Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Η τρομοκρατία ενώνει τους G7
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η τρομοκρατία ενώνει τους G7

«Ξέρουμε ότι δεν θα έχουμε μια εύκολη αντιπαράθεση. Το πνεύμα της Ταορμίνα ας μας βοηθήσει να πάρουμε τη σωστή κατεύθυνση» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζεντιλόνι υποδεχόμενος στο αρχαίο ελληνικό θέατρο τους ηγέτες της G7. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή θα είναι από τις πιο δύσκολες συνεδριάσεις της G7 τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι μυστικό ότι οι ηγέτες που συνεδριάζουν σήμερα έχουν μερικές φορές πολύ διαφορετικές θέσεις σε θέματα όπως το κλίμα και το εμπόριο» προειδοποίησε αμέσως μετά τον Τζεντιλόνι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουσκ, εκτιμώντας πως «ο ρόλος μας είναι να κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε την ενότητα σε όλα τα μέτωπα».

Το διευθυντήριο του κόσμου ξεκίνησε χθες μία από τις πιο δύσκολες συνεδριάσεις της ιστορίας του, αφού στο μόνο σίγουρο πράγμα που φαίνεται να συμφωνούν οι ηγέτες του είναι ότι... διαφωνούν. Το ερώτημα όμως είναι πώς θα εξομαλυνθούν αυτές οι διαφωνίες στο τελικό ντοκουμέντο της συνεδρίασης, που θα απέχει αρκετά από τα 70σέλιδα βαρύγδουπα κείμενα του παρελθόντος. Ο οικοδεσπότης Τζεντιλόνι, ο Τραμπ, η Μέι και ο Μακρόν συμμετείχαν για πρώτη φορά στη G7.

Μετάφραση Γιούνκερ

Οι αντιθέσεις ανάμεσα στους ηγέτες της G7 παραλίγο να καταλήξουν σε διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στον Τραμπ και στη... Γερμανία, όταν με άνεση ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στις Βρυξέλλες για το πόσο «κακοί, πολλοί κακοί είναι οι Γερμανοί»! Αναφερόταν στο γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα, «μετέφρασε» από τα αμερικάνικα στα γερμανικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ, προσπαθώντας να κλείσει το θέμα στη συνέντευξη Τύπου στην Ταορμίνα και αφήνοντας κατά μέρος τις ανησυχίες του Τραμπ... για τις πολλές Μερσεντές που κυκλοφορούν στις ΗΠΑ.

Οι ηγέτες των επτά ισχυρών οικονομιών αδυνατούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου και των κοινωνιών τους, επιμένοντας στις αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος, όπως φαίνεται και από το σχέδιο της σύγκλισης για το μεταναστευτικό, που αναφέρει ότι «υποστηρίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων, επιβεβαιώνουμε το δικαίωμα των κυρίαρχων κρατών να ελέγχουν τα σύνορά τους και να θέσουν σαφή και ξεκάθαρα όρια στα επίπεδα μετανάστευσης, ως στοιχείο κλειδί της εθνικής ασφάλειας και της οικονομικής ευημερίας τους».

Διχασμός

«Η συμφωνία του Παρισιού [για το περιβάλλον] θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως» τόνισε ο Γιούνκερ, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος περιμένει να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον για να αρχειοθετήσει, από την πλευρά του, τη συμφωνία για τον περιορισμό των ρύπων και όχι μόνο. Μια συμβιβαστική λύση θα ήταν η «αυτοεξαίρεση» των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού.

Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι αποστάσεις ανάμεσα στις δύο όχθες του Ατλαντικού, αλλά και του Ειρηνικού, για τα θέματα του εμπορίου, όπως είχε προειδοποιήσει προ δύο εβδομάδων στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G7 στο Μπάρι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών. Οι Ευρωπαίοι και η Ιαπωνία θέλουν τις «ελεύθερες αγορές» και το «ελεύθερο εμπόριο», με το Τόκιο και το Βερολίνο να στηρίζονται στις εξαγωγές, σε αντίθεση με τον Τραμπ που στοιχηματίζει στη... ρήση «America First».

"Αντιτρομοκρατική" συναίνεση

«Σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία και την ασφάλεια θα κάνουμε μια σημαντική ανακοίνωση» τόνισε ικανοποιημένος ο Τζεντιλόνι, φανερώνοντας ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα σημείο που οι ηγέτες της G7 συμφωνούν. Μια συναίνεση που φάνηκε και από την επαναπροσέγγιση της Βρετανίας και των ΗΠΑ στο υψηλότερο επίπεδο, από τους Τραμπ και Μέι, μετά τις αντιπαραθέσεις των τελευταίων ημερών στον απόηχο των διαρροών για τη σφαγή στο Μάντσεστερ. Οι κυρώσεις στη Ρωσία θα παραμείνουν έως ότου η Μόσχα προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ, διευκρίνισε ο Τζεντιλόνι, για να ζητήσει την «παγκοσμιοποίηση» του κατακερματισμού της Λιβύης και της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Αφρική, που τροφοδοτούν και διευκολύνουν τις μεταναστευτικές ροές πρωτίστως προς την Ιταλία και δευτερευόντως προς την Ευρώπη.

Οι ηγέτες της G7 ασχολήθηκαν επίσης με την κρίση στη χερσόνησο της Κορέας και τον ρόλο της Κίνας, θέμα που μονοπώλησε τη συνάντηση του Τραμπ με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Άμπε. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και σε μια κοινή στάση για νέες κυρώσεις προς την Πιονγιάνγκ, αλλά ο Τραμπ δεν απέφυγε μια ψυχρολουσία από τον Άμπε, που αναφέρθηκε στη συμβολή της Ρωσίας τόσο στη συριακή κρίση όσο και στο θέμα της Βόρειας Κορέας.

Κατάληψη από... αστυνομία και δημοσιογράφους

Περίπου 10.000 αστυνομικοί και στρατιώτες, 3.000 και 2.000 εκπρόσωποι των εθνικών αποστολών των χωρών της G7 κατέλαβαν τη μικρή Ταορμίνα των 11.000 ψυχών. Σε κάθε διασταύρωση της Ταορμίνα θα υπάρχουν και σήμερα τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί. Για την ασφάλεια των ηγετών της G7 τοποθετήθηκαν χιλιάδες κινητές κάμερες, εδάφους, αέρος και θαλάσσης, επτά μπλόκα ελέγχου με ανιχνευτές μετάλλου, διακόπηκαν οι σιδηροδρομικές επικοινωνίες, ανεστάλη η Συνθήκη της Σένγκεν, επανήλθαν οι έλεγχοι στα σύνορα και απαγορεύτηκε ουσιαστικά η κυκλοφορία των κατοίκων, ενώ οι ηγέτες της G7, εκφράζοντας την κοινωνική τους αναισθησία, έκλεισαν τα λιμάνια της Σικελίας στους ναυαγούς μετανάστες!

Διαδήλωση

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση στη γειτονική κωμόπολη Κήποι της Νάξου από κοινωνικά κινήματα, συλλογικότητες, κόμματα της Αριστεράς και συνδικάτα, ενώ αναμένεται δυναμική παρουσία των γυναικών εναντίον των ομοφοβικών, σεξιστικών και ρατσιστικών απόψεων του Τραμπ. Το κλίμα της τρομοφοβίας οδήγησε πολλούς ευνομούμενους εμπόρους να κρατήσουν κλειστά τα μαγαζιά τους, γιατί, παρά την κατάληψη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής από την αστυνομία και τον στρατό, φοβήθηκαν καταστροφές και λεηλασίες από πορείες και συγκεντρώσεις!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL