Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Χιλή: Γενική απεργία χωρίς το στρατό στους δρόμους - Έρευνα ΟΗΕ για βασανιστήρια και βιασμούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χιλή: Γενική απεργία χωρίς το στρατό στους δρόμους - Έρευνα ΟΗΕ για βασανιστήρια και βιασμούς

Του Αργύρη Παναγόπουλου

«Είναι πολύ καλή είδηση ότι οι ένοπλες δυνάμεις επέστρεψαν στα στρατόπεδά τους, γιατί εκεί πρέπει να βρίσκονται πάντα», τόνισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Επανάστασης Βιδάλ, που συμμετέχει στο «Πλατύ Μέτωπο» της Αριστεράς, ικανοποιημένος από το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Χιλή, ενώ στο Σαντιάγκο έφθασε ο ΟΗΕ για να εξετάσει την χρήση πυροβόλων όπλων, βασανιστηρίων και βιασμών από τα… όργανα της τάξης.

Γενική απεργία τη Τετάρτη

Η Χιλή πάντως συνεχίζει να βράζει. Σε εθνική γενική απεργία κατεβαίνουν τη Τετάρτη 30 Οκτωβρίου οι εργαζόμενοι της Χιλής, ενώ ο πρόεδρος Πινιέρα απέσυρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το στρατό από τους δρόμους και ανάγκασε σε παραίτησή την κυβέρνησή του, ενώ στην χώρα έφθασαν παρατηρητές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για να διερευνήσουν τις συνθήκες που έχασαν τη ζωή τους 20 άνθρωποι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και των λεηλασιών και τις καταγγελίες για βασανιστήρια και βιασμούς στα κρατητήρια και τις φυλακές.  

Με σύνθημα «Κουραστήκαμε, ενωνόμαστε» πάνω από 100 συνδικάτα, οργανώσεις και κοινωνικά κινήματα, που συμμετέχουν στο τραπέζι της Κοινωνικής Ενότητας, έχουν προκηρύξει για αύριο Τετάρτη μια μεγάλη γενική ειρηνική απεργία σε εθνικό επίπεδο για να διαμαρτυρηθούν εναντίον των μέτρων του Πινιέρα και της πολιτικής του, ενώ η κεντρική συγκέντρωση θα κλείσει στο Σαντιάγκο με την παρουσία και τη συναυλία γνωστών καλλιτεχνών. Στην πράξη στα συνδικάτα και τις οργανώσεις που προκήρυξαν τη γενική απεργία δεν αρκεί η παραίτηση των υπουργών του Πινιέρα, αλλά ζητούν την παραίτηση του ίδιου του προέδρου και τη διεξαγωγή άμεσων εκλογών, ενώ τίθεται πλέον και το θέμα μιας συνταγματικής αναθεώρησης από μια πραγματική Εθνοσυνέλευση που θα κλείσει τον αποτυχημένο κύκλο του «μοντέλου της Χιλής» του Πινοσέτ. Η συναίνεση στον Πινιέρα περιορίστηκε στο 14%, ενώ το 78% των Χιλιανών είναι αντίθετο με την πολιτική του, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Cadem.

Ο Πινιέρ έφθασε στο προεδρικό μέγαρο τη Δευτέρα χωρίς να κάνει δηλώσεις και φαίνεται να εστιάζει την προσοχή του στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, αφού το Σάββατο είχε ζητήσει την παραίτηση των υπουργών του.

Έρευνα ΟΗΕ χρήση πυροβόλων όπλων, βασανιστήρια, βιασμούς 

Τη στιγμή που οι νεκροί έχουν φθάσει τους 20 έφθασε χθες στο Σαντιάγκο αποστολή της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, μετά από υπόδειξη της πρώην προέδρου της Χιλής και σήμερα επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μπατσελέτ.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Χιλής (INDH) αναβίωσε τους εφιάλτες της δικτατορίας του Πινοσέτ καταγγέλλοντας ότι 4 άτομα δεν έχουν επιστρέψει στις κατοικίες τους διευκρινίζοντας ότι «αποφεύγει να μιλήσει για αγνοούμενους ή άτομα που πιθανώς να έχουν συλληφθεί και δεν υπάρχει ενημέρωση από τις αρχές» αφήνοντας το ενδεχόμενο απλώς να μην έχουν… επιστρέψει στα σπίτιά τους. Το INDH έχει καταθέσει ήδη μηνύσεις εναντίον του στρατού και της αστυνομίας για 88 υποθέσεις άσκησης βίας σε πολίτες, στην πλειοψηφία τους για βασανιστήρια, ενώ 27 περιπτώσεις αφορούν σεξουαλική βία. Σύμφωνα με το INDH 126 άτομα έχουν τραυματιστεί σοβαρά στα μάτιά τους, 27 έχουν τραυματιστεί από σφαίρες και 272 από σκάγια διασποράς, χωρίς να υπολογιστούν οι τραυματίες και η κατάσταση στα κρατητήρια και τις φυλακές δύο μεγάλων πόλεων, του Βαλπαραϊσο και της Βίνια Ντελ Μαρ, που ασφαλώς θα αυξήσουν κατά πολύ τους αριθμούς αυτούς.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Τη Δευτέρα στο Σαντιάγκο και το Βαλπαραΐσο υπήρχαν ακόμη αρκετά οδοφράγματα και σε ορισμένες μεγάλες αρτηρίες και αυτοκινητοδρόμους είχε διακοπεί η κυκλοφορία, ενώ από το μεσημέρι άρχισαν να σχηματίζονται διαδηλώσεις σε αρκετά νευραλγικά σημεία των πόλεων αυτών. Την Κυριακή παρά τη φαινομενική… ανακωχή πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

Η Αριστερά ζητά παραπομπή προέδρου και υπουργού Εσωτερικών

Δέκα βουλευτές από το «Πλατύ Μέτωπο» και το Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής θα κινηθούν νομικά εναντίον του πρόεδρου Πινιέρα και του υπουργού Εσωτερικών Τσάντβικ για παραβίαση του συντάγματος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι βουλευτές της Αριστεράς θα συντάξουν το κατηγορητήριο εναντίον του Πινιέρα και του Τσάντβικ  και θα το καταθέσουν στη βουλή την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Οι βουλευτές της Αριστεράς αναγνωρίζουν ότι θα είναι δύσκολο να προχωρήσει η διαδικασία γιατί ακόμη και οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος τοποθετήθηκαν εναντίον της πρωτοβουλίας.

Το «Πλατύ Μέτωπο» και το ΚΚ της Χιλής εκτιμούν ότι ο Πινιέρα απέσυρε το στρατό από τους δρόμους ενόψει της άφιξης των εκπροσώπων του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, παρόλο που χαιρέτησαν την επιστροφή του στρατού στα… στρατόπεδα. Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελιθάντε έκρινε θετικό το τέλος της έκτακτης κατάστασης κινδύνου και ζήτησε έρευνα για την πιθανή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL