Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Αίγυπτος: Νέα σφαγή χριστιανών με 28 θύματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αίγυπτος: Νέα σφαγή χριστιανών με 28 θύματα

Ανείπωτος θρήνος και οργή πάλι στην Αίγυπτο για τη νέα πράξη βαρβαρότητας χθες κατά της χριστιανικής κοινότητας της χώρας με τη σφαγή 28 ανθρώπων, ανάμεσά τους και παιδιών, που πήγαιναν να προσκυνήσουν στο μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ, στην περιοχή της Μίνια στην Άνω Αίγυπτο.

Πρόκειται για το τελευταίο επεισόδιο του δράματος που ζουν τα τελευταία χρόνια οι χριστιανοί κόπτες της Αιγύπτου, έχοντας γίνει ο εύκολος στόχος στα διασταυρούμενα πυρά μεταξύ της κυβέρνησης του Καΐρου και των ισλαμιστών μαχητών, η δράση των οποίων εντάθηκε και γενικεύτηκε εκτός της χερσονήσου του Σινά μετά την ανατροπή και φυλάκιση του εκλεγμένου με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και την ανάληψη της εξουσίας από τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, μια ομάδα 8-10 ατόμων που φορούσαν στολές παραλλαγής και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, πλησίασαν με τρία τετρακίνητα φορτηγάκια το πούλμαν με το οποίο ταξίδευαν οι προσκυνητές και, αφού το σταμάτησαν, άρχισαν να το γαζώνουν με τα αυτόματά τους. Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών διευκρινίζει ότι οι ένοπλοι πυροβολούσαν αδιακρίτως εναντίον του πούλμαν, ενός αυτοκινήτου και ενός φορτηγού, σ' ένα σημείο του δρόμου στην περιοχή Αλ Ιντουά, κοντά στη Μίνια, 220 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου.

Ακτιβιστές που παρακολουθούν την κατάσταση των χριστιανών της Αιγύπτου, ανέφεραν ότι η ομάδα των προσκυνητών δέχθηκε την επίθεση καθώς κινούνταν σε έναν χωματόδρομο στην έρημο καθ’ οδόν προς το μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ. Μαζί με τους προσκυνητές πήγαινε στο μοναστήρι και μια ομάδα εργατών. "Οι τρομοκράτες σταμάτησαν το πούλμαν και άρχισαν να πυροβολούν, χτυπούσαν τα θύματά τους με ευθείες βολές στο κεφάλι, τον λαιμό, το σώμα" δήλωσε ο επίσκοπος Μακάριος, ο ανώτερος αξιωματούχος της Κοπτικής Εκκλησίας στη Μίνια. Ο τοπικός κυβερνήτης στρατηγός Εσάμ Αλ Ντιν Μπεντέουι επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν και παιδιά.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι συγκάλεσε αμέσως έκτακτη σύσκεψη με τους υπουργούς Άμυνας και Εσωτερικών ενώ οι υπηρεσίες ασφαλείας εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών και έστησαν δεκάδες μπλόκα κατά μήκος του οδικού άξονα όπου σημειώθηκε η επίθεση. Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση διακρίνεται το λεωφορείο γαζωμένο από σφαίρες, με σπασμένα παράθυρα.

Η κοινή γνώμη της χώρας έχει παγώσει για άλλη μία φορά. Οι κόπτες, που αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού των 92 εκατομμυρίων της Αιγύπτου, έχουν γίνει στόχος μιας σειράς φονικών επιθέσεων τους τελευταίους μήνες. Περισσότεροι από 70 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και την Τάντα από τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι δράστες της νέας σφαγής επέλεξαν και πάλι ημέρα αργίας για να εκτελέσουν το αποτρόπαιο σχέδιό τους καθώς από σήμερα τα ξημερώματα ξεκινάει ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους.

Οι προηγούμενες επιθέσεις είχαν γίνει στο ξεκίνημα της Μεγάλης Εβδομάδας, την Κυριακή των Βαΐων στην Τάντα και την Αλεξάνδρεια, ενώ το πρώτο τρομοκρατικό χτύπημα τον Δεκέμβριο είχε γίνει την ημέρα των γενεθλίων του Προφήτη Μωάμεθ. Την ευθύνη για τις επιθέσεις εκείνες είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος. Έως χθες δεν υπήρχε ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στη Μίνια.

Την επίθεση καταδίκασε με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζοντας συμπαράσταση στον λαό της Αιγύπτου και την κυβέρνησή του, και συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL