Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Βραζιλία: Μήνυση κατά του Μπολσονάρου για ρατσιστικό σχόλιο καταθέτει η Ένωση Αυτοχθόνων Λαών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βραζιλία: Μήνυση κατά του Μπολσονάρου για ρατσιστικό σχόλιο καταθέτει η Ένωση Αυτοχθόνων Λαών

Την πρόθεσή της να καταθέσει μήνυση κατά του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας ανακοίνωσε σήμερα η μεγαλύτερη οργάνωση αυτοχθόνων ιθαγενών της χώρας, η οποία εκπροσωπεί 300 φυλές, για ρατσιστικά σχόλια που εξέφρασε ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, υποστηρίζοντας πως αυτοί «εξελίσσονται» και εξανθρωπίζονται όλο και περισσότερο.

«Θα πρέπει να θέσουμε ένα όριο σε αυτόν τον διεστραμμένο άνθρωπο», τονίζει στον λογαριασμό της στο Twitter η επικεφαλής της Ένωσης Αυτοχθόνων Λαών (ΑΡΙΒ) Σόνια Γκουαζαζάγα, προσθέτοντας «η ΑΡΙΒ θα προσάγει στο δικαστήριο τον Μπολσονάρου για το έγκλημα του ρατσισμού».

Το έγκλημα του ρατσισμού θεωρείται πολύ σοβαρό στην Βραζιλία και μια καταδίκη γι’ αυτό μπορεί να επισύρει και πενταετή κάθειρξη.

Οι επίμαχες δηλώσεις, που διατυπώθηκαν σε ένα βίντεο το οποίο ο Βραζιλιάνος πρόεδρος ανήρτησε χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποτελούν τη νεώτερη προσβολή του στις φυλές των αυτοχθόνων: «οι Ινδιάνοι έχουν αλλάξει, εξελίσσονται και γίνονται όλο και περισσότερο ένα ανθρώπινο ον σαν κι εμάς», δήλωνε προσθέτοντας "αυτό που θέλουμε είναι να τους εντάξουμε στην κοινωνία μας έτσι ώστε να είναι οι ίδιοι κύριοι της γης τους".

Ο ακροδεξιός ηγέτης έχει δηλώσει παλαιότερα πως οι εκτάσεις των αυτοχθόνων είναι υπερβολικά μεγάλες και πως η κυβέρνησή του θα επιτρέψει την γεωργική και μεταλλευτική εκμετάλλευσή τους.

Κατά το παρελθόν περιέγραφε τους ιθαγενείς ως «ζώα σε ζωολογικό κήπο», ενώ δηλώνει πως θέλει να τους ενσωματώσει στην κοινωνία και την οικονομία της Βραζιλίας.

Οι αυτόχθονες από την πλευρά τους καταγγέλλουν τις εν λόγω δηλώσεις ως «σχεδιασμένη εθνοκάθαρση, που επιδιώκει να εξαφανίσει την κουλτούρα τους».

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL