Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
H ωραία και το τέρας: Μάρτυρας σχετίζει τον Μπολσονάρου με τη δολοφονία της Μιριέλ Φράνκου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

H ωραία και το τέρας: Μάρτυρας σχετίζει τον Μπολσονάρου με τη δολοφονία της Μιριέλ Φράνκου

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Φύλακας του ελεγχόμενου συμπλέγματος πολυτελών κατοκιών που διέμενε ο Ζαϊρ Μπολσονάρου κατέθεσε ότι ένας από τους κατηγορούμενος για τη δολοφονία της δημοτικής συμβούλου του Ρίο Ντε Τζανέιρο κα ακτιβίστριας των κοινωνικών κινημάτων Μαριέλ Φράνκου επισκέφθηκε το συγκρότημα λίγες ώρες πριν από το έγκλημα. Ο ίδιος κατέθεσε ότι κατέγραψε το όνομα του κατηγορούμενου πρώην αστυνομικού στο βιβλίο των επισκεπτών και ότι αυτός είπε ότι ήθελε να συναντήσει τον τότε βουλευτή Μπολσονάρου, που προετοίμαζε την υποψηφιότητά του για την προεδρία.

Ο Μπολσονάρου αντέδρασε έντονα εναντίον του μεγάλου Jornal Nacional του TV Globo γιατί αποκάλυψε την κατάθεση του μάρτυρα που τον συσχετίζει με τη δολοφονία – εκτέλεση της Φράνκου στο Ρίο Ντε Τζανέιρο στις 14 Μαρτίου του 2018.

Ο φύλακας Έλθιο Ντε Κουεϊρός  στην κατάθεσή του υπογραμμίζει επίσης ότι παρακολούθησε από τις κάμερες το αυτοκίνητο του κατηγορούμενου και ότι αυτός επισκέφθηκε έναν άλλο κάτοικο του συμπλέγματος των πολυτελών κατοικιών, τον πρώην αστυνομικό Λέσα, που κατηγορείται ως ο αυτουργός της δολοφονίας της Φράνκου και του οδηγού της ‘Αντερσεν Γκόμες. Η κατοικία του Μποσολνάρου βρισκόταν σε απόσταση λιγότερη των 50 μέτρων από αυτή του εκτελεστή της Μαριέλ. Ο Κουεϊρός και ο Λέσα συμμετέχουν στην αποκαλούμενη «Παρα-αστυνομική Πολιτοφυλακή του Ρίο».

Σύμφωνα με το Jornal Noticias ο φύλακας κατέθεσε ότι «κάλεσα στο σπίτι του Μπολσονάρου και ο δον Ζαϊρ μου απάντησε και μου είπε ότι μπορούσε να περάσει», υποστηρίζοντας στην πράξη ότι ο ίδιος ο Μπολσονάρου έδωσε την άδεια στον κατηγορούμενο να εισέλθει στο συγκρότημα, παρόλο που το γεγονός αυτό αμφισβητείται από τον Μπολσονάρου που ισχυρίζεται ότι εκείνη την ώρα δεν ήταν στο συγκρότημα, αλλά στη βουλή.

«Εσείς της Globo TV κάνατε κόλαση τη ζωή μου! Σκατά! Τώρα με συνδέετε με το θάνατο της Μαριέλ. Άτιμοι! Καθάρματα! Δεν θα λειτουργήσει, δεν έχω κανένα λόγο να σκοτώσω κανένα στο Ρίο Ντε Τζανέιρο», τόνισε μεταξύ άλλων ο Μπολσονάρου σε ένα βίντεο 24 λεπτών που ανέβασε στα κοινωνικά δίκτυα από τη Σαουδική Αραβία στις 04.00 το πρωί.

Ο Μπολσονάρου ιδιαίτερα εκνευρισμένος καταφέρθηκε και εναντίον του κυβερνήτη του Ρίο, εκτιμώντας ότι αυτός διέρρευσε τα στοιχεία για την κατάθεση του μάρτυρα στις δικαστικές αρχές για να διεκδικήσει την προεδρία από τον Μπολσονάρου το 2022.

Το TV Globo  υποστηρίζει από την πλευρά του ότι και μόνο η αναφορά του ονόματος του προέδρου σε μια υπόθεση δολοφονίας είναι αρκετή για να περάσει η υπόθεση στη δικαιοδοσία του Ανώτατου Δικαστηρίου (STF).

Το Κόμμα Σοσιαλισμού και Ελευθερίας (PSOL), του οποίου η γνωστή ακτιβίστρια των φαβέλας ήταν στέλεχος, ζήτησε ήδη μια άμεση συνάντηση με τον πρόεδρο του Ανωτάτο Δικαστηρίου. «Το PSOL δεν έκανε ποτέ καμία αναφορά ανάμεσα στη δολοφονία και τον Μπολσονάρου. Όμως οι σημερινές πληροφορίες είναι πολύ βαριές. Η Βραζιλία δεν μπορεί να συμβιώνει με καμιά αμφιβολία για σχέση του προέδρου της Δημοκρατίας με μια δολοφονία. Περιμένουμε απαντήσεις για τη Μαριέλ και τον Άντερσον», υπογράμμισε το PSOL σε ανακοίνωσή του.

Η Μαριέλ δολοφονήθηκε γιατί ερευνούσε για τη δράση των παρα-αστυνομικών σωμάτων και τις επιθέσεις εναντίον των έγχρωμων πολιτών από τις αποκαλούμενες Ομάδες Θανάτου.

Στο ίδιο σγκρότητα έμενε και ο γιός του Μπολσονάρου Κάρλος, που είναι υπεύθυνος κοινωνικών δικτύων του πατέρα του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL