Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Ιστορική προειδοποίηση Twitter στον Αμερικανό πρόεδρο: Ο Τραμπ δημοσιεύει… fake news
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιστορική προειδοποίηση Twitter στον Αμερικανό πρόεδρο: Ο Τραμπ δημοσιεύει… fake news

Το Twitter  για πρώτη φορά στην ιστορία του ζήτησε από το κοινό του να ελέγξει δύο αναρτήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθιστώντας σαφές ότι ο πλανητάρχης δημοσιεύει… fake news.

«Ελέγξτε εάν τα γεγονότα για τις εκλογές διαμέσου ταχυδρομείου είναι σωστά», προειδοποίησε το Twitter κάτω από τα δύο μηνύματα του Τραμπ,

Με τις δύο προειδοποιήσεις του το Twitter διέψευσε τα σχόλια ότι ακολουθεί μια πολιτική ανοχής έναντι του Αμερικανού προέδρου. Για πολλούς το ράπισμα στον πλανητάρχη φαίνεται ότι αποτελεί την αρχή μιας νέας στρατηγικής εναντίον της παραπληροφόρησης.

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε αναρτήσει στο Twitter δύο μηνύματα που ισχυριζόταν ότι η επιστολική ψήφος στην Καλιφόρνια είναι «απάτη», μια ιδέα που συζητήθηκε και ενισχύθηκε το τελευταίο διάστημα στις ΗΠΑ για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού κατά τη διάρκεια των επόμενων προεδρικών εκλογών. H επιστολική ψήφος ισχύει στην Καλιφόρνια από το 1962.  

Ο Αμερικανός πρόεδρος εκφράστηκε από την αρχή κατά των ειδικών που θεωρούν την επιστολική ψήφο πιο σίγουρη για να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις ανθρώπων στα εκλογικά τμήματα την εποχή της πανδημίας.

«Αυτά τα tweets περιέχουν δυνητικά παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία ψηφοφορίας και επισημάνθηκαν με μια προειδοποίηση για να προσφερθούν επιπλέον στοιχεία για την επιστολική ψήφο», τόνισε ο εκπρόσωπος του Twitter στο γαλλικό πρακτορείο AFP.

Κάνοντας ένα κλικ στην αρχική προειδοποίηση του Twitter ανοίγει μια σελίδα με μια πολύ συγκεκριμένη προειδοποίηση: «Ο Τραμ κάνει ένα αβάσιμο ισχυρισμό ότι οι εκλογές με επιστολική ψήφο θα οδηγήσουν σε εκλογική νοθεία». Την ίδια στιγμή το Twitter προσφέρει επιπλέον ενημέρωση για την επιστολική ψήφο από το CNN, την Washington Post και άλλα γνωστά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ψευδώς ότι οι ψηφοφορίες μέσω ταχυδρομείου θα οδηγούσαν σε εκλογική νοθεία», αναφέρει το Twitter.  «Ωστόσο, η επαλήθευση λέει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου σχετίζεται με εκλογική νοθεία», συμπληρώνει το κοινωνικό δίκτυο, διαψεύδοντας τον πλανητάρχη.

Τα δύο παραπλανητικά tweets του Τραμπ  αναφέρονται στην Καλιφόρνια, δηλώνοντας χωρίς αποδείξεις ότι σε οποιονδήποτε που ζει στην Πολιτεία θα του αποσταλούν ψηφοδέλτια, ενώ  στην πραγματικότητα τα ψηφοδέλτια αποστέλλονται μόνο σε όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Πολιτείας.

Τα tweets του Τραμπ φαίνεται ότι «παραβίασαν την πρόσφατα διευρυμένη πολιτική του Twitter», ανέφερε η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.

«Υπηρετώντας τον δημόσιο διάλογο, στόχος μας είναι να διευκολύνουμε την αναζήτηση αξιόπιστων πληροφοριών στο Twitter και να περιορίσουμε τη διάδοση δυνητικά επιβλαβούς και παραπλανητικού περιεχομένου», δήλωσαν ο επικεφαλής Ακεραιότητας Γιοέλ Ροθ. και ο Διευθυντής Παγκόσμιας Πολιτικής Νικ Πίκις.

«Αυτή η απόφαση είναι σύμφωνη με την οπτική που υιοθετήσαμε νωρίτερα αυτό το μήνα», δήλωσε εκπρόσωπος του Twitter στην τεχνολογική πύλη TechChrunch, αναφερόμενος στη νέα πολιτική της εταιρείας διαχείρισης του κοινωνικού δικτύου εναντίον της παραπληροφόρησης την εποχή της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ο Τραμπ κατηγορεί το Twitter ότι «παρεμβαίνει» στις προεδρικές εκλογές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL