Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Στη Αλαμπάμα... δεν ξεχνούν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη Αλαμπάμα... δεν ξεχνούν

Μπορεί να πέρασαν 35 ολόκληρα χρόνια από το έγκλημα που διέπραξε, το 1982, και να περίμενε την εκτέλεση της ποινής του για περισσότερο από τρεις δεκαετίες στις φυλακές, συμπληρώνοντας πλέον τα 75 του χρόνια, όμως αυτό δεν εμπόδισε τις αρχές της Αλαμπάμα να εφαρμόσουν κατά γράμμα την ετυμηγορία των ενόρκων.

Ο 75χρονος Τόμι Άρθουρ εκτελέστηκε χθες με θανατηφόρο ένεση, ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα, στις φυλακές του Άτμορ στην πολιτεία της Αλαμπάμα. Είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία του συζύγου της φιλενάδας του το 1982. Ο εκπρόσωπος της φυλακής Μπομπ Χόρτον διευκρίνισε ότι "δεν σημειώθηκαν επιπλοκές" στη διάρκεια της εκτέλεσης, υπονοώντας προφανώς ότι ο εκτελεσθείς δεν υπέφερε.

Ο Άρθουρ αποχαιρέτησε τα παιδιά του πριν οδηγηθεί στον θάλαμο εκτελέσεων λέγοντάς τους: "Λυπάμαι που απέτυχα ως πατέρας. Σας αγαπώ περισσότερο απ' οτιδήποτε στη Γη".

Εκτελέστηκε λίγο αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ήρε την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του, ενώ εξέταζε τις προσφυγές των δικηγόρων του. Σημειώνεται ότι είχε οδηγηθεί άλλες επτά φορές στον θάλαμο εκτελέσεων παίρνοντας αναβολή την τελευταία στιγμή.

Βασικό επιχείρημα των δικηγόρων του ήταν ότι η χρήση του καταπραϋντικού φαρμάκου Μidazolam στη διάρκεια της έγχυσης του θανατηφόρου ενέσιμου κοκτέιλ ήταν αντισυνταγματική, αμφισβητώντας παράλληλα τη νομιμότητα της απαγόρευσης των πολιτειακών αρχών να παρίσταται μάρτυρας με κινητό τηλέφωνο στην εκτέλεση για να ειδοποιήσει στην περίπτωση που κάτι πήγαινε στραβά.

"Όταν ο Τόμας Άρθουρ θα μπει απόψε στον θάλαμο εκτελέσεων, θα αφήσει στην πόρτα τα συνταγματικά του δικαιώματα" σχολίασε η δικαστής Σόνια Σοτομάγιορ, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην άρση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του. Ο Άρθουρ επέμενε στην αθωότητά του όλα αυτά τα χρόνια.

Ωστόσο, και στις τρεις δίκες που έγιναν κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Τρόι Γουίκερ, τον οποίο φέρεται να πυροβόλησε στον ύπνο του. Οι δύο απ' αυτές τις καταδίκες ακυρώθηκαν για συνταγματικούς λόγους. Στην τρίτη δίκη, το 1991, ζήτησε από τους ένορκους να τον καταδικάσουν σε θάνατο. Ωστόσο, μετά αγωνίστηκε για τη μετατροπή της ποινής του. "Μέχρι την τελευταία μου αναπνοή θα έχω ελπίδες" δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο NBC News την περασμένη εβδομάδα.

Τον Νοέμβριο του 2016, το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε την αναστολή εκτέλεσης της προγραμματισμένης εκτέλεσης του Άρθουρ, κρίνοντας ότι η διαδικασία έγχυσης του θανατηφόρου κοκτέιλ που ακολουθούν οι αρχές της Αλαμπάμα αγγίζει τα επίπεδα της "σκληρής και ασυνήθιστης τιμωρίας". Σε νέα έφεσή τους τον Δεκέμβριο, οι δικηγόροι του επικαλούνταν την περίπτωση ενός άλλου θανατοποινίτη στις φυλακές της πολιτείας, του Ρόναλντ Σμιθ, στον οποίο χορηγήθηκε το επώδυνο θανατηφόρο κοκτέιλ ενώ είχε ακόμα τις αισθήσεις του. Μια τρίτη έφεση φέτος τον Φεβρουάριο απορρίφθηκε. "Παραδείγματα της ανικανότητας της συγκεκριμένης ουσίας (του Μidazolam) να καταστήσει τις εκτελέσεις ανώδυνες αυξάνονται είχε δηλώσει τότε η δικαστής Σοτόμαγιορ. Δεν υπήρξαν ποτέ αποδείξεις που να συνδέουν τον Άρθουρ με τον φόνο του Γουίκερ και οι αρχές της Αλαμπάμα αρνήθηκαν να επιτρέψουν να γίνει εξέταση DNA σε γενετικό υλικό που ενδεχομένως υπήρχε σε μια περούκα που φορούσε ο δολοφόνος.

Ο Άρθουρ ήταν ο 12ος άνθρωπος που εκτελέστηκε φέτος στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο πρώτος στην Αλαμπάμα, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για την Ποινή του Θανάτου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL