Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C22.4°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C21.6°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.2°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
3 BF 46%
Σφαιρικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σφαιρικά

#ΜΑΓΚΝΑ ΚΑΡΤΑ_Τα 800 χρόνια από την υπογραφή της Μάγκνα Κάρτα, του πρώτου θεμελιώδους νόμου του δυτικού κόσμου που χάραξε το δρόμο για τις σύγχρονες ελευθερίες και τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τίμησε χτες η Βρετανία σε μια ειδική τελετή παρουσία της βασίλισσας Ελισάβετ. Στις 15 Ιουνίου 1215 στις όχθες του Τάμεση, ο βασιλιάς Ιωάννης ο Ακτήμων υπέκυψε στις πιέσεις των εξεγερμένων βαρόνων και αποδέχτηκε τη Μάγκνα Κάρτα -η λατινική ονομασία του "Μεγάλου Χάρτη των Ελευθεριών"- που για πρώτη φορά έθετε τον μονάρχη υπό την εξουσία του νόμου. Σημειώνεται ότι τρία από τα 63 άρθρα της Μάγκνα Κάρτα παραμένουν σε ισχύ μέχρι και σήμερα στο βρετανικό δίκαιο. Το κείμενο συντάχθηκε σε μια περίοδο πολιτικής αναταραχής στη Βρετανία και διενέξεων μεταξύ του βασιλιά Ιωάννη, των ευγενών και της Εκκλησίας. Επί της ουσίας, ήταν μια ειρηνευτική συμφωνία που είχε ως στόχο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της εποχής.

#BLACKBERRY_Λειτουργικό Android θα "τρέχει" πιθανόν η επόμενη συσκευή κινητής τηλεφωνίας της Blackberry ενώ εικάζεται ότι θα διαθέτει συρόμενο πληκτρολόγιο. Σύμφωνα με το Reuters, η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος της στρατηγικής της εταιρείας να "παίξει" στον τομέα του λογισμικού παρά στις πωλήσεις κινητών αφότου το μερίδιο της στην αγορά συρρικνώθηκε κι άλλο κατά το 1ο τρίμηνο του 2015. Όσον αφορά στο ερώτημα εάν η στροφή στο Android σημάνει και το τέλος των συσκευών που θα ενσωματώνουν το λειτουργικό Blackberry 10, παραμένει αναπάντητο. Το Blackberry 10 έγινε διαθέσιμο το 2013, χωρίς όμως να αποτελέσει το ισχυρό «χαρτί» της εταιρείας και αποτυγχάνοντας να σταθεί επάξια απέναντι στο Android.

#ΣΦΑΓΗ_Το Τσαντ, μια χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πολέμου εναντίον της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ της Νιγηρίας, επλήγη χθες από μια διπλή επίθεση βομβιστών-καμικάζι η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 27 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους τουλάχιστον 101. Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 101 τραυματίστηκαν σε δύο επιθέσεις εναντίον του αρχηγείου της αστυνομίας στη Ντζαμένα και εναντίον μιας σχολής της αστυνομίας, όπως ανέφεραν η κυβέρνηση του Τσαντ και αυτόπτες μάρτυρες. Τέσσερις "τρομοκράτες" σκοτώθηκαν επίσης στις δύο επιθέσεις, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL