Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.0°C
0 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.6°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 71%
Χιλή - Πινιέρα: Ο ιός άλλοθι απελευθέρωσης 115 βασανιστών του Πινοσέτ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χιλή - Πινιέρα: Ο ιός άλλοθι απελευθέρωσης 115 βασανιστών του Πινοσέτ

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Τον κορωνοϊό προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η δεξιά της Χιλής για να ανοίξει την πόρτα της φυλακής σε 115 βασανιστές στρατιωτικούς που έχουν καταδικαστεί για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσα στα πλαίσια ενός προγράμματος που θα επιτρέψει τον κατ’ οίκον περιορισμό σε 1.300 κοινούς ποινικούς φυλακισμένους ως προληπτικό μέτρο κατά της διασποράς του ιού.

Οι οργανώσεις για την υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Χιλής προειδοποίησαν τον πρόεδρο της χώρας Σεμπαστιάν Πινιέρα να μην στηρίξει την πρόταση νόμου της δεξιάς «Ανθρωπιστικός Νόμος», που προβλέπει να τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό εξαιτίας του κορωνοϊού 115 στρατιωτικοί, γιατί τα νομικό καθεστώς για τον κατ’ οίκο περιορισμό αποκλείει το ευεργετικό αυτό μέτρο για άτομα που έχουν καταδικαστεί για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δύο κατηγορίες εγκλημάτων για τις οποίες έχουν καταδικαστεί πολλάκις οι περισσότεροι από τους φυλακισμένους στρατιωτικούς.

Η αντιπολίτευση και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέθεσαν προσφυγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Χιλής για να μπλοκάρουν το σχέδιο νόμου και να μην δοθεί κανενός είδους χάρη στους καταδικασθέντες στρατιωτικούς, ενώ καταγγέλλουν ότι η πρόταση αυτή παραβιάζει το διεθνές δίκαιο σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο πρόεδρος Πινιέρα υποστηρίζει αντίθετα ότι η χάρη πρέπει να απονεμηθεί και σε άτομα που βρίσκονται προς το τέλος της ζωής τους από παθολογίες που δεν επιτρέπουν ίαση ακόμη και εάν έχουν παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για τον Πινιέρα είναι σημαντικό «όλοι κρατούμενοι να μπορούν να πεθάνουν με αξιοπρέπεια».

Οι 115 βασανιστές, που βρίσκονται σε δύο φυλακές που δεν έχουν εκδηλωθεί κρούσματα του ιού, φιλοξενούνται σε πολυτελή κελιά και έχουν χώρους και διευκολύνσεις που οι κοινοί κρατούμενοι δεν μπορούν καν να φανταστούν, αφού στις περισσότερες φυλακές υπάρχει έως και τριπλάσιος αριθμός κρατουμένων από αυτόν που θα έπρεπε να έχουν.

Οι οργανώσεις των θυμάτων κα των συγγενών των θυμάτων της δικτατορίας του Πινοσέτ καταγγέλλουν ότι ο Πινιέρα προσπαθεί με τον αποκαλούμενο «Ανθρωπιστικό Νόμο» να απελευθερώσει στρατιωτικούς που μέχρι σήμερα δεν συνεργάστηκαν ποτέ με τη δικαιοσύνη, παραμένουν αμετανόητοι ή έχουν φθάσει στο σημείο να υπερηφανεύονται στα μέσα ενημέρωσης για τα εγκλήματά τους.   

Οι συγγενείς των 1.192 αγνοούμενων της χούντας του Πινοσέτ υπογράμμισαν στον Πινιέρα ότι εάν δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για το τέλος που είχαν οι συγγενείς είναι γιατί κανείς από τους 115 στρατιωτικούς δεν συνεργάστηκε με τις αρχές για να προσφέρει πληροφορίες.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL