Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
ANA GOMEZ ευρωβουλευτής Σοσιαλιστικού Κόμματος Πορτογαλίας: / Άνα Γκόμες: Οι αριστερές κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ANA GOMEZ ευρωβουλευτής Σοσιαλιστικού Κόμματος Πορτογαλίας: / Άνα Γκόμες: Οι αριστερές κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Nα ξεκινήσει από την Αθήνα μια άλλη πολιτική για τον ευρωπαϊκό Νότο και την Ευρώπη, μακριά από τη νεοφιλελεύθερη λιτότητα και τους Μπαρόζο, με τις κυβερνήσεις της Πορτογαλίας και της Ελλάδας στην πρώτη γραμμή για την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής, αλληλέγγυας και κοινωνικά δίκαιης Ευρώπης, τόνισε στην "Αυγή" η Άνα Γκόμες, η ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, η οποία στήριξε από την αρχή τη συνεργασία των Σοσιαλιστών με την ριζοσπαστική Αριστερά και αγωνίστηκε εναντίον της διαφθοράς του Μπαρόζο.

* Η Ελλάδα και η Πορτογαλία φαίνεται να έχουν μια παράλληλη πορεία και σε λίγο θα έχουμε τη δεύτερη επίσκεψη του Αντόνιο Κόστα στην Αθήνα, και μάλιστα μαζί με άλλους πέντε ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου...

Είναι σημαντικό να βλέπουμε δύο κυβερνήσεις της Αριστεράς να συνεργάζονται και πολύ περισσότερο να διευρύνεται αυτή η συνεργασία με τις κυβερνήσεις του Ευρωπαϊκού Νότου που πλήττεται από την κρίση. Είμαι πεπεισμένη ευρωπαΐστρια. Ασκώντας έντονη κριτική εναντίον της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης αγωνιζόμαστε για να οικοδομήσουμε την Ευρώπη της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Στην Ευρώπη παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ξέρετε καλύτερα από όλους με τη βοήθεια που προσφέρατε και προσφέρετε στους πρόσφυγες. Θα πληρώσουμε για τον τρόπο που μεταχειριζόμαστε τους πρόσφυγες τροφοδοτώντας τη ριζοσπαστική αντίδραση των προσφύγων και των μεταναστών, γιατί τους οδηγούμε στα δίκτυα των εγκληματικών οργανώσεων, από τη μικροεγκληματικότητα έως την τρομοκρατία, την πορνεία, το εμπόριο οργάνων κ.λπ.

Μόλις επέστρεψα από την Μπρατισλάβα και μου προκάλεσε πραγματικό τρόμο η ρατσιστική, αντιπροσφυγική και αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης. Ακόμη και το ΔΝΤ και οι ΗΠΑ παραδέχθηκαν ότι τα μέτρα της λιτότητας και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν δεν θα μας βγάλουν από την κρίση. Οι ηλίθιες πολιτικές της νεοφιλελεύθερης λιτότητας εντείνουν την κρίση και τροφοδοτούν τον κατακερματισμό των κοινωνιών μας, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Η ανασφάλεια του κόσμου δεν οφείλεται στην παρουσία των προσφύγων, αλλά στην ανεργία, την υποτίμηση της εργασίας, την κατάργηση των δικαιωμάτων. Αυτές οι πολιτικές τροφοδοτούν τους λαϊκιστές, την Άκρα Δεξιά, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Στηρίζονται στον φόβο για να καλλιεργήσουν το μίσος εναντίον των μεταναστών και των μουσουλμάνων. Αυτό συνέβη με το δημοψήφισμα για το Brexit... Μετά το Brexit είναι αδύνατον να συνεχίζουν να μιλούν για την Ευρώπη σαν μια ανώνυμη εταιρεία που κάνει μόνο εμπορικές συμφωνίες. Το Brexit και ο τρόπος που θα γίνει μας αφορούν όλους.

* Η Γερμανία φαίνεται να πληρώνει και αυτή την πολιτική της λιτότητας...


Αυτές είναι οι αντιφάσεις της πολιτικής της Μέρκελ, από την οικονομική της πολιτική στο εσωτερικό της Γερμανίας έως την πολιτική της για το προσφυγικό και την κακή συμφωνία με τη Τουρκία, που δεν πρόκειται να λειτουργήσει ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα και το αντιπραξικόπημα στην Τουρκία.

* Υπάρχει διέξοδος;

Ένας λόγος που δεν με πιάνει κατάθλιψη είναι το ότι στην Πορτογαλία προσπαθούμε να κάνουμε κάτι άλλο, όπως και σεις στην Ελλάδα. Η Αριστερά... λειτουργεί! Εκμεταλλευτήκαμε και την εμπειρία σας. Ο Αντόνιο Κόστα κάνει μεγάλη προσπάθεια για τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων και την υπέρβασή τους. Σιγά - σιγά και οι Γερμανοί καταλαβαίνουν ότι η λιτότητα αποτελεί μια καταστροφική πολιτική, κυρίως μπροστά στις βουλευτικές εκλογές του 2017.

* Η κυβέρνησή σας άνοιξε μια συζήτηση στις Βρυξέλλες για το δημοσιονομικό σύμφωνο, τις κυρώσεις, τις τράπεζες...

Στην Πορτογαλία βιώνουμε μια νέα κατάσταση με την κυβέρνηση της Αριστεράς. Ανήκω στην αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που επί χρόνια αγωνιζόταν εναντίον του νεοφιλελευθερισμού, και είδαμε με ενδιαφέρον την εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ και την προοπτική μιας αλλαγής στη χώρα μας.

Με την κυβέρνηση Κόστα γεννήθηκε μια ελπίδα στον λαό μας. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έμαθε τι δεν πρέπει να κάνει σε σχέση με το παρελθόν. Το Μπλόκο της Αριστεράς και το Κ.Κ. Πορτογαλίας κατάλαβαν ότι δεν έπρεπε να αφήσουν τη Δεξιά να παραμείνει στην εξουσία και εργάστηκαν μαζί μας για την αλλαγή. Είναι σημαντικό, ότι δεν έχουμε μια δεξιά κυβέρνηση. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε μια αριστερή στροφή στη χώρα μας.

Το ξέρετε και σεις ότι δεν είναι εύκολο, αυτός όμως είναι ο αγώνας μας. Ο επόμενος προϋπολογισμός θα είναι πολύ σημαντικός για να καταγραφεί η στροφή στην πολιτική μας. Έχουμε την ευκαιρία για μια αριστερή στροφή στη φορολογική και οικονομική πολιτική, στις σχέσεις μας με τον επιχειρηματικό κόσμο μετά το σκάνδαλο της Apple. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε απόφαση της Κομισιόν που διευκολύνει τη στήριξη της απασχόλησης. Οι κυβερνήσεις της Πορτογαλίας και της Ελλάδας μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να μην επιτρέψουμε την ασυδοσία των μεγάλων πολυεθνικών, στηρίζοντας παράλληλα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μας που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των οικονομιών μας. Ο κόσμος πρέπει να δει ότι η Αριστερά κάνει έναν άλλου είδους προϋπολογισμό.

* Απέτυχαν αυτοί που ήθελαν τις κυρώσεις εναντίον της Πορτογαλίας...

Κάναμε πολιτική και δικαιωθήκαμε. Η Κομισιόν δεν είναι πάντα μονολιθική και καταφέραμε να αξιοποιήσουμε τις διάφορες που υπάρχουν. Πρέπει όμως να αλλάξουμε τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για τον λόγο αυτόν είναι σημαντική η πρωτοβουλία του Τσίπρα να καλέσει τους ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα και να διαμορφώσουν μια κοινή στρατηγική και πολιτική στην Μπρατισλάβα και μετά την Μπρατισλάβα.

* Στην Πορτογαλία οι Σοσιαλιστές πήρατε μια γενναία απόφαση να συνεργαστείτε με τη ριζοσπαστική Αριστερά. Στη Γερμανία το SPD συνεχίζει να κυβερνά με τη Μέρκελ. Στην Αθήνα θα έρθουν ο Ολάντ και ο Ρέντζι, δύο σοσιαλδημοκράτες ηγέτες σε δύο μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης. Πού οδηγείται η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη;

Η κάθε χώρα έχει τα προβλήματά της, που πολλά είναι κοινά. Οι σοσιαλιστές θα έπρεπε να είχαμε μια πιο στενή και κοινή πολιτική γιατί είμαστε ευρωπαϊστές. Η σοσιαλδημοκρατία έχει εξασθενήσει και από το γεγονός ότι το SPD συμμετέχει στον "μεγάλο συνασπισμό". Είναι σημαντικό να υπάρχει ένας διάλογος ανάμεσα στα σοσιαλδημοκρατικά - σοσιαλιστικά κόμματα ακόμη και εάν δεν είμαστε σύμφωνοι με τέτοιες ενέργειες.

Η Γερμανία μας επηρεάζει σε όλα τα επίπεδα. Όσο πλησιάζουμε στις γερμανικές εκλογές το SPD θα προσπαθήσει να κρατήσει αποστάσεις και να θέσει μια άλλη πολιτική ατζέντα, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις του Γκάμπριελ για την ΤΤΙΡ.

Η Γαλλία βρίσκεται σε σύνθετη κατάσταση με τον Ολάντ να μην ανταποκρίνεται στις αρχικές προσδοκίες μας. Ο Βαλς αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Η Γαλλία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα εκτός της οικονομικής κατάστασης, όπως τα θέματα ασφάλειας και της κοινωνίας της. Αντίθετα είδαμε ανοησίες για το μπουρκίνι! Παράλληλα είδαμε τον Ολάντ να αναλαμβάνει καθοριστικό ρόλο εναντίον του Grexit. Ο Ολάντ θα έπρεπε να είχε έναν περισσότερο αριστερό ρόλο και πρακτική.

* Είστε η μοναδική που είχατε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την απομάκρυνση του τότε προέδρου της Μπαρόζο για το σκάνδαλο των υποβρυχίων. Σήμερα ο Μπαρόζο γίνεται υπάλληλος της Goldman Sachs. Πώς αισθάνεστε;

Απαίσια για τον δικό του ρόλο κατά των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και μια ηθική δικαίωση. Κάποιοι που δεν μου μιλούσαν γιατί κατήγγειλα το σκάνδαλο στο οποίο είχε εμπλακεί, ως πρωθυπουργός τότε της Πορτογαλίας, σήμερα μου ζητούν συγγνώμη. Το θέμα του Μπαρόζο δεν αποτελεί θέμα εθνικό, αλλά καθαρά πολιτικό. Ψήφισα πάντα εναντίον της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και συνεπώς εναντίον του Μπαρόζο.

Με την απόφασή του να μετακομίσει στην Goldman Sachs κλείνει τον κύκλο της προσφοράς του στο διεθνές κεφάλαιο, το μεγάλο κεφάλαιο το οποίο υπηρετούσε εναντίον των συμφερόντων των Πορτογάλων και Ευρωπαίων πολιτών. Εύχομαι να ξεκινήσει από την Αθήνα η υιοθέτηση μιας άλλης πολιτικής για τον ευρωπαϊκό Νότο και την Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL