Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.3°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.6°C26.6°C
1 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
21.0°C26.5°C
2 BF 41%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.9°C24.9°C
0 BF 33%
Αχμέτ Αλτάν: Μπορώ να περάσω μέσα από τους τοίχους σας εύκολα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αχμέτ Αλτάν: Μπορώ να περάσω μέσα από τους τοίχους σας εύκολα

Το βιβλίο--ουσιαστικά μια σειρά από δοκίμια--που ''φυγαδεύτηκαν" από τη φυλακή ανάμεσα σε σημειώματα προς τους δικηγόρους του, επαινέθηκε από τους κριτικούς όταν κυκλοφόρησε στο Βερολίνο την άνοιξη και την περασμένη εβδομάδα συμπεριελήφθη στη λίστα των υποψηφίων για το βραβείο μη λογοτεχνικού πεζογραφήματος Baillie Gifford, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 λιρών.

Ο Αλτάν βρίσκεται στη φυλακή ήδη τρία χρόνια έχοντας καταδικαστεί σε ισόβια για «προσπάθεια ανατροπής της συνταγματικής τάξης διά της βίας», μια κατηγορία που αφορά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016.

Η καταδίκη του είχε προκαλέσει την οργή της παγκόσμιας κοινότητας συγγραφέων. Μάλιστα, μέσα από μια μάταιη έκκληση προς τον Ερντογάν 38 βραβευμένοι με Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφείς ζητούσαν την αποφυλάκισή του.

Από το κελί του στην υψηλής ασφαλείας φυλακή της Σηλυβρίας ο Αλτάν εκφράζει για μια ακόμη φορά σήμερα την ανυπακοή του μέσα από τις σελίδες ενός νέου βιβλίου.

"Έγραψα ένα νέο μυθιστόρημα", δήλωνε στην Observer μέσα από μηνύματα που η εφημερίδα αντάλλαξε με τον δημοσιογράφο της μέσα από το κελί του. Όπως και το "I Will Never See the World Again", το νέο του βιβλίο με τίτλο "Lady Life" ("Η κυρία Ζωή"), αναμένεται να κυκλοφορήσει πρώτα στα αγγλικά. Πρόκειται για μια κωμωδία που διαδραματίζεται στη σημερινή Κωνσταντινούπολη με φόντo την καταστολή και τις πολιτικές αναταραχές και ηρωίδα του μια γυναίκα, την Χαγιάτ, που στα τούρκικα σημαίνει "ζωή".

"Αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που δεν παίρνει τη ζωή πολύ στα σοβαρά. Αποδείχτηκε ένας πολύ διασκεδαστικός χαρακτήρας", εξηγεί ο δημιουργός της.

Σύμφωνα με την φίλη του Γιασμίν Τσονγκάρ, η οποία θα μεταφράσει στα αγγλικά το βιβλίο, το περιεχόμενό του είναι πολύ αστείο. Πάντα όμως στο φόντο υπάρχει μια κατακερματισμένη κοινωνία με μια οικονομία σε κρίση, γεμάτη από "νεόπτωχους", που εξαθλιώθηκαν έπειτα από μια εκτεταμένη εκκαθάριση των αποκαλούμενων αντιφρονούντων.

Έπειτα από την απόπειρα ανατροπής του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι--δημόσιοι υπάλληλοι, καθηγητές, δικαστές, αξιωματικοί της αστυνομίας, στρατιώτες, δημοσιογράφοι και ακαδημαϊκοί, έχουν χάσει την δουλειά τους. Οι περισσότεροι κρίθηκαν ύποπτοι για διασυνδέσεις με το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται από τις τουρκικές αρχές ο ''εγκέφαλος" του πραξικοπήματος. Περισσότερα από 300.000 βιβλία που συνδέονται ή δεν συνδέονται με τον Γκιουλέν καταστράφηκαν και η οικονομία κατέρρευσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL