Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Διαδηλώσεις Παλαιστινίων κατά της προσάρτησης της Δ. Όχθης (Foto)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαδηλώσεις Παλαιστινίων κατά της προσάρτησης της Δ. Όχθης (Foto)

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Η Δυτική Όχθη βγήκε τους δρόμους εναντίον της παράνομης προσάρτησης από το Ισραήλ παλαιστινιακών εδαφών από το δίδυμο Νετανιάχου και Τραμπ παραβιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστινίων βγήκαν στους δρόμους για να δώσουν ένα μήνυμα στη διεθνή κοινή γνώμη ότι τα δικαιώματά τους δεν πουλιούνται και πως η ελευθερία δεν έχει τιμή. Ο Νετανιάχου και ο Τραμπ χρησιμοποιώντας το μαστίγιο και το καρώτο εναντίον των Παλαιστινίων προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι της προσάρτησης υποστηρίζοντας ότι θα γίνει κλιμακωτά σε βάθος χρόνου.

Ο χρόνος όμως είναι αυτός που λείπει από τον Νετανιάχου, γιατί η κυβέρνηση συνεργασίας του με το δεξιό Κόμμα Γαλάζιο Λευκό του πρώην αρχηγού του γενικού επιτελείου Γκαντζ  στηρίζεται στο σχέδιο της προσάρτησης, η οποία εξαρτάται μέχρι στιγμής από την παραμονή του Τραμπ στο Λευκό Οίκο και αυτή φαίνεται ότι έχει ημερομηνία λήξης το Νοέμβριο, γιατί αμφισβητήθηκε από το αντιρατσιστικό, αντιφασιστικό και δημοκρατικό κίνημα των ΗΠΑ.

Στη Ραμάλα και τις άλλες πόλεις της Δυτικής Όχθης κρατώντας τις σημαίες τους δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν κατά της προσάρτησης, ενώ μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε εκ νέου στην Ιεριχώ, που ζει τον εφιάλτη της μετατροπής σε μια πολιορκημένη από το Ισραήλ πόλη. Η Δυτική Όχθη ζει το φόβο της προσάρτησης του 30% των εδαφών της, που αποτελεί το 60% των κατοικημένων περιοχών της, στο οποίο ζει το 10% του πληθυσμού των Παλαιστινίων στα κετοχόμενα από το Ισραήλ εδάφη.

Για άλλη μια φορά στις διαδηλώσεις των Παλαιστινίων, που οργανώθηκαν από την Αλ Φατάχ που ελέγχει τη Δ. Όχθη, συμμετείχε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Μλαντένοβ, ο εκπρόσωπος της ΕΕ στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας φον Μπουργσντορφ και πολλοί εκπρόσωποι διπλωματικών αποστολών.

Μαζί με τον πρωθυπουργό της Παλαιστίνης Σχταγιέχ, τον αντιπρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Αλ-Αλούλ και το γενικό γραμματέα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Ερεκάτ παρευρέθηκε στις διαδηλώσεις και η μητέρα του Εγιάντ Χαλάκ, του νεαρού αυτιστικού που δολοφονήθηκε στην Ιερουσαλήμ το Μάιο με πυροβολισμούς από την ισραηλινή αστυνομία. Η μητέρα του Χαλάκ μιλώντας στους διαδηλωτές τόνισε ότι εκπροσωπεί όλες τις μανάδες των Παλαιστινίων που δολοφονήθηκαν και ζήτησε ένα κοινό μέτωπο κατά της προσάρτησης.

Από την πλευρά τους οι έποικοι, οι ακροδεξιοί και οι Ισραηλινοί φονταμενταλιστές ξεκίνησαν την εκστρατεία «Όλα δικά μας», για να αποτρέψουν την ανακήρυξη ενός Παλαιστινιακού Κράτους και προσπαθούν να δημιουργήσουν δικά τους φυλάκια ακόμη και σε περιοχές που ελέγχονται από την Παλαιστινιακή Αρχή. Το κίνημα «Όλα δικά μας» απαιτεί το 70% της γης των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, από το 30% που θέλει να προσαρτήσει ο Νετανιάχου.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής ΜΚΟ B’Tselem Τζιλούτζ, που είναι κατά της κατοχής των εδαφών της Παλαιστίνης, υποστηρίζει ότι το Ισραήλ στοχεύει να εξαναγκάσει τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης που θέλει να προσαρτήσει να την εγκαταλείψουν και να μετατραπούν για άλλη μια φορά σε πρόσφυγες.Εναντίον της προσάρτησης έχουν ταχθεί πολλές ισραηλινές οργανώσεις, κυρίως της Αριστεράς, και πολλές προοδεηυτικές και δημοκρατικές εβραϊκές οργανώσεις στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL