Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Χιλή: Καταπολέμηση πανδημίας με… απελάσεις νομίμων μεταναστών για 9 χρόνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χιλή: Καταπολέμηση πανδημίας με… απελάσεις νομίμων μεταναστών για 9 χρόνια

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Οι νόμιμοι και μη μετανάστες στη Χιλή καλούνται να υπογράψουν δήλωση για να απελαθούν στην χώρα τους, χάνοντας το δικαίωμα διαμονής και ότι έχουν δημιουργήσει στην Χιλή, με ορισμένους από αυτούς να χάνουν και την παραχώρηση του πολιτικού ασύλου που έχουν εδώ και χρόνια. «Δεν μας σκοτώνει ο ιός, μας σκοτώνει η πείνα», διαμαρτύρονται χιλιάδες πολίτες στο Σαντιάγκο που αντιμετωπίζουν μια νέα επισιτιστική κρίση εξαιτίας του κορωνοϊού και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του προέδρου Πινιέρα.  

Οι αρχές της Χιλής τη στιγμή της επιβίβασης 300 Κολομβιανών για να επιστρέψουν δωρεάν στην χώρα  καταγωγής τους υποχρέωσε όλους τους να υπογράψουν επίσημη δικαστική δήλωση ότι δεν θα επιστρέψουν στην Χιλή τα επόμενα 9 χρόνια. Στην ίδια δήλωση οι μετανάστες «παραιτούνται» από οποιαδήποτε αίτηση διαμονής ή καταφυγίου ή καθεστώτος πρόσφυγα εάν το  είχαν λάβει, ανέφεραν σύλλογοι μεταναστών και ΜΚΟ.

Περίπου 350 πολίτες της Κολομβίας και άλλοι 50 από το Εκουαδόρ φαίνεται ότι έχουν υπογράψει αυτές τις «δηλώσεις», σύμφωνα με το Εθνικό Συντονιστικό Μεταναστών, που κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση του Πινιέρα εκμεταλλεύεται την πανδημία για να πιέσει τους άνεργους εξαιτίας του κορωνοϊού μετανάστες να επιστρέψουν στην χώρα καταγωγή τους χωρίς το δικαίωμα επιστροφής τους στη Χιλή με το τέλος της πανδημίας.

Οι περισσότεροι μετανάστες δεν μπορούσαν να ταξιδεύσουν γιατί είχαν ακυρωθεί οι πτήσεις τους ή είχαν κλείσει τα σύνορα.

«Η κυβέρνηση λέει ότι η υπογραφή είναι εθελοντική, αλλά όταν ένα άτομο έχει χάσει την εργασία του, το σπίτι του, ακόμη και στη στήριξη από την χώρα του, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία ελευθερία για να υπογράψεις, γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή», κατήγγειλε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ιησουιτών για τους Μετανάστες Χοσέ Τομάς Βικούνια. Ο ίδιος υπογράμμισε την εγκατάλειψη των μεταναστών από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν το δριμύ χειμερινό ψύχος στους δρόμους, αφού κοιμούνται σε χαρτοκιβώτια. «Αυτή δεν είναι ανθρωπιστική πολιτική», συμπλήρωσε ο Βικούνια.  

Το Εθνικό Συντονιστικό Μεταναστών κατέθεσε προσφυγή στο Εφετείο του Σαντιάγκο, γεγονός που επέτρεψε προς το παρόν το πάγωμα του μέτρου.  

Η Χιλή έχει καταγράψει περίπου 150 χιλιάδες κρούσματα και περίπου 2.500 θύματα από τον κορωνοϊό, ενώ στο Σαντιάγκο και άλλες μεγάλες πόλεις χιλιάδες πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια επισιτιστική κρίση μετά την απώλεια της εργασίας τους ή της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων τους. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις κατά τις πείνας στο Σαντιάγκο, με την Πλατεία της Αξιοπρέπειας στο κέντρο του Σαντιάγκο να φέρει τη λέξη «Πείνα» στο οδόστρωμά της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL