Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.8°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.1°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
23 °C
21.5°C23.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C24.1°C
2 BF 43%
Μπαγκλαντές / Μπαγκλαντές: Η αποκαθήλωση της Θέτιδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπαγκλαντές / Μπαγκλαντές: Η αποκαθήλωση της Θέτιδας

Η Δικαιοσύνη όχι μόνο είναι τυφλή, αλλά εξαιρετικά ενοχλητική εφόσον δεν αποδίδεται με βάση το Κοράνι. Και εν πάση περιπτώσει δεν αρμόζει στα χρηστά ήθη του Μπαγκλαντές να συμβολίζεται από τη Θέτιδα. Με αυτό το σκεπτικό και κατόπιν πιέσεων από οργανώσεις ισλαμιστών εξτρεμιστών απομακρύνθηκε το άγαλμα της Θέτιδας από το προαύλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην πρωτεύουσα Ντάκα. Το ατσάλινο άγαλμα, βάρους δυόμισι τόνων, τοποθετήθηκε βιαστικά στην καρότσα ενός φορτηγού που έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση, ενώ η αστυνομία κρατούσε σε απόσταση υπέρμαχους του κοσμικού κράτους που είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται στην περιοχή αλλά δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την αποκαθήλωση.

Στην επιχείρηση αναγκάστηκε να πάρει μέρος και ο ίδιος ο δημιουργός του αγάλματος, ο γλύπτης Μρινάλ Χακ, ο οποίος συμμορφώθηκε με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του ίδιου οργάνου που είχε παραγγείλει το έργο μόλις πριν από πέντε μήνες έναντι 22.000 δολαρίων. Ο καλλιτέχνης κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές υπέκυψε στην σκοταδιστική εκστρατεία της οργάνωσης Χεφαζάτ-ι -Ισλάμ που οργάνωνε διαδηλώσεις απαιτώντας την απομάκρυνση του αγάλματος και την πάταξη της ... ειδωλολατρίας. Πριν από ένα μήνα η ίδια η πρωθυπουργός της χώρας Σείχ Χασίνα είχε μιλήσει απαξιωτικά για το άγαλμα διερωτώμενη τι δουλειά έχει στο Μπαγκλαντές το άγαλμα μιας Θεάς από την Ελλάδα. Είναι μια θλιβερή ημέρα για τη χώρα, μια ήττα για τους πολίτες που αγαπούν την ελευθερία και τον λαϊκό χαρακτήρα του κράτους, είπε ο γλύπτης, εκφράζοντας φόβους ότι στη συνέχεια θα μπουν στο στόχαστρο και άλλα έργα τέχνης καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του 2019.

Το Σύνταγμα του Μπαγκλαντές εγγυάται τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους αλλά οι μειονότητες (Ινδουϊστές, Χριστιανοί και Βουδιστές) καταγγέλλουν ότι πέφτουν θύματα διακρίσεων από τους μουσουλμάνους που αποτελούν το 90% του πληθυσμού και ελέγχουν τον κρατικό μηχανισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL