Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.5°C26.6°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
20.2°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
19.8°C23.8°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
3 BF 36%
Νικητής ο Ζόραν Ζάεφ: Οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας ψήφισαν για ένα ασφαλές μέλλον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νικητής ο Ζόραν Ζάεφ: Οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας ψήφισαν για ένα ασφαλές μέλλον

Ο Ζόραν Ζάεφ είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών, στη Βόρεια Μακεδονία. Η Κρατική Εκλογική Επιτροπή, με την ενσωμάτωση στο 94% των εκλογικών τμημάτων, ανακοίνωσε ότι το SDSM συγκεντρώνει ποσοστό 36,13%, ενώ το VMRO-DPMNE το 34,65%.

Ο Ζάεφ τα κατάφερε, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, αλλά και πυρών από συντηρητικές και εθνικιστικές φωνές που τον πολέμησαν με όλα τα μέσα εξαιτίας της ιστορικής  Συμφωνίας των Πρεσπών. "Η νίκη σου είναι ¨ένα μήνυμα όχι μόνο για τα Βαλκάνια, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη", του έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στο συγχαρητήριο μήνυμά του.

Δεύτερο κόμμα με μικρή διαφορά από το πρώτο είναι το ακροδεξιό αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Η «πρωτιά» του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις έχει «κλειδώσει» καθώς δεν είναι μαθηματικά πιθανή η ανατροπή του αποτελέσματος με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων.

Το ποσοστό συμμετοχής υπολογίζεται ότι ανήλθε στο 51% ενώ η ψηφοφορία εξελίχθηκε χωρίς προβλήματα.

Ζόραν Ζάεφ: Οι πολίτες ψήφισαν για ένα ασφαλές μέλλον

Ο Ζόραν Ζάεφ, σε δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικράτηση του κόμματός του στις χθεσινές εκλογές. «Οι πολίτες ψήφισαν για ένα ασφαλές μέλλον, για ενότητα και αλληλεγγύη, για οικονομική ευημερία, για τάξη και δικαιοσύνη, για ένα καλύτερο μέλλον. Ο δρόμος προς τα εμπρός επιβεβαιώνεται, είπαμε ένα σαφές ‘όχι’ στις δυνάμεις που εκπροσωπούν την οπισθοδρόμηση» σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κόμμα του θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

Το εκλογικό αποτέλεσμα

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μεταξύ των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, προηγείται το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό 11,57%. Ακολουθεί η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» του Ζιγιαντίν Σέλα με ποσοστό 8,79%.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις εκλογικών αναλυτών, το SDSM θα καταλάβει 49 έδρες, το VMRO-DPMNE 47, το DUI 12 και η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» 10 έδρες.

Στη νέα Βουλή εισέρχονται επίσης το εθνικιστικό αριστερό κόμμα «Levica» (Αριστερά) και το «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) τα οποία εκτιμάται πως θα καταλάβουν από μία έδρα το καθένα.

Όπως εκτιμούν αναλυτές στα Σκόπια, το πιθανότερο σενάριο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης του SDSM του Ζόραν Ζάεφ, του DUI του Αλί Αχμέτι και του DPA του Μεντούχ Θάτσι.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαιρετίζει τη νίκη Ζάεφ

Τα συγχαρητήριά του στον Ζόραν Ζάεφ για την εκλογική νίκη του στις βουλευτικές εκλογές της Βόρειας Μακεδονίας, εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο Twitter.

«Χάρη στις προσπάθειές σου», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «το μήνυμα των γενναίων προοδευτικών δυνάμεων που αγωνίζονται κατά του εθνικισμού, για κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη στην περιοχή μας, σήμερα έγινε πιο δυνατό. Ένα μήνυμα όχι μόνο για τα Βαλκάνια, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη», υπογραμμίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον της περιοχής

«Η νίκη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και του Ζόραν Ζάεφ, στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές  στη Βόρεια Μακεδονία, είναι άλλο ένα  αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής, μετά από εκείνο της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών» αναφέρει ο Τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνει, «αποτελεί νίκη της προόδου, της ειρήνης, της συνεργασίας και της συμφιλίωσης, όχι μόνο για τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και συνολικά για τα Βαλκάνια».

Σία Αναγνωστοπούλου: Μπράβο Ζόραν Ζάεφ

"Μπράβο Ζόραν Ζάεφ. Μπράβο σε σένα, το κόμμα σου και σε όλους τους πολίτες στη Βόρεια Μακεδονία που πιστεύουν ότι η ειρήνη και η αλληλεγγύη στη γειτονιά μας είναι ο μοναδικός δρόμος που έχουμε. Καλή δύναμη Ζόραν Ζάεφ για το καλό των πολιτών της χώρας σου. Στο πρόσωπό σου οι Έλληνες θα βλέπουμε πάντα έναν φίλο και συνοδοιπόρο στην πολύπλοκη γειτονιά μας" τόνισε η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fathanasia.anagnostopoulou.77%2Fposts%2F2686380211642727&width=500

Ράνια Σβίγκου: Σημαντική νίκη για την πρόοδο, τη συνεργασία και την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής μας χώρας

Συγχαρητήρια στον Ζόραν Ζάεφ και στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Βόρειας Μακεδονίας για τη νίκη τους στις χθεσινές εκλογές, έστειλε με ανάρτησή της η Ράνια Σβίγκου. Μια ιδιαίτερα σημαντική νίκη για την πρόοδο, τη συνεργασία και την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής μας χώρας και των Βαλκανίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL