Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Κύμα συμπαράστασης με μηνύματα αλληλεγγύης ηγετών στον Έβο Μοράλες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κύμα συμπαράστασης με μηνύματα αλληλεγγύης ηγετών στον Έβο Μοράλες

Μηνύματα συμπαράστασης από όλο τον κόσμο φτάνουν στην Βολιβία για το πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Μοράλες.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, χαρακτήρισε "λυπηρό" το πραξικόπημα στη Βολιβία και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον Έβο Μοράλες. "Η Λατινική Αμερική έχει μια οικονομική ελίτ που δεν ξέρει πώς να ζει με τη δημοκρατία και την κοινωνική ένταξη των φτωχότερων", σημείωσε σε ανάρτησή του στο twitter.

https://twitter.com/LulaOficial/status/1193650258162663430?ref_src=twsrc^tfw

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ καταδίκασε χθες Κυριακή το «βίαιο και άνανδρο πραξικόπημα της δεξιάς εναντίον της δημοκρατίας στη Βολιβία». Ο Ντίας-Κανέλ εξέφρασε με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter την «σθεναρή καταδίκη του πραξικοπήματος» και έκρινε ότι «όλος ο κόσμος πρέπει να κινητοποιηθεί για να υπερασπίσει τη ζωή και την ελευθερία του Έβο», προσθέτοντας την ετικέτα #EvoNoEstasSolo («Έβο, δεν είσαι μόνος»).

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες χαρακτήρισε χθες Κυριακή μέσω Twitter «πραξικόπημα» την εξέλιξη της πολιτικής κρίσης στη Βολιβία που οδήγησε στην παραίτηση τον πρόεδρο Εβο Μοράλες.

«Στη Βολιβία έγινε πραξικόπημα με τη συντονισμένη δράση βίαιων πολιτών, στελεχών της αστυνομίας τα οποία στασίασαν και την παθητικότητα του στρατού. Πρόκειται για πραξικόπημα εναντίον του προέδρου Εβο Μοράλες, ο οποίος είχε προκηρύξει νέα εκλογική διαδικασία»

Μεταξύ αυτών ο ηγέτης των Βρετανών Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατήγγειλε το «πραξικόπημα εναντίον του λαού της Βολιβίας» και χαρακτήρισε απεχθή την απομάκρυνση του προέδρου Μοράλες από το στρατό.

Ο τζέρεμι Κόρμπιν αφού εξήρε την κοινωνική πολιτική Μοράλες στη Βολιβία σημείωσε ότι συμπαραστέκεται στο Βολιβιανό λαό για τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανεξαρτησία.

https://twitter.com/jeremycorbyn/status/1193657983219257344?ref_src=twsrc^tfw

Την ίδια ώρα η Ρωσία καταδίκασε τα επεισόδια βίας, τα οποία ενορχηστρώθηκαν, σύμφωνα με την ίδια, από την αντιπολίτευση στην Βολιβία για να εξαναγκάσουν τον πρόεδρο της χώρας σε παραίτηση, επισημαίνοντας ότι τα γεγονότα αυτά θυμίζουν "σενάριο πραξικοπήματος".

"Ένα κύμα βίας που εξαπολύθηκε από την αντιπολίτευση εμπόδισε τον Μοράλες να ολοκληρώσει την προεδρική του θητεία", σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Μόσχα κρίνει ότι η κυβέρνηση της Βολιβίας "ήθελε μια λύση στη βάση ενός πολιτικού διαλόγου, αλλά αντ' αυτού τα γεγονότα πήραν μια τροπή που θυμίζει σενάριο πραξικοπήματος".

Εκφράζοντας την "ανησυχία" του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τέλος όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Βολιβίας να βρουν "έναν συνταγματικό τρόπο για να βγουν" από την κρίση.

Η Ρωσία είναι σύμμαχος πολλών λατινοαμερικανικών αριστερών κυβερνήσεων, ιδιαίτερα αυτών της Βενεζουέλας και της Κούβας.

Αυτές οι δύο χώρες κατήγγειλαν επίσης ένα "πραξικόπημα" στη Βολιβία μετά την παραίτηση του προέδρου Μοράλες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL