι το 2050 η Κίνα θα έχει μετατραπεί σε μια σύγχρονη σοσιαλιστική "ισχυρή δύναμη" με ηγετική επιρροή στην παγκόσμια σκηνή.

"Δεν θα πρέπει να αντιγράψουμε μηχανικά τα πολιτικά συστήματα άλλων χωρών" τόνισε. "Θα πρέπει να διατηρήσουμε ακλόνητη και να βελτιώσουμε την ηγεσία τού κόμματος, ώστε να το κάνουμε ακόμη πιο ισχυρό" πρόσθεσε. Επισήμανε όμως και την ανάγκη επέκτασης των μεταρρυθμίσεων στις κρατικές επιχειρήσεις προκειμένου να γίνουν “δυνατότερες, καλύτερες και μεγαλύτερες”, ενώ υποσχέθηκε να χαλαρώσει τους περιορισμούς για την πρόσβαση των ξένων επενδυτών στην κινεζική αγορά.

Ο Σι εξήρε τις επιτυχίες του κόμματος, κυρίως την εκστρατεία του για την εξάλειψη της διαφθοράς, την οποία χαρακτήρισε ως τη "σοβαρότερη απειλή" που αντιμετωπίζει το κόμμα του. Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, επανέλαβε ότι το Πεκίνο δεν θα επιτρέψει ποτέ στην Ταιβάν να διαχωριστεί από την Κίνα και απηύθυνε αυστηρές προειδοποιήσεις για οποιοδήποτε αυτονομιστικό εγχείρημα. Διόλου τυχαία δεν πρέπει να ήταν επίσης η επιλογή του να μην αναφερθεί ούτε μια φορά στη γειτονική Βόρεια Κορέα και την κλιμακούμενη αντιπαράθεσή της με τις ΗΠΑ.

Το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια και διαρκεί μία εβδομάδα, με κυρίως κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεις, θα ολοκληρωθεί με την εκλογή της νέας Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος που θα κυβερνήσει τη χώρα τα επόμενα πέντε χρόνια. Η επανεκλογή του Σι στην προεδρία θεωρείται βέβαιη. Αν και προς το παρόν ισχύει το όριο των 68 ετών για την ηλικία των μελών της Διαρκούς Επιτροπής, ίσως παρακαμφθεί για χάρη του Σι, ο οποίος θα είναι 69 ετών στο επόμενο συνέδριό το 2022.

Σύμφωνα μάλιστα με τα κρατικά ΜΜΕ, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα αναμένεται σύντομα να αναθεωρήσει το καταστατικό του προκειμένου να συμπεριλάβει σε αυτό την πολιτική σκέψη του προέδρου Σι, κάτι που θα δώσει στον σημερινό Πρόεδρο της χώρας ανάλογο κύρος με εκείνο των Μάο Τσετούνγκ και Ντενγκ Σιαόπινγκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL