Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Έφυγε από τη ζωή ο Ιταλός δημοσιογράφος, διανοούμενος και ακτιβιστής της Αριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έφυγε από τη ζωή ο Ιταλός δημοσιογράφος, διανοούμενος και ακτιβιστής της Αριστεράς

Έφυγε από τη ζωή ο Ιταλός συγγραφέας, δημοσιογράφος και φωτογράφος Ερμάνο Ρέα, μία από τις τελευταίες εμβληματικές μορφές του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος της Νάπολης.

Ο Ρέα γεννήθηκε στη Νάπολη το 1927 και απεβίωσε στη Ρώμη στις 13 Σεπτεμβρίου αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό συγγραφικό έργο που ανέδειξε, μεταξύ άλλων, τη διάλυση της τεράστιας χαλυβουργίας της Ilva στο Μπανιόλι της μεγαλούπολης του ιταλικού Νότου, η οποία αποτέλεσε επί δεκαετίες το σύμβολο της εκβιομηχάνισης μιας περιοχής που προσπαθούσε να βγει από την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική υπανάπτυξη.

Η ζωή και το έργο του, που συνέδεσε τη λογοτεχνία με την ιστορική παραγματικότητα, δέθηκε με τη Νάπολη. Το 1996 πήρε μάλιστα ένα ακόμη βραβείο, το Βραβείο Βιαρέτζιο, για το αυτοβιογραφικό έργο του με τίτλο «Ναπολιτάνικο Μυστήριο».

Ο διανοούμενος της ιταλικής Αριστεράς παρακολουθούσε με πάθος τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο Ρέα εμφανίστηκε για τελευταία φορά δημοσίως το 2014 παραμένοντας πιστός στα ιδανικά μιας ζωής. Υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές στη δημιουργία της «Άλλης Ευρώπης με τον Τσίπρα», την οποία στήριξε και προσωπικά στις ευρωεκλογές της ίδιας χρονιάς, μπαίνοντας τιμητικά επικεφαλής του ψηφοδελτίου της στη περιφέρεια της Νοτίου Ιταλίας.

«Η Ευρώπη έχει ανάγκη, όπως η Ιταλία, μια πραγματική διαδικασία κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής ολοκλήρωσης, γιατί διαφορετικά θα συντριβεί. Όσο συνεχίζουν να παίζουν το παιχνίδι του εθνικιστικού λόγου εναντίον του ευρωπαϊστικού, δεν θα αλλάξει τίποτα το ουσιαστικό. Η ευρωπαϊκή πολιτική τάξη καλείται να αναλάβει την ευθύνη. Για αυτό μου φαίνεται ότι δεν φτάνει η διάλυση των γενεών, αλλά χρειαζόμαστε αλλαγή οπτικής, όπως αυτή που επιβεβαιώνεται, όχι τυχαία, στη Νότιο Ευρώπη. Η Ελλάδα, αλλά και το Podemos, αποτελεί το νέο που προχωρά μπροστά, γιατί δίνει φωνή στις επιθυμίες και τις ανάγκες του κόσμου που θέλει μια Ευρώπη διαφορετική από αυτή που μας έχουν επιβάλει μέχρι σήμερα» είχε πει στην τελευταία του συνέντευξη τον Σεπτέμβριο του 2015.

ΣΥΡΙΖΑ: Ύμνησε την εργατική τάξη

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως "ο Ερμάνο Ρέα, μέσα από το έργο του ύμνησε την εργατική τάξη τις ελπίδες της, τα όνειρά της, το όραμα για έναν καλύτερο κόσμο. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του έμεινε πιστός στις αξίες και τις ιδέες της Αριστεράς".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL