Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
«Μικρός δικτάτωρ» στη Βραζιλία; Ο Μπολσονάρου απειλεί με το στρατό και τον κορωνοϊό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Μικρός δικτάτωρ» στη Βραζιλία; Ο Μπολσονάρου απειλεί με το στρατό και τον κορωνοϊό

Του Αργύρη Παναγόπουλου

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέλει να οδηγήσει σε πτώχευση τη Βραζιλία», αναφώνησε ο Ζαίρ Μπολσονάρου μπροστά σε ομάδα οπαδών του έξω από το προεδρικό μέγαρο, μερικοί από τους οποίους είχαν γραμμένο σε πλακάτ το μεγάλο τους αίτημα: «Πραξικόπημα τώρα». Ο Μπολσονάρου ακολουθώντας το παράδειγμα το μαέστρου Τραμπ» απείλησε με διακοπή της χρηματικής βοήθειας προς τον οργανισμό Υγείας του ΟΗΕ ή ακόμη και την πλήρη αποχώρησή του, «καταγγέλλοντας» επίσης τους κυβερνήτες που «ακολουθούν τυφλά τις υποδείξεις του ΠΟΥ».  

Η Βραζιλία θερίζεται στην κυριολεξία από τον ιό, καταγράφοντας παγκόσμιο ρεκόρ θυμάτων σε ημερήσια βάση, οι επενδυτές εγκαταλείπουν την χώρα για να περιορίσουν τις ζημιές τους. Τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 775 χιλιάδες και τα θύματα τις 41 χιλιάδες. Την ίδια στιγμή στο Σαν Πάολο άρχισε η επαναλειτουργία των καταστημάτων και το Ρίο Ντε Τζανέριο ετοιμάζεται να ακολουθήσει, με τις επευφημίες του Μπολσονάρου που βιώνει την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας ως προσωπική νίκη του εναντίον των κυβερνητών των κρατιδίων.

Στη σκιά του Μπολσονάρου ορισμένοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί αρχίζουν να μιλούν για αστάθεια στη χώρα και την αναζήτηση λύσεων σωτηρίας, που ασφαλώς θα συμπεριλαμβάνουν την κατάλυση της μεγαλύτερης δημοκρατίας στη Λατινική Αμερική.

Ο Εντουάρντο Μπολσονάρου, ένας από τους γιούς το προέδρου, φαίνεται ότι δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι η Βραζιλία θα έχει σύντομα μια νέα χούντα. «Δεν αποτελεί πλέον μι α γνώμη εάν θα συμβεί, αλλά πότε θα συμβεί αυτό», προειδοποιώντας για την αναπόφευκτη ρήξη» με τη... δημοκρατία.

Τέσσερα από τα παιδιά του Μπολσονάρου βρίσκονται στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών για παραπληροφόρηση και διαφθορά, ενώ τη Δευτέρα το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει να κατασκευάζει τα στοιχεία που αφορούν την ραγδαία άνοδο των θυμάτων και των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό.

Ορισμένοι από τους οπαδούς του Μπολσονάρου, νυν και πρώην στρατιωτικοί, ακροδεξιοί ευαγγελιστές πάστορες και πολιτικοί, προσπαθούν να υποβαθμίσουν τις εκκλήσεις του για πραξικόπημα υποστηρίζοντας ότι τις χρησιμοποιεί για να αποτρέψει την ανατροπή του από τη νομοθετική και δικαστική εξουσία. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ο Μπολσονάρου μπορεί να μετατραπεί απλώς σε.. Φουχιμόρι, που το 1992 ως δεξιός πρόεδρος του Περού χρησιμοποίησε το στρατό για να διαλύσει τη βουλή, να ελέγξει τη δικαστική εξουσία και να κυνηγήσει τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Στη κυβέρνηση του Μπολσονάρου υπάρχουν 10 πρώην στρατιωτικοί ανάμεσα στους 22 υπουργούς του, ενώ σχεδόν 2.900 αξιωματικοί εν ενεργεία έχουν μετατεθεί σε πολιτικές και διοικητικές θέσεις.

Στο βωμό της υδροχλωρικίνης, που ο Μπολσονάρου με τον Τραμπ ανακήρυξαν σε ελιξίριο κατά του ιού, ο πρόεδρος της Βραζιλίας απομάκρυνε δύο υπουργούς Υγείας γιατί είχαν αρνηθεί τη συνταγογράφησή της. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL