Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σουηδία: Στο αρχείο η έρευνα για τον Τζ.Ασάνζ

Ο ιδρυτής των WikiLeaks αντιμετώπιζε στη Σουηδία κατηγορίες περί βιασμού το 2010. Την ίδια ώρα, ο ίδιος κατηγορείται στις ΗΠΑ για 18 αδικήματα μεταξύ των οποίων της «συνωμοσίας για πειρατεία κυβερνητικών υπολογιστών και παραβίαση του νόμου περί κατασκοπίας»

Δε θα προχωρήσει με την έρευνα για τις κατηγορίες περί βιασμού το 2010 σε βάρος του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, έπειτα από μια αναθεώρηση των στοιχείων, δήλωσε η Σουηδή εισαγγελέας Εύα-Μαρί Πέρσον.

Η ίδια δήλωσε πως αν και τα στοιχεία της ενάγουσας κρίθηκαν αξιόπιστα και φερέγγυα, αλλά πως, έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία, οι μνήμες των μαρτύρων ξεθωριάζουν. Ο Τζ.Ασάνζ από την πλευρά του έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες περί βιασμού

«Έπειτα από τη διενέργεια εμπεριστατωμένης αξιολόγησης όσων προέκυψαν στη διάρκεια της πορείας της προκαταρκτικής έρευνας αξιολογώ πως τα στοιχεία δεν είναι αρκετά ισχυρά προκειμένου να αποτελέσουν τη βάση για την απαγγελία κατηγορίας», δήλωσε η Πέρσον σε συνέντευξη Τύπου, η οποία δήλωσε ωστόσο, ότι ακόμη και να τεθεί στο αρχείο η έρευνα, μπορεί να ασκηθεί έφεση.

Η μεταφορά στο αρχείο της εν λόγω υπόθεσης φέρεται να «ανοίγει το δρόμο», σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, στο αιτήμα έκδοσης του από τις ΗΠΑ. 

Ο 48χρονος Τζ.Ασάνζ κρατείται σε φυλακή στη Βρετανία εν αναμονή της ακροαματικής διαδικασίας τον Φεβρουάριο για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, ο ιδρυτής των WikiLeaks κατηγορείται στις ΗΠΑ για 18 αδικήματα μεταξύ των οποίων της «συνωμοσίας για πειρατεία κυβερνητικών υπολογιστών και παραβίαση του νόμου περί κατασκοπίας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ασάνζ απομακρύνθηκε διά της βίας από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, μετά την άρση της ασυλίας του, τον περασμένο Απρίλιο, αφού παρέμεινε εκεί σχεδόν επτά χρόνια, προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή στη Σουηδία.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, από τότε εκτίει ποινή σε βρετανική φυλακή, καθώς παραβίασε τους όρους αποφυλάκισής του.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πανηγυρίζουν και αυτοσυγχαίρονται

Είναι πολύ ευχαριστημένοι με τον εαυτό τους εκεί στη Νέα Δημοκρατία. Θεωρούν προφανώς ότι, βάζοντας τους μπουκωΜΜΕνους της λίστας Πέτσα να ασχολούνται νυχθημερόν με τον Καλογρίτσα και να ανακαλύπτουν σχέδια εκτροπής και φίμωσης του Τύπου, διαχειρίζονται επιτυχώς τα προβλήματα της χώρας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις