Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Πραγματική, κοινωνική μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πραγματική, κοινωνική μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου

Της Κωνσταντίνας Κούνεβα

ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-GUE/NGL

Σε λίγες μέρες (14/3), στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ψηφίζεται μια σημαντική έκθεση η οποία εξετάζει πώς θα ενσωματωθούν στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο οι αρχές του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Δυστυχώς, για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων και οι δυο έννοιες παραμένουν σχεδόν άγνωστες. Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, που εφαρμόζεται από το 2011, είναι η διαδικασία συντονισμού των πολιτικών της Ε.Ε. σε τρεις τομείς: στα δημοσιονομικά μεγέθη, στα μακροοικονομικά μεγέθη και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ουσιαστικά, είναι η επιτήρηση των κρατών - μελών στις οικονομικές τους πολιτικές.

Ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Πυλώνας, από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνει είκοσι βασικές αρχές εργασιακής και κοινωνικής πολιτικής στις οποίες τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. πρέπει να συμμορφώνονται. Υιοθετήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και για να είναι κάτι περισσότερο από ευχολόγιο, πρέπει να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Τι πιο λογικό λοιπόν από το να «παντρευτούν» το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και ο Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων; Με άλλα λόγια, στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου πρέπει να εισαχθούν βασικοί κοινωνικοί δείκτες, ισότιμοι με τους οικονομικούς και τους δημοσιονομικούς, για τους οποίους θα επιτηρούνται τα κράτη - μέλη της Ε.Ε.

Στη συζήτηση της έκθεσης στην Επιτροπή Απασχόλησης, τόσο εγώ όσο και άλλοι ευρωβουλευτές από την Αριστερά (GUE/NGL), αλλά και από τους Σοσιαλιστές, προτείναμε -και έγιναν δεκτές- βασικές αλλαγές για να εισαχθούν κοινωνικοί δείκτες στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Για παράδειγμα, πρότεινα οι είκοσι αρχές Κοινωνικού Πυλώνα να διαπερνούν την ετήσια έκθεση για την ανάπτυξη της Ε.Ε., με στόχο την ισορροπία οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Προτείναμε επίσης πραγματική δέσμευση στον στόχο της πλήρους απασχόλησης, μεγαλύτερη χρηματοδότηση για τη στήριξη ιδιαίτερα των νέων και των μακροχρόνια ανέργων, καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, περισσότερα μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας και την κοινωνική ένταξη, προστασία όσων καταγγέλλουν ανώνυμα (whistle-blowers) καταχρηστικές εργασιακές πρακτικές κ.ά.

Πέρασε μια πολύ σημαντική συμπρότασή μας με τους Σοσιαλιστές για νομοθεσία, μηχανισμούς ελέγχου και χρηματοδοτικά μέσα, ωστόσο οι συντηρητικοί ευρωβουλευτές, και δυστυχώς ορισμένοι Πράσινοι, αρνήθηκαν να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα οι κοινωνικοί δείκτες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Αρνήθηκαν επιπλέον τη δημοσιονομική ευελιξία, την εξαίρεση δηλαδή από τον υπολογισμό του χρέους και του ελλείμματος ορισμένων προγραμμάτων για την ενίσχυση της απασχόλησης και κοινωνικών πολιτικών.

Έτσι, οι ευρωβουλευτές της GUE/NGL καταψηφίσαμε το τελικό κείμενο, ενώ οι Σοσιαλιστές απείχαν, αποκαλύπτοντας ενδιαφέρουσες διαχωριστικές γραμμές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Φυσικά, δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια. Στην Ολομέλεια θα δώσουμε τη μάχη των τροπολογιών για ένα καλύτερο τελικό κείμενο.

Όμως, τον τελευταίο λόγο τον έχει το Συμβούλιο. Στη σύνοδο κορυφής, 22 και 23 Μαρτίου, θα συζητηθεί το θέμα. Κι εκεί θα δοκιμαστεί η ειλικρίνεια των διακηρύξεων για την «κοινωνική Ευρώπη», το έλλειμμα της οποίας αποτυπώνεται και στα πρόσφατα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών. Έχει τεράστια σημασία, στο Συμβούλιο, η Ελλάδα και οι (λίγοι, είναι αλήθεια) πιθανοί σύμμαχοί της να υποστηρίξουν την πραγματική και δεσμευτική «κοινωνική μεταρρύθμιση» του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL