Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.8°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.1°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
23 °C
21.5°C23.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C24.1°C
2 BF 43%
Βραζιλία Ο Μπολσονάρου στο Μαρακανά, ενώ ιός και Στρατιωτική Αστυνομία… σκοτώνουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βραζιλία Ο Μπολσονάρου στο Μαρακανά, ενώ ιός και Στρατιωτική Αστυνομία… σκοτώνουν

Του Αργύρη Παναγόπουλου

«Το Μαρακανά δεν θα είναι εντελώς άδειο. Θα έρθει ο πρόεδρος Μπολσονάρου», τόνισε ο δήμαρχος του Ρίο Ντε Τζανέιρο Μαρσέλο Κριβέλα προαναγγέλλοντας την παρουσία του πρόεδρου Ζαϊρ Μπολσονάρου στο μεγάλο ντέρμπι της πόλης ανάμεσα στη Φλαμένγκο και την Μπαγκού, που θα σηματοδοτήσει την επανέναρξη του πρωταθλήματος 70 χρόνια μετά από την κατασκευή του ιστορικού γηπέδου. Δύο ομάδες πάντως, η Μποταφόγκο και η Φλουμινένσε αρνήθηκαν  να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα μεσούσης της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή ο Μπολσονάρου και ο «προσωρινός» υπουργός Υγείας στρατηγός Εντουάρντο Πασουέλο τηρούν σιγή… ιχθύος σε ότι αφορά την κατακόρυφη αύξηση των θυμάτων και των κρουσμάτων, γιατί τους ενδιαφέρει αποκλειστικά και μόνο η με κάθε κόστος επιστροφή στην καθημερινότητα.

Τις τελευταίες 24 ώρες εμφανίστηκαν 37 χιλιάδες νέα κρούσματα του κορωνοϊού, 25 νέα κρούσματα κάθε λεπτό ή 1.541 κρούσματα κάθε ώρα.  Στις 31 Μαίου τα κρούσματα έφθαναν «μόλις» στις 500 χιλιάδες, ενώ μετά από δύο εβδομάδες ξεπέρασαν τις 928 χιλιάδες, πλησιάζοντας το εκατομμύριο, ενώ τα θύματα ξεπέρασαν τις 45 χιλιάδες. Έρευνα του Καθολικού Πανεπιστημίου του Ρίο Ντε Τζανέιρο έδειξε ότι έως το τέλος του Ιουνίου τα θύματα θα έχουν ξεπεράσει τις 60 χιλιάδες και τα κρούσματα τα 1,3 εκατομμύρια άτομα.  

Η απόφαση ορισμένων κρατιδίων και δήμων, με την προτροπή του Μπολσονάρου,  να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα φαίνεται ότι έχει καταστροφικές συνέπειες στη Βραζιλία. Η απόφαση του δημάρχου του Ρίο Ντε Τζανέιρο Κριβάλα να ανοίξει τα μπαρ και τα εστιατόρια, τις λαϊκές αγορές και τα εμπορικά καταστήματα εκτίναξε την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και των θυμάτων. Σε καμία πόλη δεν εφαρμόζονται να μέτρα για την κυκλοφορία και συνεύρεση και οι υγειονομικές διατάξεις στα μπαρ και τα εστιατόρια.

Ακροδεξιοί εναντίον της βουλής και του Ανωτάτου Δικαστηρίου 

Ο Μπολσονάρου στηρίζει τις αντιδημοκρατικές διαδηλώσεις των ακροδεξιών οπαδών του, που ζητούν από τον πρόεδρο της χώρας να ηγηθεί ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος. Το Σάββατο φανατικοί οπαδοί του Μπολσονάρου έφθασαν έξω από το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο για να εκτοξεύσουν πυροτεχνήματα εναντίον του κτιρίου του.  

Το μένος των ακροδεξιών εναντίον του Ανωτάτου Δικαστηρίου οφείλεται στις έρευνες της δικαιοσύνης εναντίον οργανώσεων και στελεχών του κόμματος του Μπολσονάρου για την πιθανή συμμετοχή τους στη διοργάνωση πραξικοπήματος, απατώντας» να κλείσει η βουλή» και το Ανώτατο Δικαστήριο. Ο ίδιος ο Μπολσονάρου κάλεσε τους δημόσιους αξιωματούχους να μην εφαρμόζουν τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου γιατί «δεν πρέπει να εκτελούνται οι παράλογες διαταγές», ενώ την ίδια στιγμή κρίνει «απαράδεκτη» την έρευνα για την χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του. Δέκα βουλευτές και ένας γερουσιαστής του κόμματος του Μπολσονάρου βρέθηκαν στο στόχαστρο της δικαιοσύνης για διαφθορά.

Η Στρατιωτική Αστυνομία συνεχίζει να δολοφονεί ανήλικους 

Στο Σαν Πάουλο εκατοντάδες άτομα συνεχίζουν να διαδηλώνουν για δεύτερη διαδοχική ημέρα στη φαβέλα της Βίλα Κλάρα για τη δολοφονία ενός 15χρονου που είχε συλληφθεί από τη Στρατιωτική Αστυνομία, που εκτελεί χρέη Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομίας. Αμέσως μετά την είδηση της δολοφονίας του 15χρονου από τους αστυνομικούς οργισμένοι νέοι έκαψαν επτά λεωφορεία. Αυτή την φορά οι διαδηλωτές έκλεισαν κεντρικούς δρόμους της φαβέλας και προχώρησαν σε έναν πετροπόλεμο με την αστυνομία.

Οι γονείς του ανήλικου Γκουιλέρμε Σίλβα Γκουέδες καταγγέλλουν ότι ο 15χρονος βρέθηκε τη Δευτέρα το πρωί νεκρός με δύο σφαίρες στο κεφάλι, με τους γείτονες να δηλώνουν ότι δολοφονήθηκε από τη Στρατιωτική Αστυνομία.

Η Στρατιωτική Αστυνομία του Σαν Πάουλο αρχικά αρνήθηκε στη συμμετοχή της στο έγκλημα, αλλά αργότερα ανακοίνωσε ότι δύο άνδρες της που ήταν «με άδεια και έδρασαν με πολιτικά» τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ως ύποπτοι για την δολοφονία του 15χρονου.   

Τους τελευταίους μήνες στη μεγάλη φαβέλα της «Παραϊσόπολης», της «Παραδεισούπολης», η αστυνομία έχει σκοτώσει αρκετά νεαρά άτομα πυροδοτώντας μεγάλες και μερικές φορές βίαιες αντιδράσεις από τους κατοίκους και κυρίως τους νέους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL