Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Νεοφιλελεύθερος φασισμός στη Χιλή με σφαίρες, βασανιστήρια, σεξουαλική βία εναντίον νέας γενικής απεργίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νεοφιλελεύθερος φασισμός στη Χιλή με σφαίρες, βασανιστήρια, σεξουαλική βία εναντίον νέας γενικής απεργίας

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Η αστυνομία του Πινιέρα δεν δείχνει οίκτο και δεν κάνει διακρίσεις. Πυροβολεί ακόμη και τους εκπροσώπους των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, βγάζει μάτια, βασανίζει, ξεγυμνώνει ανήλικες και γυναίκες δημοσιογράφους μέσα στους αστυνομικούς σταθμούς, φθάνοντας ακόμη να απειλεί και για εικονικές εκτελέσεις. Αυτός είναι ο... νεοφιλελεύθερος φασισμός της νέας «Κοινωνικής Ατζέντας» που πρότεινε ο... Πινιεσέτ.  

Εκατομμύρια πολιτών ετοιμάζονται να γεμίζουν τους δρόμους του Σαντιάγκο σήμερα το βράδυ (στις 22.00 ώρα Ελλάδας) στηρίζοντας το αίτημα του μεγαλύτερου συνδικάτου CUT και άλλων 100 περίπου συνδικάτων, οργανώσεων και συλλόγων για να συμμετάσχουν στη νέα γενική απεργία για να φύγει ο Πινιέρα, να προκηρυχθούν εκλογές με στόχο ένα δημοκρατικό σύνταγμα και να αποσυρθούν όλα τα νεοφιλελεύθερα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο Πινιέρα. Μετά το τέλος της διαδήλωσης προς το προεδρικό μέγαρο θα ακολουθήσουν πορείες με κατσαρόλες σε όλες τις συνοικίες του Σαντιάγκο, ενώ ανάλογες διαμαρτυρίες θα οργανωθούν και σε άλλες πόλεις.

Το CUT στοιχηματίζει ότι σήμερα το βράδυ θα πραγματοποθηθεί η μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία της χώρας, μεγαλύτρτη και από τη διαδήλωση των τουλάχιστον 1,2 εκατ. πολιτών της προηγούμενης Παρασκευής. Η διαδήλωση θα ξεκινήσει από την Πλατεία της Ιταλίας για να καταλήξει στο προεδρικό μέγαρο Λα Μονέδα.

Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης και η.. κεντρώα στροφή του Πινιέρα δεν έπεισαν κανέναν. Οι ειρηνικές διαδηλώσεις και οι κοινωνικές διαμαρτυρίες, όπως και οι λεηλασίες και οι καταστροφές, φαίνεται ότι θα συνεχιστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα. 

Σκληρή και απάνθρωπη καταστολή

Μόνο στο Σαντιάγκο 26 άτομα έχασαν το ένα μάτι τους από πλαστικές σφαίρες ή σκάγια, ενώ στην Οφθαλμολογική κλινινή της πόλης νοσηλεύονται 88 άτομα με τραύματα στα μάτια τους.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία 20 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, κυρίως από πυροβόλα όπλα, και 9.203 άτομα κρατούνται, εκ των οποίων σχεδόν 2.000 άτομα βρίσκονται σε προληπτική φυλάκιση, εκ των οποίων 404 είναι ανήλικοι.

Οι τραυματίες έχουν φθάσει τους 1.233, εκ των οποίων δύο είναι παρατηρητές του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (INDH), ενώ 343 φέρουν τραύματα από πλαστικές σφαίρες, 282 από πυροβόλα όπλα, 26 από σκάγια και 140 έχουν τραύματα στα μάτια τους.

Το INDH έχει καταθέσει μηνύσεις για 18 πράξεις σεξουαλικής βίας, 54 μηνύσεις για βασανιστήρια και δεκάδες μηνύσεις για παράνομες κρατήσεις.

Ξεγυμνώνουν γυναίκες δημοσιογράφους και απειλούν άνδρα με εικονική εκτέλεση

Στην πολη Λος Ρίος, σύμφωνα με το INDH, οι στρατιώτες συνάλαβαν έναν άνδρα και αφού τον βασάνισαν τον μετέφεραν σε μια συνοικία της πόλης, βρήκαν ένα άδεια οικόπεδο και τον απείλησαν με εικονική εκτέλεση. Πόση όμως μπορεί να είναι η απόσταση της εικονικής από την πραγματική εκτέλεση σε μια χώρα που ο στρατός και οι αστυνομία αποτελούν τη συνέχεια των ομάδων θανάτου του Πινοσέτ;

Στο Ρίο Μπουένο οι αστυνομικοί υποχρεώσαν τους κρατούμενους να περπατούν γυμνοί σε διάδρομο του τοπικού αστυνομικού σταθμού, ενώ αμέσως μετά τους ξυλοκόπησαν άγρια.

Στην Εστρέγια Ντε Αρία τρεις γυναίκες δημοσιογράφοι της ομώνυμης εφημερίδας υποχρεώθηκαν να παραμείνουμν γυμνές στον τοπικό αστυνομικό σταθμό και να υποστούν εξευτελιστικούς ελέγχους, σύμφωνα με το INDH, με αποτέλεσμα οι εθνικές και διεθνείς ενώσεις δημοσιογράφων Fecal και FIP να καταγγείλουν το γεγονός. Οι τρεις γυναίκες δημοσιογράφοι κατήγγειλλαν ότι όταν έδειξαν τις δημοσιογραφικές τους ταυτότητες στους καραμπινιέρος έλαβαν μια μονολεκτική απάντηση: «Πουτάνες».

Ο διοικητής των Καραμπινέρος στρατηγός Ρόθας παραδέχθηκε ότι «μπροστά σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί τα μέλη των καραμπινέρος να είχαν εγκληματική συμπεριφορά». Για τον Ρόθας υπάρχουν 800 καραμπινέρος τραυματίες, ενώ οι υπόλοιποι εργάζονται από 16 έως και 18 ώρες την ημέρα για να αποκαταστήσουν την... τάξη.

Η ΄Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει στείλει ήδη ομάδα της στη Χιλή για να ελέγξει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το στρατό και την αστυνομία.

Το INDH δημοσίευσε μάλιστα τον εν ψυχρώ τραυματισμό παρατηρητή του, που φορούσε το κίτρινο γιλέκο και το κίτρινο κράνος των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και που όπως αποδείχθηκε δεν ήταν αρκετά να τον γλυτώσουν από τα επτά σφαιρίδια που δέχθηκε από πυροβολισμούς αστυνομικών με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί στις Πρώτες Βοήθειες. Ο διευθυντής του INDH Μίκο κατήγγειλε δύο τραυματισμούς παρατηρητών της ανεξάρτητης ανθρωπιστικής οργάνωσης υπογραμμίζοντας ότι το τελευταίο 10μερο έχουν κατατεθεί περισσότερες μηνύσεις για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σχέση με όλο το 2018. Ο Μίκο υπογράμμισε ότι οι παρατηρητές του INDH πυροβολήθηκαν με σφαίρες με σκάγια εν ψυχρώ και χωρίς να συμμετέχουν σε καμία πράξη βίας.  

Η Διεθνής Αμνηστία κατείγγειλε και αυτή από την πλευρά της ότι έχουν διαπραχθεί σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Πτώση πέσο και... ανεργίας

Την ίδια στιγμή του πέσο της Χιλής κατέρρευσε στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 16ετίας έναντι του δολαρίου, τόσο εξαιτίας των θετικών στοιχείθων για τη πορεία της αμερικανικής οικονομίας όσο και για την αδυναμία της κυβέρνησης του Πινιέρα να αντιμετωπίσει την πολιτική και κοινωνική κρίση. Γιατί για να πούμε την αλήθεια του «Μοντέλο της Χιλής» συνεχίζει να κάνει νέα... θαύματα, οδηγώντας την πτώση της ανεργίας στο 7% το τρίτο τρίμηνο του έτους, χάρις στους εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς, που αποτέλεσαν ένα από τα φιτίλια της κοινωνικής εξέγερσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL