Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Βραζιλία: Φασισμό και δικτατορία Μπολσονάρου "βλέπει" ο κυβερνήτης του Ρίο, μετά από "πολιτική δίωξη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βραζιλία: Φασισμό και δικτατορία Μπολσονάρου "βλέπει" ο κυβερνήτης του Ρίο, μετά από "πολιτική δίωξη"

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Δήλωσε δημοσίως ότι Μπολσονάρου εγκαθιστά το «φασισμό» και μια «δικτατορία», υποστηρίζει το lockdown και κατήγγειλε την χρήση της χλωροκίνης που επέβαλε ο πρόεδρος της Βραζιλίας αλλάζοντας δύο υπουργούς Υγείας σε ένα περίπου μήνα. Όλα αυτά ήταν αρκετά για τον κυβερνήτη του Ρίο Ντε Τζανέιρο Βίλσον Βίτζελ, πρώην σύμμαχο του Μποσλοάρου, για να δει την Ομοσπονδιακή Αστυνομία κάνει πραγματικές επιδρομές σε όλες τις κατοικίες του για να συγκεντρώσει στοιχεία για έρευνα εναντίον του για απάτη στην χορήγηση φαρμάκων εναντίον του κορωνοϊού.

Ο Μπολσονάρου ευχαρίστησε, μέσα σε ένα έντονο κλίμα αντιπαράθεσης, την Ομοσπονδιακή Αστυνομία για την πρωτοβουλία της να κάνει έρευνες στα ακίνητα του Βίτζελ, του πρώην υπερσυντηρητικού δικαστικού που έκανε την προεκλογική εκστρατεία του 2018 στο πλευρό του Μπολσονάρου, όταν τελευταίου εκλέχθηκε πρόεδρος της χώρας και ο Βίτζελ κυβερνήτης του κρατιδίου του Ρίο ντε Τζανέιρο. Οι δρόμοι των δύο ακροδεξιών χώρισαν όταν ο Βίτζελ υποστήριξε την έρευνα της αστυνομίας του Ρίο Ντε Τζανέιρο κατά του γερουσιαστή Φλάβιο Μπολσονάρου, του γιού του προέδρου, και υποστήριξε το lockdown σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της χώρας.

Η αστυνομία προχώρησε σε 12 έρευνες ακινήτων κατασχέσεις κινητών και άλλων στοιχείων τόσο του Βίτζελ όσο και της συζύγου του Ελένα, που ως δικηγόρος υπερασπίζεται άτομα που κατηγορούνται για απάτη με δημόσιες υπηρεσίες γιατί την περίοδο της πανδημίας υπέγραψαν συμβάσεις για την αντιμετώπιση του ιού με την κατασκευή υπαίθριων νοσοκομείων και υπαίθριων κέντρων υγείας.

«Συγχαίρω την Ομοσπονδιακή Αστυνομία. Το έμαθα από τα μέσα ενημέρωσης», τόνισε ένας χαμογελαστός Μπολσονάρου μιλώντας στους δημοσιογράφους και τους οπαδούς του στην πόρτα του προεδρικού μεγάρου.

«Η επιχείρηση αυτή αποτελεί προφανή ανάμειξη της εθνικής κυβέρνησης για την εγκαθίδρυση του φασισμού και μιας δικτατορίας με διώξεις», τόνισε από την πλευρά του ο Βίτζελ, δηλώνοντας ότι η αστυνομία του Ρίο Ντε Τζανέιρο έχει «επαρκή στοιχεία» για να συλλάβει για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και διαφθορά τον γερουσιαστή Φλάβιο Μποσλονάρου. «Ο Φλάβιο Μπολσονάρου έπρεπε να βρίσκεται στην φυλακή», τόνισε Βίτζελ έξω από την έδρα της τοπικής κυβέρνησης, ενώ όχι μόνο αρνήθηκε ότι εμπλέκεται σε κύκλωμα διαφθοράς, αλλά κατήγγειλε ότι ο Μπολσονάρου προχωρά σε «πολιτική δίωξη» εναντίον του. «Αυτό που συνέβη με μένα θα συμβεί και με τους άλλους κυβερνήτες», προειδοποίησε ο ίδιος.

Στο κρατίδιο του Ρίο Ντε Τζανέιρο έχουν κατασκευαστεί 3 από τα 9 υπαίθρια νοσοκομεία που έχει αποφασιστεί για να κατασκευαστούν, ενώ τα δύο τα κατασκεύασαν και τα διαχειρίζονται ιδιωτικές εταιρείες, σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση.

Στο κρατίδιο του Ρίο Ντε Τζανέριο ο ιός έχει προκαλέσει 4.000 από τα 23.500 θύματα που καταγράφηκαν στην χώρα και 39.000 από τα 374.900 κρούσματα. Η έλλειψη τεστ έχει οδηγήσει τους ειδικούς να εκτιμούν ότι τα κρούσματα είναι έως και κατά 15 φορές περισσότερα από τον επίσημο αριθμό τους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL