Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Φ.Γκράντι: Φριχτές οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης προσφύγων στη Λιβύη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φ.Γκράντι: Φριχτές οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης προσφύγων στη Λιβύη

«Φριχτές» χαρακτήρισε τις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών στη Λιβύη ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι. Μάλιστα ο ίδιος ζήτησε την απελευθέρωση των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων που βρίσκονται εκεί.

Ο Φ.Γκράντι πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Λιβύη. Πρόκειται για την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα από τις αρχές του 2016 οπότε ανέλαβε επικεφαλής της UNHCR.

«Ελπίζω πρώτα απ’ όλα οι αιτούντες άσυλο και οι πρόσφυγες να φύγουν από αυτά τα κέντρα κράτησης», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αφού επισκέφθηκε κέντρο κράτησης στην Τρίπολη.

Ο ίδιος, επεσήμανε ότι κατανοεί τις ανησυχίες των αρχών της Λιβύης σε ό,τι αφορά την ασφάλεια. Όμως πρόσθεσε ότι θα πρέπει να βρεθούν «άλλες λύσεις» για τους πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες χώρες, όπως η Συρία ή η Σομαλία.

Χιλιάδες πρόσφυγες κρατούνται σε καραντίνα σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Η κατάσταση στα κέντρα αυτά είναι «φριχτή», τόνισε ο Φ.Γκράντι στο AFP.

Μάλιστα δήλωσε «σοκαρισμένος» περιγράφοντας τις συνθήκες ως «αποτροπιαστικές από υγειονομικής άποψης», με «ανθρώπους να κοιμούνται ο ένας πάνω στον άλλο».

Σε ανακοίνωσή του από τη Γενεύη η UNHCR ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχει πετύχει την απελευθέρωση περισσότερων από 800 ευάλωτων προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών.

Σε αυτές τις συνθήκες, «ακόμη και σε μια δύσκολη πολιτική και στρατιωτική κατάσταση», «πρέπει να βοηθήσουμε τη Λιβύη όσο περισσότερο γίνεται», τόνισε ο Φ.Γκράντι.

Από την αρχή του 2017 περισσότεροι από 46.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία μέσω της Μεσογείου, αύξηση μεγαλύτερη του 30% σε σχέση με πέρυσι. 

Παράλληλα τουλάχιστον 1.244 άνθρωποι έχουν πνιγεί στα ανοικτά της Λιβύης στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL