Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.8°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
10.7°C15.6°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.0°C16.0°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.0°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 62%
Συναγερμός για νέα διαρροή στη Φουκουσίμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συναγερμός για νέα διαρροή στη Φουκουσίμα

Στη δορυφορική φωτογραφία απεικονίζεται η διάχυση της ραδιενέργειας στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Φουκουσίμα

Η Ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ενέργειας αντέδρασε χθες στην επιβεβαίωση της ύπαρξης περαιτέρω διαρροών ραδιενεργού νερού από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα ανεβάζοντας τον δείκτη επικινδυνότητας του συμβάντος από το 1 στο 3 (η καταστροφή του εργοστασίου τον Μάρτιο του 2011 είχε τοποθετηθεί στο 7 της ίδιας κλίμακας, με μέγιστο το 8). Η ιδιοκτήτρια του εργοστασίου TEPCO, παραδέχτηκε προχθές πως τα ειδικά φράγματα που είχε τοποθετήσει για να εμποδίσουν την διείσδυση του εξαιρετικά ραδιενεργού νερού που συσσωρεύεται στις δεξαμενές του εργοστασίου προς το περιβάλλον εμφάνισαν διαρροές με τελικό αποτέλεσμα την μόλυνση της θάλασσας στην περιοχή.

Το μείζον πρόβλημα στο εργοστάσιο είναι η συνεχής συσσώρευση νερού το οποίο χρησιμοποιεί καθημερινά η TEPCO για να ψύξει το πυρηνικό καύσιμο των αντιδραστήρων. Το νερό που χρησιμοποιείται (400 τόνοι ημερησίως) καθίσταται τόσο ραδιενεργό που πρέπει να συσσωρεύεται συνεχώς σε ειδικές σφραγισμένες και υδατοστεγείς θεωρητικά δεξαμενές. Η στεγάνωσή τους όμως αποδείχθηκε ελλιπής καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, 300 τόνοι νερού  που έχει 8 εκατομμύρια φορές υψηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας από εκείνα που είναι ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση, πέρασαν στα υπόγεια ύδατα της περιοχής - και από εκεί στην θάλασσα.

Οι διαρροές ραδιενεργών υδάτων στην Φουκουσίμα, σύμφωνα με τις παγκόσμιες εποπτικές αρχές πρέπει να μην έχουν σταματήσει ποτέ από την ημέρα του ατυχήματος: Από τις 22 Ιουλίου η TEPCO έχει παραδεχθεί πως 300 τόνοι ραδιενεργού νερού χύνονται στην θάλασσα καθημερινά (μια πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων ανά 8 ημέρες) από τα υπόγεια ύδατα της περιοχής που μολύνονται περνώντας μέσα από το ραδιενεργό χώμα γύρω από τον αντιδραστήρα... Τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι πολλαπλάσια από τα αποδεκτά επίπεδα ραδιενέργειας για το πόσιμο νερό στην περιοχή - επίπεδα που έχουν τροποποιηθεί από την Ιαπωνική κυβέρνηση προς τα πάνω όμως ούτως ή άλλως... Παράλληλα η σύνθεση των ραδιενεργών ισοτόπων στο διαρρέον νερό έχει αλλάξει προς το ανησυχητικότερο: η συγκέντρωση Στροντίου-90 που απορροφάται πιο εύκολα από τους ζωντανούς οργανισμούς από ότι το καίσιο, έχει και αυτή εκτοξευθεί στα ύψη τελευταία...

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η έκταση και η επίδραση της ραδιενεργού μόλυνσης της θάλασσας κοντά στον πυρηνικό αντιδραστήρα συνολικά. Παρότι σύμφωνα με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ραδιολογικής Προστασίας και Ασφάλειας το αρχικό ατύχημα είχε προκαλέσει την μεγαλύτερη ποτέ διαρροή ραδιονουκλιδίων στο θαλάσσιο περιβάλλον, η συγκέντρωσή τους στην περιοχή της Φουκουσίμα δεν έδειχνε έκτοτε σημάδια υποχώρησης, κάτι που υποδείκνυε εδώ και καιρό πως υπήρχαν σημαντικές διαρροές ραδιενεργών υδάτων.

Πέρα από την άμεση επισκευή και την ενίσχυση της στεγανότητας των δεξαμενών συσσώρευσης του ραδιενεργού νερού, οι ενέργειες για την τελική απομάκρυνσή του από την περιοχή και την "ασφαλή ταφή" του, όπως και των ραδιενεργών καυσίμων του εργοστασίου, επείγουν. Επείγει επίσης και η παρεμπόδιση της εκροής των υπόγειων υδάτων της περιοχής, που είναι πλέον ραδιενεργά καθώς περνάνε από περιοχές υψηλής μόλυνσης, στον ωκεανό, μια και τα χημικά φράγματα που υποτίθεται πως θα απέτρεπαν αυτή την έκχυση τους αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά. Οι άμεσες παρεμβάσεις της εταιρείας (που βαρύνεται με εγκληματικά κακή διαχείριση της κρίσης ήδη) και της Ιαπωνικής κυβέρνησης είναι πλέον απαραίτητες και, παρά τις δυσκολίες τους, κρίσιμες, όπως αναγνωρίζει και η Ιαπωνική Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL