Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.9°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C19.4°C
4 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 100%
Αγώνες Σότσι: Ολυμπιακή τρομο-υστερία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγώνες Σότσι: Ολυμπιακή τρομο-υστερία

Στραμμένα στο Σότσι της Ρωσίας είναι σήμερα όλα τα φώτα της δημοσιότητας, εκεί που σε λίγες ώρες θα ανάψει η φλόγα των Αγώνων της 22ης Χειμερινής Ολυμπιάδας. Συγκεκριμένα, στις 8.15 το βράδυ (ώρα Μόσχας), στο Ολυμπιακό Στάδιο του Σότσι θα πραγματοποιηθεί η έναρξη του εορτασμού του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος, της παγκόσμιας ειρήνης και του πνεύματος άμιλλας και όλα τα σχετικά που αναφέρονται σε μια τέτοια περίπτωση.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν μοιάζουν να είναι τόσο ειδυλλιακά και «ταπεινά», γιατί πέρα από το υψηλό κόστος της διοργάνωσης, το οποίο έφθασε στα 50 δισ. δολάρια ξεπερνώντας κατά πολύ το κόστος των αγώνων στο Βανκούβερ του Καναδά ύψους μόλις 7 δισ. δολάρια, πολλοί κάνουν λόγο για τους πιο στρατιωτικοποιημένους και αστυνομοκρατούμενους αγώνες στην αθλητική ιστορία.

Και δεν έχουν άδικο, αφού το Σότσι από περίφημο τουριστικό θέρετρο έχει μετατραπεί σε κανονικό φρούριο, καθώς η Ρωσία ενεργοποίησε την τεράστια στρατιωτική μηχανή της χώρας για να αποδείξει στην παγκόσμια κοινότητα ότι είναι ικανή να εγγυηθεί την ασφάλεια των αγώνων και των αθλητών. Ειδικά, ύστερα από τις πρόσφατες τρομοκρατικές ενέργειες που σημειώθηκαν στο Βόλγκογκραντ και στοίχισαν τη ζωή σε 34 ανθρώπους, αλλά και λόγω απειλών που είχαν εκτοξευτεί το προηγούμενο διάστημα τους ισλαμιστές του ρωσικού Καυκάσου, είχε ενταθεί η ανησυχία πολλών χωρών για το κατά πόσο η Ρωσία θα είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι δεν θα έχουμε άλλα θύματα στη διάρκεια των αγώνων.

Σημειώνουμε ότι το Σότσι, καθώς και η περιοχή της Κράσνογια Πολιάνα, όπου θα διεξαχθούν τα αθλήματα εντάσσονται στη ρωσική επικράτεια του Κρασνοντάρ, το οποίο βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο Βόρειο Καύκασο που αποτελεί τόπο δράσης τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες υπόσχονταν να αιματοκυλήσουν τους χειμερινούς ολυμπιακούς. Υπενθυμίζουμε το απειλητικό βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο ο ηγέτης των ισλαμιστών του ρωσικού Καυκάσου, Ντόκου Ουμάροφ, στο οποίο καλούσε όλους τους Τσετσένους αντάρτες να χρησιμοποιήσουν "το μέγιστο της δύναμής τους" για να εμποδίσουν τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να διοργανώσει τους αγώνες.

//www.youtube.com/embed/ZP4N1d4B8_4

Επιπρόσθετα, αθλητικές αποστολές ξένων χωρών είχαν δεχτεί απειλητικά γράμματα, όπως συνέβη πρόσφατα με την Αυστριακή Ολυμπιακή Επιτροπή που έλαβε επιστολή στην οποία εκφράζεται απειλή απαγωγής δύο αυστριακών αθλητριών στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

"Αγωνιζόμαστε συνεχώς κατά των τρομοκρατικών απειλών. Νομίζω όμως ότι η απειλή για τους αγώνες του Σότσι δεν υπερβαίνει τις απειλές σε παρόμοιους αγώνες και σε άλλα μέρη. Είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι μπορούμε να προστατεύσουμε όλους τους αθλητές που έρχονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες" δήλωνε στα τέλη Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Χαρακτηριστικό της ισχυρής κινητοποίησης των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας, αποτελεί η ονομασία που έχουν δώσει σε όλη την επιχείρηση οι ΗΠΑ, που έκαναν λόγο για "ατσάλινο κλοιό" από τα σύνορα κοντά στο Καρατσάϊ – Τσερκέσσια μέχρι και τα ρωσικά σύνορα με τη Γεωργία.

Ήδη ισχύει από τις 7 Ιανουαρίου έως και τη λήξη των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών στις 21 Μαρτίου η απαγόρευση εισόδου στην πόλη των οχημάτων με ξένες πινακίδες, ενώ έχει αυστηροποιηθεί η διαδικασία εισόδου των εσωτερικών μεταναστών που δε διαμένουν μόνιμα στην περιοχή, οι οποίοι υποχρεούνται μέσα σε τρεις ημέρες να γνωστοποιήσουν στις αρχές την παρουσία τους στην πόλη.

Επιπλέον, σε διάφορα σημεία του Σότσι έχουν εγκατασταθεί πάνω από 7.000 κάμερες οι οποίες θα είναι σε συνεχή λειτουργία, ενώ είναι στη διάθεση των αρχών της πόλης η ανανεωμένη βάση δεδομένων που περιέχει τα στοιχεία όλων των κατοίκων της περιοχής. Επίσης, στην είσοδο ολυμπιακών εγκαταστάσεων θα χρησιμοποιούνται ειδικοί ανιχνευτές μετάλλων, ενώ θα πραγματοποιείται εντελής έλεγχος αποσκευών στο αεροδρόμιο και τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.

Εντυπωσιακός είναι και ο αριθμός των οργάνων ασφαλείας που συμμετέχουν στη φύλαξη των αγώνων, οι οποίοι φθάνουν τους 40.000, μεταξύ των οποίων και αξιωματικοί του στρατού, στους οποίους δόθηκαν μαθήματα ξένων γλωσσών και αναρρίχησης. Παράλληλα, στις ορεινές περιοχές από το Σότσι μέχρι Μινεράλνι Βόντι έχει αναλάβει η δράση η "Ειδική Ομάδα Σότσι", αποτελούμενη από 10.000 στρατιωτικούς, οι οποίοι θα είναι σε διαρκή επιφυλακή. Την ίδια ώρα, πολεμικά αεροσκάφη Су-25СМ και ελικόπτερα θα ελέγχουν από αέρος την περιοχή, ενώ στη τήρηση της ασφάλειας θα βοηθήσουν και οι 400 Κοζάκοι του Κουμπάν.

Στο μεταξύ, για την επιτήρηση κατά τη διάρκεια των Αγώνων θα χρησιμοποιηθούν μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα ( drones ), δορυφόροι, ρομπότ αναγνώρισης, πύραυλοι "εδάφους -αέρος", ρομπότ αναγνώρισης , ηχοεντοπιστικά συστήματα sonar, ταχύπλοα, αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S- 400 και Pantsir-S1(Панцирь-С1), υποβρύχια, ATV (γουρούνες) και θωρακισμένο όχημα KAMAZ - 63968 "Typhoon".

Τέλος, θα τεθεί σε λειτουργία ένα ισχυρό δίκτυο ελέγχου επικοινωνιών, το οποίο θα παρακολουθεί την κίνηση των χρηστών στο Διαδίκτυο. Στο σύστημα θα διαβιβάζονται όλες οι πληροφορίες, όπως αριθμοί τηλεφώνου, διευθύνσεις IP, οι λογαριασμοί χρηστών.

Ενδεικτικό της υπερβολής όλης της υπόθεσης, αποτελεί το γεγονός ότι σε σύγκριση με το Σότσι, στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου που είχε γίνει στόχος τρομοκρατικής ενέργειες είχαν χρησιμοποιηθεί περίπου 40.000 στελέχη του στρατού και πολιτών. Και σαν να μην έφτανε αυτός ο υπεροπλισμός, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας η Ρωσία δεν θα είναι μόνη, καθώς οι ΗΠΑ πρόσφεραν υποστήριξη προς τη ρωσική κυβέρνηση για την προετοιμασία της ασφάλειας, αναπτύσσοντας αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των δύο πλοίων που βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα.

Συμπερασματικά μιλώντας, η επικείμενη παγκόσμια αθλητική "φιέστα" στο Σότσι δεν έχει καμία σχέση με την "αγνότητα" των Ολυμπιακών αγώνων που είχε φιλοξενήσει η Ρωσία στη Μόσχα το 1980. Και φυσικά είναι υποκρισία να μιλάμε για γιορτή της ανθρωπότητας, η οποία αν εξαιρέσουμε τους αθλητικούς αγώνες, μοιάζει να είναι περισσότερο επίδειξη στρατιωτικής ισχύος με αποδέκτες εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς της Ρωσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL