Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Τ.Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία μέχρι τέλους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τ.Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία μέχρι τέλους

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την επιχείρηση μέχρι τέλους, χωρίς να δίνουμε προσοχή σε απειλές» ξεκαθάρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το Αζερμπαϊτζάν, αναφορικά με την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στη ΣΥΡΙΑ, προσθέτοντας ότι «θα ολοκληρώσουμε, οπωσδήποτε, τη δουλειά που ξεκινήσαμε. Η μάχη μας θα συνεχιστεί έως την επίτευξη της τελικής νίκης».

Η Τουρκία δε θα υποχωρήσει από τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία «ό,τι κι αν λέει ο οποιοσδήποτε», διαμήνυσε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, πέντε μέρες μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, 18 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Τουρκία και σχεδόν 200 έχουν τραυματιστεί.

Κρεμλίνο: Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας «δεν είναι ακριβώς συμβατές» με την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας

Η επιχείρηση την οποία πραγματοποιεί η Τουρκία στη Συρία δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην αρχή της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας αυτή της χώρας, δήλωσε ο σύμβουλος του Β.Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ.

«Όχι ακριβώς» ήταν η απάντηση που έδωσε όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσο οι ενέργειες της Τουρκίας συνάδουν με την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας.

Στο ερώτημα τι θα κάνει η Ρωσία σ’ αυτή την κατάσταση, ο Γ.Ουσακόφ είπε: «Κάτι θα κάνουμε, θα δούμε».

Ο Γ.Ουσακόφ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες που μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες διεξήχθησαν συνομιλίες μεταξύ εκπρόσωπων της Άγκυρας και της Δαμασκού, οι οποίες έλαβαν χώρα στην ρωσική στρατιωτική βάση Χμεϊμίμ, είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για αυτό το ζήτημα.

Αργότερα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, Βαλέρι Γκεράσιμοφ, είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγό Μάρκ Μίλεϊ.

Όπως αναφέρουν τα ρωσικά πρακτορεία, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα «αμοιβαίων συμφερόντων», μετά την ανακοίνωση αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βόρεια Συρία.

Τηλεφωνική συνομιλία υπουργών Άμυνας Τουρκίας και Ρωσίας

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε σήμερα ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Σόϊκγου, με τον οποίο συνομιλήσε για την τουρκική επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» στη βόρεια Συρία.

«Έχουμε συστηματικές επαφές για την επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» με τους εταίρους μας. Σήμερα συνομίλησα με τον Ρώσο ομόλογο μου Σεργκεί Σόϊκγου. Ανταλλάξαμε απόψεις, συζητήσαμε πρωτοβουλίες, οι οποίες πρέπει να αναληφθούν» δήλωσε ο Χ.Ακάρ.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας δεσμεύτηκε να εκδιώξει τους Κούρδους από την πόλη Μάνμπιτζ της βόρειας Συρίας, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν αξιωματούχοι των Κούρδων της Συρίας με τη συριακή κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίσουν την επίθεση της Άγκυρας.

Ο Τ.Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει τα σχέδιά της για τη Μάνμπιτζ και θα εγκαταστήσει εκεί Άραβες, έπειτα από την αποτυχία συμφωνίας με την Ουάσινγκτον πέρυσι που προέβλεπε την αποχώρηση των μαχητών της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG.

«Η συμφωνία μας με τις ΗΠΑ ήταν οι τρομοκρατικές οργανώσεις να απομακρυνθούν από τη Μάνμπιτζ μέσα σε 90 ημέρες», τόνισε αναφερόμενος στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). «Ωστόσο, πέρασε ένας χρόνος και η Μάνμπιτζ δεν έχει εκκαθαριστεί».

«Εμείς, ως Τουρκία, δεν θα μπούμε στη Μάνμπιτζ μέχρι ν’ αδειάσει. Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της περιοχής εκείνης, οι Άραβες, και οι φυλές που είναι οι αληθινοί ιδιοκτήτες θα πάνε εκεί. Η προσέγγισή μας στο θέμα αυτό είναι να εγκατασταθούν εκεί και να προβλέψουμε για την ασφάλειά τους», προσέθεσε ο ίδιος.

Σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις κουρδικές δυνάμεις και στη Δαμασκό, ο Τ.Ερντογάν είπε πως δεν περιμένει να ανακύψουν οποιαδήποτε προβλήματα στην πόλη Κομπάνι και πρόσθεσε πως ο Β.Πούτιν έχει «θετική προσέγγιση».

«Υπάρχουν πολλές φήμες αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, ιδιαίτερα μέσω της πρεσβείας και με τη θετική προσέγγιση της Ρωσίας στο Κομπάνι, φαίνεται ότι δεν θα υπάρξουν οποιαδήποτε θέματα», σημεώισε χαρακτηρστικά, χωρίς να επεκταθεί.

Τουλάχιστον 160.000 οι εκτοπισμένοι από τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις

Τον εκτοπισμό τουλάχιστον 160.000 ανθρώπων, έχει προκαλέσει η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία σύμφωνα με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος απεύθυνε έκκληση για «άμεση αποκλιμάκωση».

Ο ίδιος επαναλαμβάνει τη «μεγάλη ανησυχία του» σχετικά με την εξέλιξη της κατάστασης στη βόρεια Συρία και «απευθύνει έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση, προτρέποντας όλες τις πλευρές να επιλύσουν τα προβλήματα με ειρηνικό τρόπο».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζητάει επίσης από τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και σε κάθε στρατιωτική επιχείρηση να προστατεύονται οι άμαχοι.

Παράλληλα, ο Α.Γκουτέρες ζητεί την απρόσκοπτη πρόσβαση και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, διατυπώνοντας φόβους για το ενδεχόμενο να αφεθούν ελεύθεροι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Νωρίτερα, η Τουρκία κατηγόρησε τις δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας ότι απελευθέρωσαν κρατούμενος που συνδέονταν με το Ισλαμικό Κράτος. «Στη ζώνη την οποία ελέγχουμε, υπάρχει μία και μοναδική φυλακή του Ισλαμικού Κράτους. Όταν πήγαμε εκεί, διαπιστώσαμε ότι είχε αδειάσει», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Στη συνέχεια, τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν πλάνα από την άδεια φυλακή, όπως είπαν, στο κέντρο της πόλης Τελ Αμπιάντ, κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.

Χθες, οι κουρδικές αρχές δήλωσαν πως σχεδόν 800 συγγενείς μελών του Ισλαμικού Κράτους διέφυγαν από το στρατόπεδο της Αΐν Ίσα, εκμεταλλευόμενοι το χάος που δημιουργήθηκε από την τουρκική επίθεση.

Σύμφωνα με τις κουρδικές αρχές «785 συγγενείς ξένων μελών του ΙΚ διέφυγαν από το στρατόπεδο της Αΐν Ίσα. Επιτέθηκαν στους φρουρούς και άνοιξαν τις πόρτες».

Απαντώντας ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε τις εν λόγω δηλώσεις ως «επιχείρηση παραπληροφόρησης». «Λένε χωρίς τελειωμό πως οι κρατούμενοι του ισλαμικού Κράτους διέφυγαν. Προσπαθούν να προκαλέσουν τις ΗΠΑ και την υπόλοιπη Δύση».

AFP: Εντολή να εγκαταλείψουν τη Συρία έλαβαν οι αμερικανικές δυνάμεις

Οι περίπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη βόρεια Συρία έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν τη χώρα, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχος.

«Εκτελούμε αυτήν την εντολή» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως η απόσυρση αφορά «όλους» τους στρατιωτικές μονάδες που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, «εκτός εκείνων που βρίσκονται στην Αλ Τανφ», βάση που τελεί υπό τον έλεγχο περίπου 150 Αμερικανών στρατιωτικών στο Νότιο τμήμα της χώρας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL