Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Τουρκία: Εγκατάσταση 3 εκατ προσφύγων στη «ζώνη ασφαλείας» στη Βόρεια Συρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρκία: Εγκατάσταση 3 εκατ προσφύγων στη «ζώνη ασφαλείας» στη Βόρεια Συρία

Την επανεγκατάσταση 2-3 εκατ. Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία και την Ευρώπη, στη χώρα τους ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη τριμερή του συνάντηση με τον Β.Πούτιν και τον Ιρανό πρόεδρο Χ.Ροχανί, αν οριστικοποιηθεί η «ζώνη ασφαλείας» την οποία η Άγκυρα επιθυμεί να δημιουργήσει στο βόρειο τμήμα της χώρας.

«Μπορούμε να εγκαταστήσουμε, ανάλογα με το βάθος της ζώνης ασφαλείας, 2 με 3 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Τουρκία ή την Ευρώπη», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα.

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν «ασφαλή ζώνη» ανατολικά του Ευφράτη, η οποία θα διαχωρίζει τα τουρκικά σύνορα από τις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την κουρδική πολιτοφυλακή, την οποία στηρίζει μεν η Ουάσινγκτον αλλά η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Σύμφωνα με διεθνή με΄σα ενημέρωσης, στόχος της Άγκυρας είνια να εκγαταστήσει στη «ζώνης ασφαλείας» μέρος των περισσότερων από 3,6 εκατ. Σύρων προσφύγων που έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία.

Αν και τα τουρκικά και τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν πραγματοποιήσει μια πρώτη κοινή περιπολία στη βορειοανατολική Συρία, το ακριβές περίγραμμα της μελλοντικής ζώνης ασφαλείας δεν είναι σαφές.

Αξίζει να σημειωθεό ότι ο Τούρκος πρόεδρος, σημείωσε ότι ο αριθμός των Σύρων προσφύγων για μετεγκατάσταση μπορεί να ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια, αν η ζώνη ασφαλείας επεκταθεί ως την Ντέιρ αλ Ζορ και τη Ράκα, πιο νότια στη Συρία.

Εξάλλου ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε σήμερα την Ουάσινγκτον ότι αν η ζώνη ασφαλείας δεν δημιουργηθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, η Άγκυρα θα θέσει σε εφαρμογή «τα δικά της επιχειρησιακά σχέδια».

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL