Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Save the Children: 415 εκατομμύρια παιδιά επηρεάζονται από τον πόλεμο και τη βία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Save the Children: 415 εκατομμύρια παιδιά επηρεάζονται από τον πόλεμο και τη βία

Αριθμός ρεκόρ παιδιών ζουν σε εμπόλεμες περιοχές, κατήγγειλλε η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children, η οποία κάλεσε τις κυβερνήσεις να δράσουν για να τα προστατεύσουν από τις επιπτώσεις του πολέμου και της βίας.

Σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα η ΜΚΟ υπογραμμίζει ότι τα παιδιά αντιμετωπίζουν ολοένα και συχνότερα τον κίνδυνο να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν, αλλά και να στρατολογηθούν από ένοπλες οργανώσεις ή να πέσουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

«Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι ο κόσμος δεν αντιδρά την ώρα που τα παιδιά στοχοποιούνται με πλήρη ατιμωρησία», δήλωσε η γενική διευθύντρια της οργάνωσης Ίνγκερ Άσινγκ.

«Από το 2005 έχουμε καταγράψει τουλάχιστον 95.000 παιδιά που έχουν σκοτωθεί ή ακρωτηριαστεί, δεκάδες χιλιάδες παιδιά που έχουν απαχθεί, εκατομμύρια παιδιά που στερούνται την πρόσβαση στην παιδεία ή σε ιατρική περίθαλψη έπειτα από επιθέσεις σε νοσοκομεία», πρόσθεσε. «Η καταστροφή της ζωής των παιδιών» θα συνεχιστεί αν δεν γίνει κάτι, κατήγγειλε η Άσινγκ.

Σύμφωνα με την έκθεση της Save the Children, ένα στα έξι παιδιά παγκοσμίως, δηλαδή 415 εκατομμύρια, ζούσαν το 2018 σε εμπόλεμες περιοχές, ένας αριθμός που έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το 1995. «Οι σοβαρές παραβιάσεις» των δικαιωμάτων τους αυξήθηκαν κατά 170% σε σχέση με το 2010, αναφέρει η ίδια έκθεση.

Τα περισσότερα από τα παιδιά που ζουν σε εμπόλεμες χώρες, 170 εκατομμύρια, βρίσκονται στην Αφρική, όμως το μεγαλύτερο ποσοστό στη Μέση Ανατολή, όπου από τη βία πλήττεται ένα στα τρία παιδιά.

Οι χώρες όπου η κατάσταση είναι χειρότερη είναι το Αφγανιστάν, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Ιράκ και το Μαλί.

Για πρώτη φορά η ΜΚΟ ανέλυσε και τις διάφορες απειλές που αντιμετωπίζουν τα παιδιά βάσει του φύλου τους. «Τα κορίτσια είναι πολύ πιο εκτεθειμένα στον κίνδυνο της σεξουαλικής βίας (…) περιλαμβανομένων των αναγκαστικών γάμων», σύμφωνα με την έκθεση. Αντίθετα τα αγόρια κινδυνεύουν περισσότερο να σκοτωθούν, να ακρωτηριαστούν, να απαχθούν ή να στρατολογηθούν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL