Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Εκδήλωση Ιν. Πουλαντζά: Το εθνικό ζήτημα στην ευρωπαϊκή Αριστερά και ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκδήλωση Ιν. Πουλαντζά: Το εθνικό ζήτημα στην ευρωπαϊκή Αριστερά και ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος

Φωτογραφία αρχείου

Κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο "Γιατί αλλάζει ο κόσμος;" και θέμα την "Αριστερά στον 20ό αιώνα: Στρατηγικές επιλογές και ιστορικές συγκυρίες", συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας.

Η πρώτη ενότητα, με τίτλο "Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος: Η αφετηρία ενός νέου κόσμου", ξεκινά αύριο με την εκδήλωση "Το εθνικό ζήτημα στην ευρωπαϊκή Αριστερά και ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Λένιν, η Ρόζα, οι αυστρομαρξιστές και ο Στάλιν":

Ομιλητής θα είναι ο Βάλτερ Μπάγερ, δρ. Πανεπιστημίου Βιέννης, συντονιστής του δικτύου transform!europe και σχολιαστής ο Γρηγόρης Ανανιάδης, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής θεωρίας, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το συντονισμό της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο Κύρκος Δοξιάδης, καθηγητής πολιτικής θεωρίας - Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς.

Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη του Δικτύου transform!europe

Τι πραγματεύεται η εκδήλωση

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος αποτελούσε για πολλούς σύγχρονούς του, "τον πόλεμο που θα τελειώσει όλους τους πολέμους". Η πίστη στην πολεμική διευθέτηση των κρατικών διαφορών με βάση την αναδυόμενη Αρχή των Εθνοτήτων τροφοδοτούσε αυτές τις ελπίδες. Τελικώς, όπως έχουμε τώρα την πολυτέλεια να επισημαίνουμε γνωρίζοντας την εξέλιξη των πραγμάτων, οι πεποιθήσεις αυτές αποδείχτηκαν ανεδαφικές. Ο Πόλεμος έφερε την διάλυση αυτοκρατοριών, την ανάπτυξη αντιπολεμικού αισθήματος στους πληθυσμούς και τη δυναμική παρουσία στο ιστορικό προσκήνιο ενός από τους πιο βασικούς παράγοντες αλλαγής του: του σοσιαλισμού.

Αντί του τέλους των πολέμων, ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος σήμανε τη νέα χάραξη στρατοπέδων εκτός αλλά και εντός των κρατών, όρισε νέες συγκρούσεις και δρομολόγησε εξελίξεις που θα άλλαζαν για πάντα την εικόνα του κόσμου. Ειδικά όμως στη χώρα μας, ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει μικρή θέση στη συλλογική ιστορική συνείδηση. Γεγονότα που προηγήθηκαν, όπως οι βαλκανικοί πόλεμοι και κυρίως ακολούθησαν, με κύριο τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ κυριαρχούν στη συλλογική μνήμη, παράλληλα παρουσιάζονται αποκομμένα από έναν παγκόσμιο πόλεμο, με τον οποίον συνδέονται άμεσα.

Η συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου αποτελεί μία εξαιρετική αφορμή για να ξεκινήσει η πρώτη ενότητα μίας μεγάλης σειράς εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς και των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής υπό τον ευρύτερο τίτλο «Γιατί αλλάζει ο κόσμος; Η Αριστερά στον 20ο αιώνα: Στρατηγικές επιλογές και ιστορικές συγκυρίες». Η πρώτη αυτή ενότητα αποσκοπεί στο να παρουσιάσει τις εξελίξεις που οδήγησαν στο ξέσπασμα του πολέμου, με έμφαση στην ευρωπαϊκή και στην ελληνική Aριστερά, στο πλαίσιο μιας διευρυμένης ματιάς η οποία επιδιώκει να δει την ελληνική περίπτωση ως μέρος των παγκόσμιων αλλαγών που συντάραξαν τον κόσμο.

Οι επερχόμενες εκδηλώσεις

Παρατίθεται το πρόγραμμα των επερχόμενων εκδηλώσεων, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, ενώ για τον χώρο διεξαγωγής τους, θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση:

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Ο Πόλεμος και το τέλος του παλιού κόσμου

Ομιλητές: Σία Αναγνωστοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Τάσος Σακελαρόπουλος, ιστορικός, υπεύθυνος Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Μπενάκη

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Στον απόηχο της Οκτωβριανής Επανάστασης: Η διάσπαση του σοσιαλιστικού κινήματος

Ομιλητές: Ιωάννα Παπαθανασίου, ιστορικός, ΑΣΚΙ, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών

Ηλίας Νικολακόπουλος, καθηγητής κοινωνικής θεωρίας και κοινωνιολογίας, ΕΚΠΑ

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Ο Εθνικός Διχασμός: Πολιτικές διαστάσεις και κοινωνικές προεκτάσεις

Ομιλητές: Προκόπης Παπαστράτης, ομότιμος καθηγητής ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Δέσποινα Παπαδημητρίου, επίκουρη καθηγήτρια ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Η ελληνική Αριστερά στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο: Από τους πρωτοσοσιαλιστές, στο μικρασιατικό μέτωπο

Ομιλητές: Κώστας Παλούκης, υποψήφιος δρ. ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Μιχάλης Λυμπεράτος, δρ. ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL