Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
"Σιδηρούν παραπέτασμα" για το Ίντερνετ στην Τουρκία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Σιδηρούν παραπέτασμα" για το Ίντερνετ στην Τουρκία

Περιορισμούς στη χρήση του Ίντερνετ στην Τουρκία ενέκρινε χθες το τουρκικό κοινοβούλιο. Ο νέος νόμος επιτρέπει στις αρχές να εμποδίζουν την πρόσβαση σε ιστοσελίδες που "παραβιάζουν την ιδιωτικότητα" ή δημοσιεύουν περιεχόμενο που κρίνεται "προσβλητικό ή ότι κάνει διακρίσεις".

Το κοινοβούλιο, όπου το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει την πλειοψηφία, 319 έδρες από τις συνολικά 550, υπερψήφισε τα άρθρα, τα οποία επιτρέπουν στις αρχές τηλεπικοινωνιών να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε υλικό μέσα σε διάστημα τεσσάρων ωρών, χωρίς να έχουν εκ των προτέρων δικαστική εντολή. Επιτρέπει επίσης στις αρχές να εξουσιοδοτούν τις εταιρείες που προμηθεύουν τις υπηρεσίες Ίντερνετ να αποθηκεύουν δεδομένα για δύο χρόνια από τις σελίδες που έχει επισκεφθεί κάθε χρήστης.

Η τουρκική αντιπολίτευση και μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι τα μέτρα αυτά περιορίζουν την ελευθερία του λόγου, των μέσων ενημέρωσης και το δικαίωμα της ενημέρωσης. Οι εισηγήσεις για τις τροποποιήσεις αυτές έγιναν στα μέσα Δεκεμβρίου, μία ημέρα μετά τη διενέργεια έρευνας για δωροδοκία στις τάξεις των κρατικών λειτουργών.

Πριν από την έγκριση των μέτρων, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) που εδρεύει στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ότι "οι τροποποιήσεις στον ήδη περιοριστικό νόμο για το Διαδίκτυο μπορεί να συντελέσουν σε ένα θλιβερό ρεκόρ περιορισμών στην ελευθερία του Τύπου στη χώρα αυτή, που είναι ο πρώτος δεσμοφύλακας των δημοσιογράφων παγκοσμίως".

Σύμφωνα με το CPJ, οι υπάρχοντες κανονισμοί για τη χρήση του Ίντερνετ "διευκολύνουν συχνά την επιζήμια λογοκρισία στην έκφραση στο Διαδίκτυο", η οποία έχει ασκηθεί για να μπλοκάρει διάφορους τουρκικούς ιστότοπους ενημέρωσης όπως οι Ozgur Gundem, Keditor, YouTube και Vimeo. Σε μια "έκθεση για τη διαφάνεια" ο κολοσσός του Διαδικτύου Google είχε ήδη κατατάξει την Τουρκία μαζί με την Κίνα στην πρώτη θέση των λογοκριτών του Ίντερνετ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL