Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
G7: Διαφωνία των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

G7: Διαφωνία των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή

«Την ουσιαστική δέσμευσή τους» στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή επιβεβαίωσαν όλες οι χώρες, πλην των ΗΠΑ, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης των κρατών-μελών της G7 (Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς και ΕΕ), που διεξήχθη στις 26 και 27 Μαΐου στην πόλη Ταορμίνα της Ιταλίας.

Συγκεκριμένα, το τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης της ομάδας των χωρών της G7 αναφέρει ότι οι ΗΠΑ δεν ακολούθησαν στις λοιπές χώρες της ομάδας, ως προς την έκφραση υποστήριξης των προβλεπομένων στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα, στο τελικό ανακοινωθέν τονίζεται ότι δίδεται περισσότερος χρόνος στις ΗΠΑ, προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για την αναφερόμενη συμφωνία.

Στο μεταξύ, αναφερόμενος στο ζήτημα αυτό ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι θα λάβει την τελική απόφαση για τη Συμφωνία του Παρισιού την επόμενη εβδομάδα.

Εξάλλου, πηγές από την Ουάσινγκτον ανέφεραν χθες ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα λάβει τις τελικές αποφάσεις του σχετικά με τη Συμφωνία του Παρισιού, μόλις επιστρέψει στην αμερικανική πρωτεύουσα, από την εννιαήμερη επίσημη περιοδεία του.

Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την αμφιβολία της ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν τη Συμφωνία του Παρισιού, δηλώνοντας ότι η διάσκεψη των χωρών-μελών της ομάδας G7 είχε «μία απογοητευτική» συζήτηση για την κλιματική αλλαγή. Κατά την άποψή της Μέρκελ, η αναφερόμενη συμφωνία είναι τόσο σημαντική, που δε θα πρέπει να γίνει ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός για την εφαρμογή της.

Σε ότι αφορά το υπόλοιπο σκέλος των αποφάσεων, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν, οι χώρες της ομάδας G7 επιβεβαίωσαν την τήρηση των δεσμεύσεων συναλλαγματικής ισοτιμίας, όπως αυτές είχαν συμφωνηθεί στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της αναφερόμενης ομάδας χωρών, που προηγήθηκε.

Επιπλέον, οι χώρες δεσμεύτηκαν για τη μείωση των ανισοτήτων και την υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως επίσης και για την ελευθερία των αγορών, αλλά και για “την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού», δηλώνοντας ταυτόχρονα την αντίθεσή τους, στην υιοθέτηση μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών.

Τέλος, κατά τη διάσκεψη των κρατών-μελών της ομάδας G7, αποφασίστηκε «να εφαρμοστούν νέα περιοριστικά μέτρα» κατά της Ρωσίας, εάν το απαιτήσουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL