Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Δ. Παπαδημούλης: Συμφωνία των προοδευτικών δυνάμεων στη βάση ρεαλιστικών και εφικτών στόχων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Παπαδημούλης: Συμφωνία των προοδευτικών δυνάμεων στη βάση ρεαλιστικών και εφικτών στόχων

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ήταν ομιλητής στο εναρκτήριο πάνελ με τίτλο «Η Στρατηγική της Αριστεράς στην ΕΕ: για τους πολλούς, όχι για τους λίγους», στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) στην Αθήνα.

Έκανε αναφορά στη μεγάλη προσπάθεια για συνεργασία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στην ευρύτερη δυνατή βάση ενόψει ευρωεκλογών, υπογραμμίζοντας πως αυτή η προσπάθεια «κινείται γύρω από κοινούς στόχους, για ένα σχέδιο ριζικών, επειγουσών, αναγκαίων αλλαγών, που χρειάζεται η Ευρώπη για να αποτρέψει μια τεράστια δημοκρατική και κοινωνική οπισθοδρόμηση και για να αποφύγει και τον κίνδυνο μιας διαλυτικής κρίσης».

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε πως «πρέπει να εμβαθύνουμε τον διάλογο το επόμενο διάστημα, πάνω σε ρεαλιστικούς, εφικτούς στόχους».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και για τους τέσσερις βασικούς στόχους της ευρωπαϊκής Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των ευρωεκλογών, λέγοντας πως αφορούν «στην προώθηση ενός αποτελεσματικού Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στη φορολογική εναρμόνιση, στην τραπεζική ενοποίηση, και στην ενίσχυση της λογοδοσίας και της διαφάνειας οργάνων».

Ειδικότερα για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τόνισε πως «πρέπει να προωθήσουμε ένα αληθινό και αποτελεσματικό Σύμφωνο Σταθερότητας, όχι ένα κατ' ευφημισμό Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχουμε σήμερα, όχι τον σημερινό φιλελεύθερο κορσέ» τόνισε χαρακτηριστικά

Για τη φορολογική εναρμόνιση, ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε πως «χρειαζόμαστε ένα αποτελεσματικό, δίκαιο και ισορροπημένο σύστημα».

Νίκο Κούε: Να στηθούν αναχώματα στον αυξανόμενο Φασισμό

Τις προτεραιότητες του για το μέλλον της Ε.Ε εξέφρασε ο υποψήφιος της Ευρωομάδας της Αριστεράς για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νίκο Κούε, ο οποίος και κατέδειξε τις ανισότητες που προέκυψαν από τις ακολουθούμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Έφερε ως παράδειγμα τη ζωή του παιδιού του ο οποίος δικαιούται πολύ λιγότερα σήμερα ( λόγω των νεοφιλελεύθερων πολιτικών) σε επίπεδο κοινωνικών παροχών αν και με περισσότερα προσόντα από εκείνα που διαθέτει ο ίδιος.

«Η ΕΚΤ δεν λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες» δήλωσε ο κ. Κούε και ζήτησε να στηθούν αναχώματα στον αυξανόμενο Φασισμό, «ακούσαμε τις δηλώσεις Ταγιάνι» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Θεωρώ ότι πρέπει να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές, επειδή ο βαρβαρισμός είναι προ των πυλών» σημείωσε.

Υπογράμμισε την αποσταθεροποίηση την οποία αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ζήτησε «να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε. Οφείλουμε να δώσουμε μια προοπτική πολιτισμού και να διακόψουμε τις διαιρέσεις» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κούε.

Εξάλλου, έθεσε με ένταση το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και προέκρινε τη συνεργασία με τους Πράσινους πάνω σε συγκεκριμένες αποφάσεις για την επόμενη μέρα της Ευρώπης.

«Για πρώτη φορά υπάρχει διάθεση των συνδικαλιστικών κινημάτων να λειτουργήσουν μακριά από κόμματα» είπε αναφερόμενος στις συζητήσεις της Αριστεράς με τους συνδικαλιστές στη Βαλονία (περιοχή στο Βέλγιο στην οποία ζει και δραστηριοποιείται ο κ. Κούε) με στόχο οι προτάσεις των εργαζομένων να ενσωματωθούν σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα.

Τέλος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μια στρατηγική συνεργασία της Αριστεράς με τις δυνάμεις της προόδου, ώστε να μην καταφέρει η Ακροδεξιά να αλλάξει την Ευρώπη. «Εύχομαι μετά τις ευρωεκλογές να ξεκινήσουμε με ανανεωμένες δυνάμεις και να κερδίσουμε σε όλες τις χώρες. Είναι ένα απαραίτητο σκαλί για να αναμορφωθεί η Ευρώπη».

Ο κ. Κούε έκλεισε την ομιλία του δωρίζοντας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το αστέρι των Διεθνών Ταξιαρχιών της Ισπανίας.

Μαϊτέ Μόλα: Να δουλέψουν όλες οι δυνάμεις από κοινού για να αλλάξουν το ρατσιστικό, ομοφοβικό μοντέλο

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαι σήμερα εδώ» είπε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Μαϊτέ Μόλα και απευθυνόμενη στον Δημήτρη Παπαδημούλη δήλωσε «έχουμε πολλή δουλειά τα επόμενα χρόνια για να συνεχίσει να λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Αριστερό κόμμα» σημείωσε.

«Ευχαριστώ Αλέξη για τον αγώνα που έδωσες το 2014 που τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα για την Ευρωπαϊκή Αριστερά» είπε η Μαϊτέ Μόλα απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Για τη διπλή υποψηφιότητα της ευρωπαϊκής Αριστεράς καθώς προτείνονται ο Νίκο Κούε και η Βιολέτα Τόμιτς, εκτίμησε ότι θα δώσουν έναν πολύ καλό αγώνα για την ελευθερία.

Επανέλαβε την ανάγκη να δουλέψουν όλες οι δυνάμεις από κοινού για να αλλάξουν το ρατσιστικό, ομοφοβικό μοντέλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL