Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Βολιβία: Χημικά εναντίον νεκρικής πομπής από τους «χριστιανούς» πραξικοπηματίες (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βολιβία: Χημικά εναντίον νεκρικής πομπής από τους «χριστιανούς» πραξικοπηματίες (Video)

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Οι πραξικοπηματίες της Βολιβίας που ορκίστηκαν στη Βίβλο δεν σεβάστηκαν ούτε τους νεκρούς και διέλυσαν με χημικά την νεκρική πομπή που ακολουθούσαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες για να αποχαιρετήσουν τους 8 νεκρούς που έπεσαν από τις σφαίρες του στρατού και της αστυνομίας.

Ο υφυπουργός Ασφαλείας Σανταμαρία είχε εγγυηθεί προσωπικά ότι η πορεία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ανενόχλητη στους δρόμους της Λα Πας, αλλά όταν μετά από ώρες η αργή πορεία από τη Σενκάτα του Έλ Άλτο έφθασε στο κέντρο της Λα Πας ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να τη σταματήσουν. Οι χιλιάδες των διαδηλωτών, φωνάζοντας «Δολοφόνοι», «Εγκληματίες» «Πραξικοπηματίες», έσπασαν τον πρώτο αστυνομικό κλοιό για να κατευθυνθούν στο προεδρικό μέγαρο και να ζητήσουν την παραίτηση της «προσωρινής προέδρου» Ανιές.  

Ο στρατός και η αστυνομία με τη χρήση τεθωρακισμένων οχημάτων επιτέθηκαν με χημικά και διέλυσαν την πορεία, που στη μεγάλη πλειοψηφία της συμμετείχαν  γυναίκες, και εξελίχθησαν νέες σκηνές άγριας βίας από την αστυνομία, δεδομένου ότι οι διαδηλωτές φοβήθηκαν ότι ο στρατός και η αστυνομία θα προσπαθούσαν να τους πάρουν τα φέρετρα. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν εξαιτίας των χημικών ένα φέρετρο βρέθηκε πάνω σε ένα τεθωρακισμένο του στρατού, ενώ άλλα εγκαταλείφθηκαν στο δρόμο.  Ένα άτομο είχε αγκαλιάσει ένα φέρετρο κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Ο στρατός και η αστυνομία συνέχισαν την ρίψη χημικών και με τη χρήση οχημάτων και μοτοσυκλετών διέλυσαν την πορεία και κυνήγησαν τον κόσμο για ώρες πολλά τετράγωνα μακριά για να είναι σίγουροι ότι δεν θα επιστρέψουν ξανά. Πολλές γυναίκες με τις πολύχρωμες σημαίες των ιθαγενών πληθυσμών είχαν σηκώσει τα χέρια τους ψηλά φωνάζοντας ότι «είμαστε άοπλες», γιατί προφανώς φοβήθηκαν ότι ο στρατός και η αστυνομία θα πυροβολούσαν ξανά στο ψαχνό, όπως είχαν κάνει την προηγούμενη στη Σεκνάτα.

Η αναίτια επίθεση του στρατού και της αστυνομίας εναντίον της ειρηνικής νεκρικής πορείας πιθανώς οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση φοβήθηκε ότι μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω η νεκρική πορεία θα συναντούσε την πορεία των μεταλλωρύχων δημιουργώντας ένα τεράστιο ποτάμι διαμαρτυρίας εναντίον της «προσωρινής κυβέρνησης». Σύμφωνα με τις καταγγελίες των διαδηλωτών πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συλλήψεις, ενώ αρκετοί ήταν και οι τραυματίες.

Πρόεδρος γερουσίας: Αφήστε μας να θάψουμε τους νεκρούς μας

«Το μόνο που ζητάμε από την αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις είναι να μας αφήσουν να θάψουμε τους νεκρούς μας… Το πιο σημαντικό είναι η ηρεμία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να χαμηλώσουμε τους τόνους και να μπορέσουμε να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου για την ειρήνευση της χώρας», τόνισε η πρόεδρος της γερουσίας Έβα Κόπα μετά την επίθεση της αστυνομίας στη νεκρική πομπή.

Ο υπουργός προεδρίας Χουστινιάνο, η μετριοπαθής όψη των πραξικοπηματιών, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να καταργήσει το διάταγμα ατιμωρησία ς του στρατού και της αστυνομίας που εμπλέκονται στις επιχειρήσεις καταστολής, εκτιμώντας πάντως ότι στην περίπτωση της Σενάκτα «η χρήση βίας από το στρατό και την αστυνομία ήταν απολύτως αναλογική». Το διάταγμα για την ατιμωρησία του στρατού και της αστυνομίας φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει προβλήματα στη διεθνή εικόνα της κυβέρνησης των πραξικοπηματιών και ιδιαίτερα μετά τους νεκρούς στη Σενκάτα.

Στο Διαμέρισμα 8 στη Σενκάρτα του Ελ Άλτο, μια από τις νεανικές και πιο φτωχές περιοχές της χώρας, μετά τη διάλυση της πορείας ενισχύθηκε ο αποκλεισμός των τοπικών αποθηκών καυσίμων. Στη Σενκάρτα και το Ελ Άλτο φοβούνται για νέα αιματηρή επίθεση του στρατού και της αστυνομίας μετά τις δηλώσεις του υπουργού Υδρογονανθράκων Ζαμόρα ότι «δεν υπάρχει πλέον χρόνος και πρέπει να βρεθεί ένας μηχανισμός να λειτουργήσουν οι αποθήκες καυσίμων της Σενκάτα». Η προηγούμενη προσπάθεια των πραξικοπηματιών να σπάσει το ειρηνικό μπλόκο κόστισε 8 νεκρούς.

Διάλογο με… σφαίρες προτείνει η Ανιές

Ο αρνητικός αντίκτυπος, στο εσωτερικό της χώρας και διεθνώς, από τις δολοφονίες των 8 ατόμων στο Ελ Άλτο από τις σφαίρες της αστυνομίας και του στρατού οδήγησε την «προσωρινή πρόεδρο» Ανιές να συνοδεύσει την ακραία πολιτική καταστολής που εφαρμόζει με μετριοπαθείς δηλώσεις για άμεσο διάλογο με τους διεθνείς οργανισμούς και την Καθολική Εκκλησία.

Η «προσωρινή κυβέρνηση» της Ανιές ανακοίνωσε ότι ξεκινά διάλογο με τις οργανώσεις και τους συλλόγους των πολιτών του Ελ Άλτο Fejuve και των 20 επαρχιών της Λα Πας για την αποκλιμάκωση της κρίσης, ενώ κάτι ανάλογο προσπαθεί να κάνει και στην Κοτσαμπάμπα, στο κέντρο της χώρας. Στη Κοτσαμπάμπα στις 15 Νοεμβρίου έχασαν τη ζωή τους 9 άτομα από τις επιθέσεις του στρατού και της αστυνομίας. Η Ανιές και οι πραξικοπηματίες προφανώς δεν περίμεναν  τη μαζική και επίμονη αντίσταση των ιθαγενών πληθυσμών και των συνδικάτων υπέρ του MAS και κατά του πραξικοπήματος και προσπαθούν να προσφέρουν ανταλλάγματα για να εμφανιστούν διεθνώς ότι ελέγχουν την κατάσταση

Ο Μοράλες ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί δικαστικά εναντίον του πρώην αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων Καλιμάν και άλλων στρατιωτικών γιατί αποπειράθηκαν να τον δολοφονήσουν προκαλώντας ένα «ατύχημα» στο ελικόπτερο που ταξίδευε στις 4 Νοεμβρίου, ενώ ζήτησε παράλληλα και τη δημιουργία μιας εξεταστικής «επιτροπής αληθείας», για την έκβαση των εκλογικών αποτελεσμάτων, υποστηρίζοντας ότι είχε κερδίσει από τον πρώτο γύρο με διαφορά πάνω από το 10% από το δεξιό αντίπαλό του Μέσα. Η Βολινία κατέθεσε επίσημη διαμαρτυρία στο Μεξικό γιατί επιτρέπει στον Μοράλες να «συνωμοτεί» εναντίον της χώρας και της κυβέρνησής της. Την ίδια στιγμή οι εισαγγελικές αρχές της Βολιβίας, με βάση της καταγγελίες – οδηγίες του ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών Μουρίγιο, ξεκίνησε τις διαδικασίες για να στοιχειοθετηθούν εναντίον του Μοράλες οι κατηγορίες της «ανταρσίας» και «τρομοκρατίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL