Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Τουρκία: Αίτημα αποφυλάκισης του Σ.Ντεμιρτάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρκία: Αίτημα αποφυλάκισης του Σ.Ντεμιρτάς

Αίτημα αποφυλάκισης υπέβαλαν σήμερα οι δικηγόροι του πρώην επικεφαλής του τουρκικού φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, μετά την απόφαση τουρκικού δικαστηρίου ότι πληροί τις προϋποθέσεις για να αφεθεί ελεύθερος.

Ο Σ.Ντεμιρτάς βρίσκεται στη φυλακή εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, ενώ εκκρεμούν σε βάρος του αρκετές υποθέσεις τρομοκρατίας.

Την περασμένη εβδομάδα τουρκικό δικαστήριο αποφάνθηκε πως θα πρέπει να απελευθερωθεί όσο η δίκη συνεχίζεται στην κύρια υπόθεση σε βάρος του, στην οποία οι εισαγγελείς ζητούν να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 142 ετών.

Ωστόσο η αποφυλάκιση του Ντεμιρτάς εμποδίστηκε επειδή είχε καταδικασθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών για ομιλία του το 2013.

Πηγή του HDP που μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία σημείωσε ότι οι δικηγόροι του Σ.Ντεμιρτάς ζήτησαν τα τρία χρόνια που έχει περάσει στη φυλακή να αφαιρεθούν από την υφιστάμενη ποινή του, κάτι που θα του επέτρεπε να απελευθερωθεί με εγγύηση.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καλέσει την Τουρκία να φέρει γρήγορα σε πέρας την νομική υπόθεση του Ντεμιρτάς, επισημαίνοντας πως η προφυλάκισή του διαρκεί περισσότερο απ' ό,τι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί.

Τον περασμένο Νοέμβριο τουρκικό δικαστήριο απέρριψε αίτηση αποφυλάκισής του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL