Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.9°C
3 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
21.3°C28.2°C
2 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
21.6°C24.0°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.1°C26.9°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
28 °C
27.9°C27.9°C
0 BF 26%
Φάντασμα μεγάλου συνασπισμού στην Ισπανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φάντασμα μεγάλου συνασπισμού στην Ισπανία

Το φάντασμα του μεγάλου συνασπισμού μεταξύ δύο ή τριών κομμάτων αρχίζει να διαφαίνεται για πολλούς ως η μόνη εφικτή λύση στην πολύμηνη ισπανική πολιτική κρίση, ενώ τα εκλογικά αποτελέσματα επιταχύνουν για πολλούς τις αποσχιστικές τάσεις της Καταλωνίας και μάλιστα κάτω από το πρίσμα της παρακρατικής συμπεριφοράς του υπουργού Εσωτερικών Φερνάντεθ Ντίαθ.

Ο δεξιός Μαριάνο Ραχόι βιάζεται να σχηματίσει κυβέρνηση με τους σοσιαλιστές, οι οποίοι από την πλευρά τους προσπαθούν να αποφύγουν την «πασοκοποίηση» μεταφέροντας τις αντιθέσεις τους στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής (Κεντρικής) Επιτροπής τους, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουλίου.

Ο λαϊκιστής Ριβέρα και οι Πολίτες του μετά την εκλογική ήττα αναθεώρησαν την πολιτική τους και δηλώνουν ότι θα στηρίξουν μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με το Λαϊκό και Σοσιαλιστικό Κόμμα, ακόμη και με τον Ραχόι στην πρωθυπουργία, ενώ αποκλείουν οποιαδήποτε υπόθεση να στηρίξουν στην πρωθυπουργία τον Σάντσεθ με τις ψήφους και του Podemos.

Το πρόβλημα όμως για τους Πολίτες είναι ότι το Λαϊκό και Σοσιαλιστικό Κόμμα έχουν 222 έδρες, 47 παραπάνω από τις 175 της απόλυτης πλειοψηφίας, χωρίς να χρειάζονται τους 32 βουλευτές του Ριβέρα.

Τη στιγμή που έρχονται διαρκώς και περισσότερα στοιχεία για την παρακρατική συμπεριφορά του υπουργού Εσωτερικών εναντίον των ηγετών των «αποσχιστικών» κομμάτων, ακόμη και ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Καταλωνίας προειδοποίησε την κυβέρνηση και το ίδιο του το κόμμα ότι ήδη το 48% των Καταλανών θέλει την ανεξαρτησία και ότι θα πρέπει να βρεθεί μια «καναδική λύση», ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι Πολίτες ξεκίνησαν εκστρατεία εναντίον των... Σκωτσέζων που θέλουν να διαπραγματευτούν την παραμονή τους στην Ε.Ε. Σημειώνεται ότι στη σύνοδο κορυφής ο Ραχόι τάχθηκε κατηγορηματικά εναντίον του ενδεχομένου διαπραγματεύσεων με τη Σκωτία.

«Δεν συμμεριζόμαστε τη θέση της κυβέρνησης. Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να αναγνωρίσουμε και να σεβαστούμε τη θέση της Σκωτίας στην υπόθεση των διαπραγματεύσεων για το Brexit», έφθασε η απάντηση από τη Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων του Podemos.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL