Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Οι μπλόφες και το κουμπί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι μπλόφες και το κουμπί

Κάτι κινείται μέσα στη ραστώνη του καλοκαιριού, μα σε λάθος κατεύθυνση. Η ανθρωπότητα, αντί να ψάχνει τρόπους για να σώσει τον πλανήτη, επιστρέφει στη λογική του Ψυχρού Πολέμου απειλώντας να τον εξαφανίσει - αν όχι όλον, ένα μεγάλο κομμάτι του, μαζί με εκατομμύρια ζωές. Τι άλλο, εκτός από σχέδια ισοπέδωσης του αντιπάλου προδίδουν οι απειλές που εκτοξεύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βόρεια Κορέα;

Η ισχυρότερη πολεμική μηχανή που υπήρξε ποτέ πάνω στη Γη και η πιο ασφυκτικά αποκλεισμένη χώρα έχουν εμπλακεί σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, μόνο που και οι δύο έχουν πυρηνικά νύχια. Από τη μια πυραυλική δοκιμή στην άλλη, από τα στρατιωτικά γυμνάσια του ενός μέχρι τις ασκήσεις ετοιμότητας του άλλου, από μπλόφα σε μπλόφα, ο "απρόβλεπτος Πρόεδρος" Ντόναλντ Τραμπ και ο "δικτάτορας" Κιμ Γιονγκ Ουν φαίνεται να έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Αλλά δεν πρόκειται για μια προσωπική διαφορά που θα λυθεί σε μια μονομαχία τύπου Ελ Πάσο. Επτά δεκαετίες μετά τον πυρηνικό όλεθρο στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ο εβδομηντάρης Αμερικανός απείλησε με χτύπημα που δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος. Ο τριαντάρης Βορειοκορεάτης ισχυρίζεται ότι και οι δικοί του πύραυλοι μπορούν να φτάσουν πολύ μακριά, μέχρι την Ουάσιγκτον.

Οι στρατιωτικοί αναλυτές μετρούν και ξαναμετρούν δυνητικές τροχιές πυραύλων, πυρηνικές βόμβες σε σμίκρυνση. Στο Πεντάγωνο οι στρατηγοί μιλούν για τα πλεονεκτήματα μιας "προληπτικής επίθεσης" που θα έκοβε το κεφάλι του φιδιού προτού προλάβει να δαγκώσει. Αν πετύχει αυτή η "συνταγή" εκεί, ποιος θα έχει σειρά; Δοκιμάζονται επίσης τα νεύρα και οι αντοχές Ρωσίας, Κίνας, Ευρώπης, Ιράν.

Σαν να μην έφτανε η ρητορική Τραμπ ότι η αμερικανική πολεμική μηχανή είναι οπλισμένη και απομένει το τράβηγμα της σκανδάλης (ή το πάτημα του κουμπιού), το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας εξέδωσε οδηγίες στους κατοίκους της νήσου-βάσης Γκουάμ στον Ειρηνικό, για το ενδεχόμενο πυραυλικής επίθεσης, περιγράφοντας ουσιαστικά την έκρηξη μιας πυρηνικής βόμβας: μην κοιτάτε τη λάμψη της έκρηξης, παραμείνετε στο έδαφος με καλυμμένο το κεφάλι, καθώς το ωστικό κύμα θα χρειαστεί τριάντα δευτερόλεπτα για να σας φτάσει. Άλλη μια μπλόφα άραγε;

Και οι δύο πλευρές έχουν εξαγγείλει μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια μέσα στις επόμενες ημέρες. Ας ελπίσουμε πως οι ασκήσεις δεν θα εξελιχθούν σε αληθινές πολεμικές περιπέτειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL