Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Οκτώ γίγαντες τoυ Διαδικτύου απαιτούν μεταρρύθμιση στην κατασκοπεία της NSA
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οκτώ γίγαντες τoυ Διαδικτύου απαιτούν μεταρρύθμιση στην κατασκοπεία της NSA

Της Μαρίας Καλυβιώτου

Αναμόρφωση της νομοθεσίας για την εποπτεία των ΗΠΑ, απαιτούν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα και τα μέλη του Κονγκρέσου, οκτώ γιγαντιαίες εταιρείες τεχνολογίας, οι Google, Aplle, Facebook, Microsoft, Yahoo, LinkedIn, Twitter και AOL, μετά τις αποκαλύψεις για την υποκλοπή δεδομένων χρηστών, από την NSA.

Πιο συγκεκριμένα, υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα φέτος, έγγραφα που διέρρευσαν από τον Snowden, αποκάλυψαν ότι ο οργανισμός είχε προφανώς αξιοποιήσει καλώδια οπτικών ινών που μεταφέρουν τα δεδομένα μεταξύ των servers των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας, όπως η Google και η Yahoo, υποκλέπτοντας εκατοντάδες εκατομμύρια δεδομένα.

Στην επιστολή τους, που δημοσιεύθηκε σήμερα, οι επιχειρήσεις τονίζουν ότι υπάρχει μια "επείγουσα ανάγκη" να αλλάξουν οι πρακτικές κατασκοπείας της κυβέρνησης, οι οποίες, όπως επισημαίνουν οι εταιρείες, υπονομεύουν τα δικαιώματα των ατόμων. Οι εταιρείες υποστηρίζουν ένα σαφές νομικό πλαίσιο για τις δράσεις επιτήρησης, τα όρια για τη συλλογή των δεδομένων της κυβέρνησης και τη μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τις ενέργειες της κυβέρνησης.

"Αντιλαμβανόμαστε ότι οι κυβερνήσεις έχουν καθήκον να προστατεύουν τους πολίτες τους. Όμως, οι αποκαλύψεις του φετινού καλοκαιριού υπογράμμισαν την επείγουσα ανάγκη να αναμορφωθούν οι πρακτικές επιτήρησης της κυβέρνησης σε όλο τον κόσμο. Η ισορροπία σε πολλές χώρες έχει γείρει υπερβολικά πολύ προς όφελος του κράτους και μακριά από τα ατομικά δικαιώματα.

(...)

Καλούμε τις ΗΠΑ να αναλάβουν ηγετικό ρόλο και να προβούν σε μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν ότι οι προσπάθειες επιτήρησης της κυβέρνησης περιορίζονται σαφώς από τον νόμο, διατηρούν την αρχή της αναλογικότητας ως προς τον κίνδυνο, είναι διαφανείς και υπόκεινται σε ανεξάρτητη εποπτεία", αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι συνυπογράφοντες.

"Οι άνθρωποι δεν θα χρησιμοποιήσουν μια τεχνολογία που δεν εμπιστεύονται", δηλώνει ο Εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Microsoft, Brad Smith. "Οι κυβερνήσεις έχουν θέσει αυτήν την εμπιστοσύνη σε κίνδυνο και οι κυβερνήσεις πρέπει να βοηθήσουν προκειμένου να αποκατασταθεί αυτή η εμπιστοσύνη", συμπληρώνει.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν από τον πρώην ανάδοχο της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, Edward Snowden, έφεραν στο προσκήνιο την αλληλεπίδραση μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας και της NSA. Οι δραστηριότητες του οργανισμού έχουν ταράξει τις κυβερνήσεις σε χώρες όπου οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας επιχειρούν και ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να τεθούν σε μειονεκτική θέση στον ανταγωνισμό. Πολλώ δε μάλλον, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν στοιχηματίσει τη φήμη τους στην ικανότητά τους να προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα κάθε χρήστη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL