Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
«Λαός Ενωμένος Ποτέ Νικημένος»: Ο Πινιέρα… παραιτεί την κυβέρνηση του και υπόσχεται κατάργηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Λαός Ενωμένος Ποτέ Νικημένος»: Ο Πινιέρα… παραιτεί την κυβέρνηση του και υπόσχεται κατάργηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Του Αργύρη Παναγόπουλου

«Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος», «Ο Πινιέρα έφυγε ήδη», βροντοφώναξαν πάνω από ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες πολίτες στους δρόμους του Σαντιάγκο και εκατοντάδες άλλες χιλιάδες στις άλλες μεγάλες πόλεις της Χιλής την Παρασκευή σε μια ειρηνική γιορτή με τραγούδια και τη χαρούμενη μουσική με τα παραδοσιακά τους όργανα από τις κλάβες, το «ξύλο της βροχής» και τα τσαράνγκο έως τα κένα, τα κομπάσα και τα ζαμπόνα, Μια μουσική που είχε τη συνοδεία από τον ήχο από χιλιάδες κατσαρόλες που χτυπούσαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οι Χιλιανοί δεν φοβήθηκαν το στρατό στους δρόμους και θέλουν να τελειώνουν με τον Πινιέρα – «Πινιεσέτ» και το «χιλιανό μοντέλο» του νεοφιλελευθερισμού.  Θέλουν να μιλήσουν στις κάλπες και να φτιάξουν μια νέα Χιλή με λιγότερες ανισότητες, με δημόσια Υγεία και Παιδεία για όλους και αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fcarla.motto%2Fvideos%2F10219699027481539%2F&show_text=0&width=267

Ο Πινιέρα τόνισε το Σάββατο ότι «όλοι ακούσαμε το μήνυμα της διαδήλωσης», αλλά φαίνεται ότι ο μόνος που δεν έχει καταλάβει τι συμβαίνει στην χώρα του είναι ο Κροίσος πρόεδρος της, που έχει περιουσία 2,7 δισ. δολαρίων. Ο Πινιέρα δεν κατάλαβε ότι κατάφερε να ενώσει το λαό της Χιλής και να τον οδηγήσει στο μεγαλύτερο κύμα διαμαρτυρίας από την εποχή του Πινοσέτ όταν ο κόσμος έβγαινε στους δρόμους την περίοδο του δημοψηφίσματος και τραγουδούσε το σύνθημα: « Χιλή η χαρά έρχεται».

Ο Πινιέρα ζήτησε την ανθρωποθυσία των υπουργών του, αρνούμενος να παραιτηθεί ο ίδιος και υποσχέθηκε ότι «από τη Δευτέρα επιστρέφουμε στην κανονικότητα». Τη στιγμή που ο κόσμος ξαναέβγαινε στους δρόμους του Σαντιάγκο, του Βαλπαραΐσο και των άλλων μεγάλων πόλεων ο Πινιέρα με περιττό ζήτησε την παραίτηση όλων των υπουργών και τόνισε ότι από αύριο 27 Οκτωβρίου θα καταργήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα αποσύρει το στρατό από τους δρόμους.

«Θέλω να ανακοινώσω σε όλους τους συμπατριώτες μου ότι εάν μου το επιτρέψουν οι συνθήκες, η πρόθεσή μου είναι να αποσύρω την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλες τις πόλεις από τις 24.00 της Κυριακής», υπογράμμισε ο Πινιέρα, ενώ στο Βαλπαραΐσο και το Σαντιάγκο οι φλόγες κατέστρεψαν κι άλλα εμπορικά κέντρα, που μετατράπηκαν σε στόχο της οργής και της αγανάκτησης όλων των νεαρών, των πολιτών και των διαφόρων μικρών ομάδων που νομίζουν ότι με τις λεηλασίες και τις καταστροφές θα λύσουν κάτι.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL